Регистрираха пет мощни изригвания на Слънцето

Едното е от най-висок клас
14 юли 2024 17:58, Александър Попов
13
Регистрираха пет мощни изригвания на Слънцето
Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Учени регистрираха днес през нощта пет мощни изригвания на Слънцето - четири от клас М и едно от най-високия клас X, съобщи ТАСС, позовавайки се на Института по приложна геофизика.

Изригването със сила Х1.3 е продължило 29 минути. Регистрирано е в 5:34 ч. сутринта. Изригванията от клас М са били по-рано през нощта.

След изригванията влиянието на слънчевото рентгеново лъчение върху йоносферата на Земята е било на ниво R3 (силно) по скала до пет показателя, където най-висок е R5 (екстремно). В момента, според данните от мониторинга на космическото време, нивото по скалата R показва спокойствие.

Слънчевите изригвания в зависимост от мощността на рентгеновото лъчение се разделят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти.

Изригванията обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци могат да провокират магнитни бури, когато достигат до Земята./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: изригвания на Слънцето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слънцето иска да ни спаси от дигитално робство.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слънцето изригва а тука разни капацитети ще се борят с глобалното затопляне. Това е стара стратегия за контрол на населението. Когато управляващите (истинските управляващи, не политиците) разполагат със информация за глобалните процеси и космическите цикли, те могат реално да предсказват бъдещето. Преди хиляди години пак по същият начин са лъгали хората.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли живот без Слънце изобщо?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ще правим без Слънце. Дано да не ни остави ()
6
2
 
6
 
! Отговори
Киро преди 1 месец
и аз пет пъти изригнах снощи в сливата на Лена
5
2
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 месец
Първият коментар кърти мивки ,но сега сериозно !!!Както се знае Слънцето постепенно се разширява и се превръща в червен гигант, това ще стане когато свърши водорода който изгаря !Така че ,може и този момент да настъпва!!!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи теорията за глобалното затопляне не е доказана че е вследствие на дейноста на човека явно в живота на слънцето има етапни промени които влияят на земята имало е на, всеки 100 хиляди години или затопляне или ледников период,затова, са изчезва ли цивилизаций явно влизаме в период на активизирането на слънцето
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слънце въздух она низъм здрав и бодър организъм :)))
2
6
 
1
 
! Отговори
нЕкой преди 1 месец
нЕкой друг, освен тасс , потвърждава ли го това
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно е от жегите. Напекло го е и него здраво.