Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон

Зеленски е готов да пренебрегне ядрените заплахи на Русия
27 авг 2024 19:00, Гергана Попова
202
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своята курска офанзива Украйна не само прекоси границите на Русия. Тя също така е прекрачила червените линии, разположени във Вашингтон, пише Financial Times.

Още от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна САЩ настояват, че целта й е да помогне на Украйна да защити територията си и да оцелее като суверенна държава. Всяко предположение, че войната може да бъде отнесена в Русия, се смята за опасно.

След нахлуването на Курска, президентът на Украйна Володимир Зеленски е презрителен към ограниченията, които Америка е поставила върху военните усилия на Украйна, осъждайки „наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори“. Това мнение, каза украинският президент, сега е "срутило".

Но има ли го? Разликата между предпазливостта във Вашингтон и поемането на рискове в Киев отразява не просто разлика в анализа за това докъде може да се прокара Владимир Путин. Това е и отражение на тънката разлика във военните цели.

В началото на конфликта президентът Джо Байдън постави на своята администрация две цели. Първата беше да подкрепим Украйна. Но второто беше да се избегне Трета световна война. Ако бъдат принудени да избират между тези две цели, САЩ ясно ще изберат второто.

Но Украйна се бори за своето оцеляване. Тя ще приеме пряко участие на САЩ във война с Русия. Според скорошна книга на Дейвид Сангър, Байдън дори е предполагал на помощниците си, че Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война.

В резултат на това има различен апетит за риск във Вашингтон и Киев. САЩ са постоянно предпазливи по отношение на видовете оръжия, които доставят на Украйна. Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар, администрацията на Байдън постави ограничения за това докъде могат да бъдат изстреляни. Едва през май Вашингтон даде разрешение за доставяне на американско оръжие, което да се използва срещу цели само в Русия. Тези забрани все още са в сила, въпреки че украинците настояват те да бъдат отменени.

Разликата в толерантността към риска между Америка и Украйна се отразява в рамките на Европа. Страните, които са близо до фронтовата линия и се чувстват пряко застрашени от Русия - като Естония и Полша - настояват да дадат на Украйна по-напреднали оръжия и повече свобода да ги използват. Германия постоянно се държи много по-бавно.

Украинците отдавна се оплакват, че предпазливостта на най-мощните им съюзници означава, че от тях се иска да се бият с една ръка зад гърба. Русия е свободна да удари дълбоко в Украйна, но на Украйна е забранено да отвръща на удара, посочва още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от Русия
Руските атаки над Украйна продължават в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Русия е свободна, но на Украйна е забранено." Схващате ли разликата? И кой и е виновен на Украйна, че не е свободна, Русия ли?
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами господ да им/ни е на помощ .. :-х
112
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
98, абсолтно повтаряне на историята (ВСВ). Въпреки договорката е било въпрос на време Хитлер да нападне Русия. Сталин не е бил толкова заубен и затова напада пръв. Оттам насетне... еми още седи един танк в Берлин, така за спомен.
111
9
 
7
 
! Отговори
Нов преди 3 седмици
Абе всичката джендарляк е налазила форума аиде лягаите черни уяги ви чакат чак от фащ са дошли
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То бива мързел от страна на медията, но поне след Гугъл Транслейт да си направи труда да редактира този нескопосан машнен превод
109
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рашките само плашат сядрена война ве Зелен, ти го знаеш много добре това, те са си голтаци по-принцип :)))
108
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя Файненшъл Таймс са егати и медията платена от Москва,как може така да разбива фантазиите на украинците
107
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе кво става в Блятгород?
106
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слава ВСУ!До последата ватенка !!
105
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако бях на мъжа на Захарова, с удоволствие щях да я давам на разни тъмни мъже докато аз й харча парите на Запад.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С една дума няма " мачле на една врата" .
103
10
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
До Истината. Колко скоро Украйна ще сдаде ? Щото това го слушам от 1 000 дена. Беше за 3 дни, после за три седмици, после стана за 9ти май (вече не помня коя година) И оттогава насам все е скоро. Та пак да питам: Колко скоро ?
102
13
 
11
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
Как сте чебурашки, превзехте ли днес Киев или още топуркате около границата:)))))))
101
8
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Някой тиквари се заблуждават относно червените линии, а то до момента няма ядрена бомбардировка понеже Украйна е на път скоро да сдаде багажа.
100
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кефят ме украинците как всеки ден се изcиpат със замах в ушанкaта на жужето!
99
12
 
13
 
! Отговори
В САЩ май преди 3 седмици
взеха да пълнят гащите - не знаели за влизането към Курск!? Хайде де, по-леко на завоите.
98
19
 
21
 
! Отговори
Грозната истина преди 3 седмици
Копейките са най коравите хора на света. Русия затъна 3 години във тридневната война, но за всяка копейка , такъв е бил плана. Преди войната копейките всеки ден пускаха клипове и реклами на " високоточкови и безаналоговни " оружия, сега когато се вижда, че тия оружия са само клипове, копейките викат " Руснаците си ги пазят" Накратко: Руска платежна система - не работи, руски кредитни карти - не работи, валута на БРИКС - не съществува, плащане в Рубли - това е виц, Армата- само на парад и не пали
97
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Война в Украйна щеше да има при всички положения, да не мислите, че НАТО 10г. въоръжава и подготвя най многочислената армия в европа ей така за лудо, ако Русия не ги беше изпреварила укрите след като ги подготвят и въоражат веднага щяха да нахлуят в Крим, който беше анексиран най демократично с референдум.
96
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАКТО Е ТРЪГНАЛО ПО ДИМИТРОВДЕН ЩЕ ОСВОБОДЯТ МОСКВА. СЛАВА НА БРАТЯТА УКРАИНЦИ.
95
15
 
12
 
! Отговори
Големият преди 3 седмици
българите нямаме нищо общо с тая измислица комунистическа 'братушки'. Оная ни работа е поне 3 пъти по-голяма и за това рускините винаги идват при нас. Една рускиня ми викаше колко огромни имаме българите и че е била с над 20 мъже и все с малки чурки азиатски. Големият кааур винаги побеждата, той всъшност е вече победил. А като имаш малка чушка, с кво се занимаваш? С война