Започна евакуацията на Херсон, за какво се подготвя Русия?

Близо 60 хил. души ще бъдат разселени
Обновена: 19 окт 2022 15:28 | 19 окт 2022 15:27, Нели Христова
232
Започна евакуацията на Херсон, за какво се подготвя Русия?
Снимка: Twitter

Започна преместването на десетки хиляди цивилни и назначени от Русия служители от южната област Херсон в Украйна преди украинска офанзива, каза местният лидер, поставен от Русия.

Владимир Салдо заяви, че 50-60 000 цивилни ще напуснат четири града на западния бряг на река Днепър в "организирано, постепенно разселване".

Всички назначени от Русия отдели в град Херсон също ще преминат реката.

Още по темата

Кадри от руската телевизия показват множество хора, които се събират край Днепър.

⚡️🇷🇺🇺🇦🚨 Battle for Kherson - Evacuation⚡️

The evacuation of civilians in Kherson has continued since the morning. As many as 60,000 people will be evacuated from kherson region right-bank this week pic.twitter.com/iXduZzPyUF

— 🇷🇺Jacob🇷🇺Charite🇷🇺 (@jaccocharite) October 19, 2022

Докато се редят на опашка за лодки, не е ясно колко напускат. Прехвърлянето или депортирането на цивилни лица от окупационна сила от окупирана територия се счита за военно престъпление.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк посочи, че е минало по-малко от месец, откакто Русия е провела церемония по анексирането на Херсон: "Реалността може да нарани, ако живеете в измислен фантастичен свят".

Късно в понеделник новият военен командир на Русия в Украйна генерал Сергей Суровикин описа ситуацията в град Херсон, регионалната столица, като трудна.

Служител, назначен от Русия, Кирил Стремоусов, предупреди жителите на Херсон, че украинските сили ще започнат нападение срещу града "в много близко бъдеще". "Никой няма да се оттегли, но ние също искаме да спасим живота ви. Моля, придвижете се възможно най-бързо към левия бряг", добави той.

Салдо, който беше назначен за губернатор на региона от Москва, каза пред руската телевизия, че никой няма да се предаде, но е "нежелателно" жителите да останат в град, изправен пред военни действия. "През последните два дни повече от 5000 души са напуснали Херсон", каза той.

По-рано този месец заместник-кметът на Херсон в изгнание каза, че само 100 000 жители са останали в град Херсон от предвоенното население от 320 000, като много от тях са избягали от руската окупация.

Кметът на окупирания от Русия Мелитопол Иван Федоров предупреди, че цивилните в Херсон са изправени пред принудителна депортация и лишаване от домовете си, за да може Русия да насели града с "войници и предатели". Миналия месец Украйна каза, че 2,5 милиона души са били принудително депортирани от Украйна в Русия.

Назначеният от Русия губернатор обвини Украйна, че се подготвя за мащабна офанзива и планира да разруши язовир Каховка на река Днепър, наводнявайки района.

В социалните мрежи обаче хората се притесняват от друго - дали разселването на Херсон не е подготовка за ядрен удар от страна на Русия?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
6
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Подготвя се за Афганистан-2/изтегляне с клепнали уши/.Изисква се празна кратуна,за да настъпиш една и съща мотика два пъти.
168
21
 
27
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Евакуират, защото ВСУ са терористи и хич не ги е грижа за живота на цивилните, могат да гръмнат стена на ВЕЦ или да правят саботажи. Байдън предупреждава, че Русия ще атакува, Зеленски нищо не евакуира, защото на терористите им трябва жива щит, те иначе не могат да воюват. Николаевска и Одеска области догодина взимат руснаците и ако не седнат да подписват мир с Украйна е свършено. То и запада няма вечно да им давам оръжия, Путин иска демилитаризира Украйна, а почна вече и запада да демилитаризир
167
30
 
17
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
Време е за превантивен ядрен удар по Москва.
166
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, фронтовата линия в Украйна е на 500 кв от Варна и на 800 км от София по права линия, ако се стигне до размяна на ядрени удари, най-много ще пострадат: 1. Украйна, 2. Румъния, 3. Полша, 4. България, 5. Русия. Територията на Русия е 17 МИЛИОНА квадратни километра, от запад на изток Русия е дълга 7000 километра, дори САЩ и НАТО да нанесат ядрени удари по Русия, пак ще останат достатъчно чисти градове и територия, а в нашата малка държавица ще остане само леш и наистина ще изчезнем от картата.
165
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се забравя изявлението на един президент и един ръководител на военен блок. "Всяка употреба на ядрено оръжие в Украйна, ще доведе до тотално унищожение на руската армия" Изтеглете си го, преведете си го и ако имате малко мисъл пак лайте по форума.
164
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром с Освен че демонстрираш типичната комунистическа злоба, демонстрираш и елементарна техническа неграмотност. Най вероятно си портиер в съветското посолство / не казвам руското да не обидя някои които са поне малко нормални/
163
0
 
1
 
! Отговори
До Ром с преди 1 година
Казва се: тактическо, а не, териториално ядрено оръжие... капацитет! :)))
162
1
 
0
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Казаха, че не е бил пиян. Значи, бил е пиян
161
6
 
2
 
! Отговори
Ром с преди 1 година
До Ром сНе,не съм ядрен физик ..но имам някаква информация.
160
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Постсъветските дриплъовци в действие. И тези с пагоните и тези коментатори във форума. Това разбира се не ги прави по малко биологичен ***. Където е имало комунизъм наследството е глад, мизерия и пpocтoтия. За 100 години освен изполичари на дребно заплащане не създадоха НИЩО. Аборигени за се родили и такива ще си останат с това ръководство. Поняли?
159
2
 
5
 
! Отговори
До Ром с преди 1 година
Ядрен физик ли си?
158
23
 
6
 
! Отговори
Ром с преди 1 година
Дами и господа ,ядреният удар не е този който американците направиха в Хирошима и Нагазаки ...това ТЯО -ТЕРИТОРИАЛНО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ е ...той унищожава врага и електроникат в 400 км2 например и след един час ,там можете спокойно да се разхождате без да ви е страх от радиация,щото няма да има след час...От това ги страх американците и затова "надуха бузи" в медии в последно време,но не казват Истината за ТЯО.
157
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бомбето е тип Челадинка и е съставено от радиоактивно замърсени вторични железарии. приборането на Херсонци е най размното, но ако са решили да пуснат Нагазакената Пичурка, е нужно поне в радиус от 100- 150 км да се оставят само украинските украинците докато останалите етноси да се изтеглят до вблизост с Урал. Интересно е къде ще се изтеглят жителите на Лондон, Берлин Париж Рим, Прагето Вулгарната Варшава и балтийските битаци???
156
14
 
16
 
! Отговори
баце преди 1 година
Рашистите подготвят нещата да порят укро-нацитата. Това става. Нищо хубаво от чисто човешка гледна точка, която точка липсва в този сайт. Между другото - Мноого хубава публикация, дори не я прочетох.
155
20
 
20
 
! Отговори
Хихи преди 1 година
От самото начало знаех че хохлите са много прости парчета мъжете поркат жените леки!! За две палета долари и малко далечния племенник на Хитлер Зелената празна глава предаде народа си !!! ЕВАЛА НА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ИГРАЧ ОТ СВЕТОВНА КЛАСА!!СЛАВА НОВОРУСИЯ СЛАВА БРАТСКИ РУСКИ НАРОД!!!
154
13
 
22
 
! Отговори
Гъба преди 1 година
Руското разузнаване разполага със сведения, които предполагат използването на "*** бомба" от нацисткия режим срещу Херсон. Американците са я доставили и както традицията повелява отново ще я използват срещу мирни и невинни жени и деца. Русия предприема мерки и евакуира населението на Херсон. На бойното поле окраинците търпят чудовищни загуби и са готови да използват ядрено оръжие, както господарите си.
153
15
 
12
 
! Отговори
Бинго преди 1 година
Кажете накъде тръгнаха! На запад или на изток?!? Щото май не е към Путиновия рай.
152
8
 
7
 
! Отговори
Ник Нейма АХ е Бинго преди 1 година
ЕЙЙЙ 161. На двете снимки има заснето по 60-70 души. В статията пише 60-70 000 били "депортирани" Някой може ли да си представи още 1000 снимки на колко страници на двуличникаДнес.бг биха били нужни, а да не говорим че Вацлавския площад заедно с по една прека от пресичащите го улици едва едва збира 120 000 без да се стъпкват като как тогава да му вярваме на Хойте.бг когато покрито пишашат за Х, а то АХ, и накрая излиза че лаят по ЗАХ, ЗленскияАдолфенХитлериченко
151
6
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе мислам доколкоту ми стига умъ у главътъ ,че жа са фъфли атома ! Могу са проточи тая войнъ !
150
7
 
9
 
! Отговори
ГОСПОДИ ВЪЗДАЙ СПРАВ преди 1 година
ГОСПАДИ1 ВЪЗДАЙ МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ В ТАЗИ ВОЙНА. ТОЗИ ЧВОР ПУТИН КАКВО ДОНЕСЕ И НА РУСИ, И НА УКРАИНЦИ.НО ТАКА СТАВА КАТО СЕ ИЗБИРА МАФИОТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ДРУГО.