Украйна си играе с огъня в Курск, ако не предвижда бърз край на войната

Настъпателната война води до повече жертви и изгаря повече оборудване
21 авг 2024 13:54, Гергана Попова
419
Украйна си играе с огъня в Курск, ако не предвижда бърз край на войната
Снимка: БГНЕС/ EPA

Голямо медийно внимание беше съсредоточено върху изненадващото нахлуване на Украйна в района на Курск в Русия. Руският президент Владимир Путин очевидно е бил обезпокоен от това. Но дали това е добра идея за Украйна е под въпрос, пише The American Conservative.

Въпреки че Украйна мълчи за по-голямата част от информацията относно своята офанзива, анализаторите спекулират, че тя се опитва да облекчи натиска на бавно напредващата руска офанзива на собствената си територия, като накара Русия да отклони атакуващите сили, за да защити собствената си територия.

Само, ако Украйна е сериозна за бързо прекратяване на войната и преговори за мир с Русия, тази инвазия може да бъде добра идея. В противен случай това е рискована офанзива, предприета само за психологически ефекти. Настъпателната война обикновено води до повече жертви и изгаря повече оръжия и оборудване. Ако не друго, ако погледнем стратегически на цялата война, преминаването на Украйна в офанзива, когато вече е с превъзходен състав и оръжие и е изправена пред едновременна вражеска офанзива, може да влоши това числено неравностойно положение, посочва още изданието.

В този случай, като се има предвид значителното предимство на Русия в числеността и оръжията на бойното поле, украинското нахлуване може дори да не накара Русия да отклони войските си от бавно напредващата си офанзива в Украйна за укрепване на района на Курск. Русия може просто да се опита да принуди украинците да напуснат, като хвърли повече наборници срещу тях, вместо да вземе сили от собствената си офанзива в Украйна.

Освен това, опитът да се задържи този джоб в Курск, който е заобиколен от три страни от руснаци и свързан с непрекъснато удължаваща се — и следователно по-уязвима — линия за доставки, е опасен и дори може да бъде катастрофален. Ако тяхната привидно несигурна линия за доставки бъде прекъсната, украинците могат да бъдат обкръжени.

Тази инвазия в Русия, когато руснаците напредват в Украйна, илюстрира, че военните като цяло са склонни да бъдат влюбени в перченето на смели действия, за да „отнесат битката на врага“. И все пак често има значителни предимства да бъдеш в отбрана, особено когато отбранителната сила обикновено може да избере терена, на който ще се бие.

Що се отнася до политиката на САЩ, американските политици бяха изненадани от украинския ход и бяха принудени да се запитат за целта на нахлуването, като по този начин косвено разкриха скептицизма към цялото начинание, посочва The American Conservative.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още по темата: войнаУкрайнаСАЩРусия
Още от Русия
Украинските войници в Курск: Тук е като на ваканция в сравнение с Донецк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
2
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Русофилите се правят, че искат преговори. Ама за тях преговори означава капитулация на Украйна. Сега украинците коват основата на реални преговори - върнете нашето за да върнем вашето. И русофилите веднага почват да пищят. Защото те справедливи преговори не искат.
276
3
 
5
 
! Отговори
Нептун преди 2 седмици
Всичкото русня към мацква - Ходом Марш!
275
7
 
11
 
! Отговори
.хр. грозев предате преди 2 седмици
"Само, ако Украйна е сериозна за бързо прекратяване на войната и преговори за мир с Русия, тази инвазия може да бъде добра идея.? Това може да го каже само един ***..от или мало...умен глу..пак . Защото над 200 хиляди бяха принудени напуснат родните си места и след това ще очакваш по да се съгласят на твоите условия. Само терористите прибягват на подобен метод за преквокации , чрез шантаж и приниждение . Тя Украйна загуби за винаги шансовете си за мирни преговори. Време и то много отдавна цялата шайка с наркомана да бъде ликвидирана и критичната инфраструктура унищожена - без вода , елек
274
6
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 седмици
ЗмиятаУсрайна хапе най-много когато умира.
273
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво става с 3-дневната специална военна операция? Върви ли по план?
272
3
 
5
 
! Отговори
cunimi ku... преди 2 седмици
Какво изобщо цитирате,някакво педалско издание което излиза веднъж на шест месеца и е финансирано от русия.
271
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия не може да си върне Курск, ако не изтегли спецчастите си от Донецк или ако не пусне ядрена ракета в собствената си територия. И в двата варианта губи много повече, отколкото печели.
270
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко показва, че и този напън ще завърши толкова "славно" като останалите, с тежки загуби в жива сила и техника от укрите, без поддръжка от въздуха, без доставки на гориво и храна си е глупост голяма, просто ще има някоя седмица квикане колко сме велики и после, ми що стана така, кво стана пак.
269
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва още в заглавието да посочите от къде е цитатът. Иначе излиза, че го твърди Герито, дето е списало статийката. Изключително непрофесионално! Няма ли кой да ви научи, или вече взимат всякакви леваци да вършат работата как да е.
268
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаете ли защо украинците напреднаха толкова бързо в Курск? Защото не мъкнат перални и тоалетни. :)
267
11
 
10
 
! Отговори
до 287 преди 2 седмици
за викане по улиците не се напада чужда държава, не вади от 10 кладенеца вода, за да защитаваш агресор, Украйна няма избор след терористичното навлизане в нейни земи!
266
6
 
14
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 седмици
САЩ били изненадани, да ама не!Наскоро американски наемници признаха, че се бият на страната на украинските въоръжени сили. Така американската частна военна компания Forward Observation Group публикува в социалните мрежи снимка на нейни войници, участващи в атаката срещу района на Курск.
265
7
 
16
 
! Отговори
Жмръц преди 3 седмици
Аз само давам за справка ВСВ и чичкото с мустачките.като влезе до Сталинград,обсади го и какво се случи после.Останалото е история,написана от победителя.
264
7
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 285 преди 3 седмици
Украйна имаше избор. правилния избор неше да не вика по училищните дворове и площадите "Маскаляку на гиляку". Тези, които викаха сега московеца засипва с фабове... Безмислената ненавист им изяде главите на украинците.
263
7
 
16
 
! Отговори
Изчистват ги преди 3 седмици
Руската армия е освободила село Нечаев в Курска област.Батальоните Арбат, Пятнашка и Сармат са изтласкали украинските въоръжени сили от селото и околностите му.
262
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна няма избор освен да се защитава чрез нападение в руска територия
261
4
 
5
 
! Отговори
uha преди 3 седмици
До тук пишат капацитети, Особено авторката, Сигурно и в казармата е карала барем 2 години и е тропала на плаца. Барем отчувала ли е деца и особено мъжко чедо та да го даде войник за трепане? Или ако - то ша са запише платен войник на ***? Ако ти откраднат къщата и няма кой да те защити - кво прайм? Земи мотика и копай бахчата ,а не да съчиняваш в джурнал нескопосани мисли.
260
3
 
2
 
! Отговори
тук пишат капацитети преди 3 седмици
До Случаен минувач 274 толкова ти е и официалната информация. Мотострелковата рота е в състав от 103 - 110 човека.
259
10
 
23
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 3 седмици
Всичко е съгласувано и се ръководи от англо- краварете.Войната не се води на тяхна територия, не умират техни хора, изпитват боеспособността на оръжията, учат се от прилаганата тактика на военните действия и си продават оръжията.Чуждият живот и човешки съдби не го засягат, щом от смърта идват парите им.
258
9
 
11
 
! Отговори
НОВИНИ от ФРОНТА преди 3 седмици
РУСКИТЕ СИЛИ СА ОСВОБОДИЛИ СЕЛИЩЕТО ПТИЧЕ, ЗАПАДНО ОТ АВДЕЕВКА