Няма държава, но има едни добри хора, които искат да помагат

Нинова настоява да се приеме зконът за доброволчеството
23 юли 2024 11:28, Нели Христова
45
Няма държава, но има едни добри хора, които искат да помагат
Снимка: БГНЕС

"Законът за доброволчеството, който сме внесли в този парламент за пореден път, трябва най-накрая да бъде приет спешно. Пожарите и стотиците доброволци, притекли се в помощ на хората показаха още веднъж, че статутът на тези самоотвержени хора трябва да бъде решен".

Това написа във Фейсбук народният представител от "БСП за България“ Корнелия Нинова.

Нинова, която е депутат от област Благоевград, се срещна със социалисти и жители на Петрич. Тя разговаря с тях по конкретни общински проблеми, близките пожари, безводието по селата.

"В Закона за доброволчеството уреждаме статута на доброволците, подготовката им, обучението, отпуски кога трябва ползват от работното си място, оборудване. Онзи ден гледам едно момче - гуменките му се запалиха в гората от пожара, но то стои и помага. Няма държава, но има едни добри, самоотвержени хора, които искат да помагат, но те нямат уреден статут, подготовка, облекло. И втори парламент този закон не се приема. Защо? Тук няма постове и порции, които да си разпределят?“, реагира Корнелия Нинова. "Виждали сме всички как политици ходят на мястото на бедствието, снимат се и след три дни забравят. А доброволците остават със седмици да помагат. След наводнението в родния ми град Мизия, те останаха повече от месец, за да разчистваме на самотни хора“.

Тя призна, че самата е била доброволец: "След един много тежък Ковид станах санитарка в Ковид-отделение. Бяхме с неуреден статут и аз се притеснявах да не създадем проблем на болницата. В този парламент законът сме го внесли преди 1 месец - на 21 юни, не е мръднал. А в тази безизходица, видяхме, колко много хората разчитат на доброволците. В такива критични ситуации се вижда как държавата е абдикирала и е оставила хората да се оправят сами“.

"Грижата за гората, земята, водата трябва да е приоритетна държавна политика. А сега плодородна земеделска земя се дава за разполагане на фотоволтаични паркове, защото от фотоволтаици се печели много. Вместо държавна политика в полза на българското производство, за стимулиране на българските земеделци“, посочи Нинова.

Като фрапиращ пример за отсъствие на държавата от стратегически сектор Корнелия Нинова даде язовирите, проблем, поставен от нея многократно като икономически министър.

"Половината язовири са дадени на концесия, не можеш да установиш собственика - земята е на общината, чашката на язовира на частно лице, рибата, дадена на трети субект. Като дойдат дъждовете, язовирът прелее и отнесе на хората къщите - не се знае кой отговаря. Същото е сега и с пожарите - виждате какво прехвърляне на отговорност е между институциите, липса на средства, липса на техника“, посочи Нинова и подчерта:

"Ако трябва да обобщя - държавата трябва да се върне в тези сектори, нужна е силна държавна ръка в тях. А не - бягство от отговорност и прехвърляне на частни субекти, за да се печелят пари, разбира се, на гърба и нещастието на хората“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нинова що не пита сина си Рафаил - как го правят американците. Всичко частно и работи и има закони. Ами взела пак да ми говори с носталгия, да върнем на държавата контрола.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантиците не харесват Нинова. Защо ли?
20
10
 
14
 
! Отговори
Курнела Импексова преди 1 месец
Съсипах БСП, сега вече мога да спя спокойно!
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги когато стане въпрос за липса на закони, за липса на отговорност - решението на Нинова е всичко да стане държавно. Ами не - този филм сме го гледали. За толкова години поне един, един политик да беше се поинтересувал как е по света, дет се вика поне да препишем, като нямаме акъл да измислим закони.
18
1
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
До "ала бал"- Браво пич, но едва ли ще се открият десетина човека които да те подкрепят за истината ? Все пак си надежда !
17
1
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Браво пич, но едва ли ще се открият десетина човека които да те подкрепят за истината ? Все пак си надежда !
16
4
 
1
 
! Отговори
Навитак преди 1 месец
Тук този с вонящият чатал ще е по-намясто!
15
10
 
15
 
! Отговори
Ала бала преди 1 месец
Още от младите ми години не мога да понасям комунистите,сега социалисти.Ужсим млада партия,пък на 100 години.С почетен член Бойко,който е още с партийня книжка.Това е партията майкя,родила всички политически и криминални изчадия ,откраднала всички пари и обрекла България на вечни мъки и немотия.И тук да уточня,защо госпожа Нинова е моя идол.Тя е разказа играта и сега дори БСП не е в първата тройка.Само така.Още избори и ще останете вън от парламента.Не че всички вътре не са ваши отрочета.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На екскурзия в Петрич ходила..!
13
3
 
10
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Хубаво ще е да се приеме този закон, няма лошо. Но къде е държавата, която при бедствия в повечето случаи липсва или е със закъснели действия? Главният пожарникар в държавата Буцито, един път не го видях на мястото на пожарите. Та той само да се беше изкашлял и пожарите от раз спираха. Същият този нали през годините създаваше впечатления, митове и легенди, че едва ли не е супермен - шеф на охр. фирма, пожарникар, генерал, кмет, лидер на партия, мин. председател и т.н..:)) Ставре, Буцито идва...
12
10
 
15
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
шефката ( май бивша вече ) на партия която окраде и съсипа България и я доведе до няколко национални катастрофи казва че държава нямало :) е как да има нещо след вас бе тетко корни
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не харесвам дебели тьотки-комунистки. Да ходи да се ръшка в обора.
10
7
 
5
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
и тая туристка шеха да я изгонят от Петрич ама те е предупредила да няма неини не симпатизанти на срещите :)
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП е подчинена на ГЕРБ и мафията!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Госпожо Корнела ... Величие ви диша във врата, а те бувкално цъфнаха месец и половина преди изборите и обраха много вот от Възраждане. Как бихте коментирали факта, че политиечско прокси, е на път да ви отвее?
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам, да вя викнт да спасява БСП-то след седмата и оставака ... или колктоа станаха вече.
6
8
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Коя беше тая дето се изказва???
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Импексова била санитарка - гладна нема да остане сме БКП :)))
4
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Коя е тази лелка.99189
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това в България винаги е било огромен проблем. Особено от както станахме "демокрация". За хората няма никакви възможности да помагат и да направят нещо за държавата. Също така се гледа с лошо ако на доброволния труд. Като кажеш че искаш да работиш безплатно те гледат като полезно изкопаемо. Казват то тоя нещо не е добре. Или просто не могат да повярват. Казват нещо измама иска да прави или да открадне нещо. Такива сме сми българите. Лоши хора. Лошите хора няма как да построят добра държава.