Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон

Зеленски е готов да пренебрегне ядрените заплахи на Русия
27 авг 2024 19:00, Гергана Попова
202
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своята курска офанзива Украйна не само прекоси границите на Русия. Тя също така е прекрачила червените линии, разположени във Вашингтон, пише Financial Times.

Още от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна САЩ настояват, че целта й е да помогне на Украйна да защити територията си и да оцелее като суверенна държава. Всяко предположение, че войната може да бъде отнесена в Русия, се смята за опасно.

След нахлуването на Курска, президентът на Украйна Володимир Зеленски е презрителен към ограниченията, които Америка е поставила върху военните усилия на Украйна, осъждайки „наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори“. Това мнение, каза украинският президент, сега е "срутило".

Но има ли го? Разликата между предпазливостта във Вашингтон и поемането на рискове в Киев отразява не просто разлика в анализа за това докъде може да се прокара Владимир Путин. Това е и отражение на тънката разлика във военните цели.

В началото на конфликта президентът Джо Байдън постави на своята администрация две цели. Първата беше да подкрепим Украйна. Но второто беше да се избегне Трета световна война. Ако бъдат принудени да избират между тези две цели, САЩ ясно ще изберат второто.

Но Украйна се бори за своето оцеляване. Тя ще приеме пряко участие на САЩ във война с Русия. Според скорошна книга на Дейвид Сангър, Байдън дори е предполагал на помощниците си, че Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война.

В резултат на това има различен апетит за риск във Вашингтон и Киев. САЩ са постоянно предпазливи по отношение на видовете оръжия, които доставят на Украйна. Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар, администрацията на Байдън постави ограничения за това докъде могат да бъдат изстреляни. Едва през май Вашингтон даде разрешение за доставяне на американско оръжие, което да се използва срещу цели само в Русия. Тези забрани все още са в сила, въпреки че украинците настояват те да бъдат отменени.

Разликата в толерантността към риска между Америка и Украйна се отразява в рамките на Европа. Страните, които са близо до фронтовата линия и се чувстват пряко застрашени от Русия - като Естония и Полша - настояват да дадат на Украйна по-напреднали оръжия и повече свобода да ги използват. Германия постоянно се държи много по-бавно.

Украинците отдавна се оплакват, че предпазливостта на най-мощните им съюзници означава, че от тях се иска да се бият с една ръка зад гърба. Русия е свободна да удари дълбоко в Украйна, но на Украйна е забранено да отвръща на удара, посочва още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от Русия
Руските атаки над Украйна продължават в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Москва не вярва на сълзи крокодилски нито на лъжите на фашистката хунта на зеленски пред световната общност. САЩ са знаели.
133
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Участват американски наемници полски английски и френски а пък не знаели. Това е лицемерие и агресия.
132
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един вид американското ръководство за пореден път излъга руснаците. Язък че военните министри уж разговарят а се лъжат явно това е било да прикрият агресията на украинските сили.
131
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не само че са знаели но и са инициатори и подстрекатели на нахлуването освен че дават оръжие , техника и логистика но и военни.
130
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ето и отговора: Съединените щати не планират да премахват ограниченията за удари на украинските въоръжени сили (ВСУ) дълбоко в Русия с американско оръжие. Това каза по време на брифинг говорителят на Пентагона Патрик Райдер, днес, 27.08.
129
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелен чук, мащай се!
128
16
 
23
 
! Отговори
Руя преди 3 седмици
Давай Русия смачкай ги.Напред Господ да е с теб.
127
12
 
25
 
! Отговори
Смешник преди 3 седмици
Ако краварите спрат да въоръжават Украйна няма да бъдат пресичани никакви червени линии и всичко ще си дойде на мястото без опасност от трета световна война
126
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е предоставила у..че и изпълняват последователно нейните искания за всичкоРазбира се след като са им доставили различни видове оръжия ще ги използватТова е театърГоворят за мир а искат още оръжияЖалко за загиналите млади хора и от двете страни и непрекъснато унищожаване на природата и ....
125
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Курска област е дело само на САЩ, защото Запорожката АЕЦ е тяхна и те искаха да я разменят с курската АЕЦ. Операцията се провали, зеленчука си прави само снимки колко е велик
124
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само искам да подскажа на неграмотната журналистка написала статията и подхранвана с фураж от посолството на Козяк 16 че нахлуването в Курска област е организирано ръководено подпомагано от САЩ Великобритания и Полша В нахлуването е имало Американски наемници от ЧВК Forward Observation Group , Освен тях е имало френски британски и полски наемници.А Зеля този наркоман е бушона който ще изгори в случай на нейзбежният провал
123
6
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 седмици
Не били червени, а кафяви.
122
11
 
28
 
! Отговори
Големия памперс преди 3 седмици
Мислите ли, че мишока Зеля и бандата олигарси зад него са способни да водят самостоятелна игра, различна от тази на САЩ и Великобритания?!? Дори и в най-розовите си сънища, в които се въргаля в милиарди долари, Зеля не би помислил да играе сечено на господарите си, да ги води за носа и да ги манипулира, още повече да ги въвлече във война, която ще отнесе цялото човечество. По принцип кожата на Зеля не струва пукната пара, а ако умишлено изложи на риск господарите си цената и още ще падне.
121
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Sega samo 30% mogat da stanat I poveze
120
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците да не се напъват много, че ще гърмят по някого с ядрено оръжие. АЕЦа в Курск нямал куполи на блоковете, кой знае още колко са АЕЦите като този. Само една обикновена ракета да уцели някой от тези АЕЦи и все едно Украйна също има ядрено оръжие. Те затова още не са пуснали ЯО руснаците, знаят че апокалипсисът идва веднага при тях. Радиацията не прощава на никого.
119
13
 
11
 
! Отговори
Лилипутен преди 3 седмици
Лилипутера може да натисне само лостчето на тостера, който Могучая може да произведе. Ядрения катун на Путин, но иначе с ракети трябва да е готов да му се мре, ако реши да се прави на мъж
118
12
 
13
 
! Отговори
Много преди 3 седмици
...са забавни Копейките ? Продължават да циклят, сякаш не Путин е нахлул в Украйна, да граби убива и мародерства, а Украйна са "виновниците", че искат да се защитят? Сбъркана работа! Излиза, че всяко престъпление в името на Ботоксовия Фюрер, автоматично се освобождава от отговорност? Те самите верват ли си ?
117
10
 
15
 
! Отговори
С една ръка зад гърб преди 3 седмици
Абе как Украйна щеше да удря каквото и да било ако Западът не даваше оръжия? Много ясно, че те поставят ограниченията и правилата. Украйна като почне сама да се издържа да си удря, където ще. С една ръка били хаха без помощта и подкрепа щяха да са без ръце, така че разумно е да се радват, а не да се оплакват. Като не им харесва да се предадат.
116
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чета коментарите и не мога да повярвам колко кухи пръчки се изказват в подкрепа ту на едната, ту на другата страна. Води се война и то истинска и умират хора, а едната от страните е и ядрена сила. Вместо да се говори за спиране на огъня, постоянно си вихри една дива пропаганда. Наистина ли искате конфликта да ескалира и да пламне целия свят?
115
10
 
15
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Червените линии на Путин, отдавна станаха кафяви ! Психиатрията трайно се е настанила в Кремъл, и не може да се търси нормална логика за реалността!