Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон

Зеленски е готов да пренебрегне ядрените заплахи на Русия
27 авг 2024 19:00, Гергана Попова
202
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своята курска офанзива Украйна не само прекоси границите на Русия. Тя също така е прекрачила червените линии, разположени във Вашингтон, пише Financial Times.

Още от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна САЩ настояват, че целта й е да помогне на Украйна да защити територията си и да оцелее като суверенна държава. Всяко предположение, че войната може да бъде отнесена в Русия, се смята за опасно.

След нахлуването на Курска, президентът на Украйна Володимир Зеленски е презрителен към ограниченията, които Америка е поставила върху военните усилия на Украйна, осъждайки „наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори“. Това мнение, каза украинският президент, сега е "срутило".

Но има ли го? Разликата между предпазливостта във Вашингтон и поемането на рискове в Киев отразява не просто разлика в анализа за това докъде може да се прокара Владимир Путин. Това е и отражение на тънката разлика във военните цели.

В началото на конфликта президентът Джо Байдън постави на своята администрация две цели. Първата беше да подкрепим Украйна. Но второто беше да се избегне Трета световна война. Ако бъдат принудени да избират между тези две цели, САЩ ясно ще изберат второто.

Но Украйна се бори за своето оцеляване. Тя ще приеме пряко участие на САЩ във война с Русия. Според скорошна книга на Дейвид Сангър, Байдън дори е предполагал на помощниците си, че Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война.

В резултат на това има различен апетит за риск във Вашингтон и Киев. САЩ са постоянно предпазливи по отношение на видовете оръжия, които доставят на Украйна. Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар, администрацията на Байдън постави ограничения за това докъде могат да бъдат изстреляни. Едва през май Вашингтон даде разрешение за доставяне на американско оръжие, което да се използва срещу цели само в Русия. Тези забрани все още са в сила, въпреки че украинците настояват те да бъдат отменени.

Разликата в толерантността към риска между Америка и Украйна се отразява в рамките на Европа. Страните, които са близо до фронтовата линия и се чувстват пряко застрашени от Русия - като Естония и Полша - настояват да дадат на Украйна по-напреднали оръжия и повече свобода да ги използват. Германия постоянно се държи много по-бавно.

Украинците отдавна се оплакват, че предпазливостта на най-мощните им съюзници означава, че от тях се иска да се бият с една ръка зад гърба. Русия е свободна да удари дълбоко в Украйна, но на Украйна е забранено да отвръща на удара, посочва още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от Русия
Руските атаки над Украйна продължават в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна викат копейките била провал държава. Не СССР а Украйна. Заключение - мозъчни клетки йок брат.
93
16
 
9
 
! Отговори
USSS преди 3 седмици
До да живее Русия --- Да, много точно! ДНЕС Рассия нямаше да съществува, но колкото и да е пиян Медведев не е напълно обезумял, въпреки че жена му я чykaт двама от неговите приятели.
92
18
 
12
 
! Отговори
USSS преди 3 седмици
Чeбypaшкитe и вaтeнкитe да не се учудят някоя заран, че мавзолеят се е срутил и кубетата на Кремлин са колабирали, защото противовъздушната охрана на джуджетата е пиис ъф шит.
91
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Слава на украйна, Да не забравиш да провериш под леглото си за руски шпионин. Аз не се чувствам заплашен от ръснаците, ти ако искаш се крий по дупките от тях, аз съм приготвил цветя да ги посрещна, както нашите деди са ги посрещали при Освобождението и при освобождението от местните фашисти. Оставят ни няколко години на евроатлантическо правителство и веднага получаваме национална катастрофа от тях. Западната марионетка не може да управлява, тя само изпълнява заповеди.
90
18
 
13
 
! Отговори
РУСКИТЕ ЧЕЧЕНЦИ преди 3 седмици
ГЛЕДАТ С ПРЕЗРЕНИЕ И ПОГНУСА БГ РУСОФИЛИТЕ, КОИТО СА ПРОДАЛИ РОДА СИ, ЗА ДА ИМ СЛУГУВАТ...
89
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китай вече разбра, че раша е беззъбо куче, което само лае. Изходът на тази война, оттук нататък е без значение.
88
13
 
22
 
! Отговори
да живее Русия преди 3 седмици
Жалко , че Медведев не е Президент, Путин е твърде добър и търпелив, ако беше Медведев, досега всичко да беше свършило
87
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украинците лъжат че не могат да удрят Русия където си искат. Те могат да удрят със свое оръжие, ако получат чуждо, условието е да е на територията на бивша Украйна. Кое не разбраха, доста е просто? Зеленски само преди няколко месеца лъга, че няма да удрят Русия, защото не искали чуждото.
86
24
 
11
 
! Отговори
Слава на украйна преди 3 седмици
Добре, че са евреите и Украйна. Израел ни пази от терористите , а Украйна от рашистите.
85
8
 
20
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
До МАЧКАЙТЕ, БРАТЯ.. (82) Много жалко е да си безродник. Още по-жалко е да си уРкаинец.
84
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На всеки 80-100 години Западът се заиграва с Русия, за да стои още толкова години нассрран и да си ближе раните.
83
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакви преговори с укрофашистите бой до пълното им унищожаване, а след това и на тези които са им помагали
82
15
 
6
 
! Отговори
ДО РУСОФИЛА 81 преди 3 седмици
ТИ НЕ СИ ЖЕЛАН ДОРИ В РУСИЯ.. СТИГА СИ РЕВАЛ
81
19
 
9
 
! Отговори
МАЧКАЙТЕ, БРАТЯ.. преди 3 седмици
КАКТО НИ ОСВОБОДИХТЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО, ТАКА ЩЕ НИ ОСВОБОДИТЕ И ОТ РУСКО ЕВРАЗИЙСКОТО РОБСТВО.....
80
8
 
35
 
! Отговори
Усрайна преди 3 седмици
Изчезна вече! Едната страна ако им оставят руснаците ще е част от САЩ,а другата на Русия!!!България цялта е на САЩ без да има война само с продажни политици!!!!
79
7
 
13
 
! Отговори
Рашист преди 3 седмици
Ква Украйна кви пет лева. Това е държавата 404. Императора заповяда да се изпълни заповед 666. А срещу клонингите никой нема шанс. Много вече плакаха.
78
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1991 г - пета по обем икономика в Европа, население от 52 милиона души, най-мощната наука и самолетостроене, високоразвито образование и здравеопазване, нулев външен дълг. След 33 години "независимостта" на Украйна стана синоним на думата "катастрофа".
77
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна няма право да съществува, украинците се провалиха. Получиха всичко, Русия им даде плодородна земя, даде им икономика, 90те години имаха икономика сравнима с тази на Франция, всичко им беше дадено, и всичко разсипаха. Самото съществуване на Украйна е опасно и вредно защото се явява причина за война. Украйна е държава терорист. Не само Западът е виновен, и украинците са виновни.
76
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво става с членството на държавата Украйна в НАТО? Стана ли вече държавата Украйна членка на НАТО.
75
13
 
8
 
! Отговори
Zъбар преди 3 седмици
Спокойно бе другари...никой не е хукнал да превзема необятная...Украйна се отбранява и тя е силна ..но не и дива.