В ЦУМ ще има 5-звезден хотел със СПА, магазини и офиси

Ще се обособи също и музейна част
22 авг 2024 16:11, Петър Бойчев
27
В ЦУМ ще има 5-звезден хотел със СПА, магазини и офиси
Снимка БГНЕС

В емблематичния Централен универсален магазин (ЦУМ) в София ще има промяна, като ще се обособи хотелска, търговска и музейна част.

В ЦУМ ще има петзвезден хотел, СПА център, заведения за хранене и атракции, конгресна зона и пространство за споделена работа. Освен това ще бъдат изградени още бизнес център и акселератор, фокусирани върху насърчаване на сътрудничеството между частния сектор в България и арабските страни.

В добавка ще има и луксозни магазини със специално представяне, напомнящо за изкуството на древния Египет, става ясно от съобщение на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) до медиите.

През 2004 г. сградата на ЦУМ беше купена от пловдивския бизнесмен Георги Гергов по негови думи за 30 млн. евро с кредит.

Първоначално плановете му бяха да трансформира мястото за продажба на луксозни стоки. След това през годините периодично се появяваха съобщения, че в ЦУМ ще се премести експозицията на Историческия музей.

Дори през 2012 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов обяви, че е решено, че НИМ се мести в ЦУМ. Това обаче не се случи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: музейхотелЦУМ5-звезден
Още от София
В парк "Студентски" в София ще вдигнат 56-метров небостъргач
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
За подобно решение не се ли иска разрешително? Здравко Здравков ли го е одобрил пак?! Да се анулира!! Ще наводнят римските останки чак до крепостната стена! И как решиха да има египетско - арабски хотел в историческия център на (все още) християнска държава?? Къде го има това? Гергов е за отстрел от упор! Да продава. Ще е поне с 500% печалба.
24
0
 
10
 
! Отговори
Да го направят преди 3 седмици
свинарник май ще бъде най добре!
23
2
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 седмици
ще има 2050 та година или след това ! а балъци много у БГ ...
22
4
 
0
 
! Отговори
:/ преди 3 седмици
До АнонименИма някакви стари струпани червени тухли пред ЦУМ - може да ги махнат и да стане паркинг. Аман от стари работи
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв хотел като долу вече скитат само най-скъсаните бежанци. Първо да бъдат прибрани по лагерите.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Истински седесар - седесар си, ама друг път, позитанска черна радиостанцио!
19
0
 
3
 
! Отговори
JJ преди 3 седмици
Египетски уличен стил, това стига.
18
1
 
2
 
! Отговори
ДО 15 преди 3 седмици
До АнонименТЕ НЕ СА общински а частни ! паркинги и Гаражи е на мутрите !
17
0
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 3 седмици
До музейдържава у БГ НЯМА !
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е сграда само за НИМ!Да се конфискува от Свинаря
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свинарчето от Пловдив като не можа да измисли друго - хотел. Много ми е чудно как ще осигури места за паркиране на гостите на хотела, там няма къде, освен ако не нагази в общинските терени наоколо.
14
11
 
2
 
! Отговори
Истински седесар преди 3 седмици
Трябваше да съборят този остатък от комунизма и да построят паркинг за свободни хора!
13
2
 
10
 
! Отговори
Въпросчо преди 3 седмици
А кой комунист го е купил ? С откраднатите от БГ народа парички ?
12
6
 
7
 
! Отговори
Укротуристи: преди 3 седмици
Ще има ли осигурен паркинг за поршетата,лексусите и бентлитата ни? А безплатен Уай Фай,катерушка и стрелбище за малките укронаци3тчета? А басейнче?
11
13
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 3 седмици
Сградите на стара София са едни отвратителни катуни. И днес можеш да видиш стара София на бул Константин Величков-това е тотално ориенталщина. Блоковете в Младост са 1000 пъти по-красиви от катунарията по стара София на Константин Величков. А Министерството на земеделието е построено върху старото гробище на София. Аз лично настръхвам, а гробове има и днес под ул. Позитано .
10
1
 
19
 
! Отговори
музей преди 3 седмици
ЦУМ е подходяща сграда за историческия музей. Държавата да купи сградата за музей.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 4 /N7/ - Точно защото са ходили доста по света, някои хора знаят как се пазят традициите и какви са измеренията на националното самочувствие. Защо ли така ревностно ги бранят и днес, а идеята за глобализма е само едно елементарно капанче за недоучени пролетарии и техните дечица - бъдещите чипирани работници?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Навремето Руската империя не е възразила срещу решението на софиянци в столицата да няма паметник, по-висок от този на Апостола и затова монументът на Цар Освободител е с около 1.5 м по-нисък. Днес обаче паметникът на В.Левски се губи и изглежда дребничък пред мощната снага на хотел, носещ звучното ориенталско име "Хаят". Някой спомня ли си, че до неотдавна там също имаше хотел с ресторант и голям киносалон, който обаче се казваше "Сердика". Защо градската управа не настоя това име да се запази?
7
8
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
А престанете да тролите на Шиши топките. Разбира се и с просто око, че чумавите копейки от близкото минало и тези от сега са виновни за хаоса в държавата. На тебе предателю, колко ти плащат.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 4 Гергов от кои е бе, мислител? ПенЦиите са на "Позитано" 20. Бегай там да се жалваш, сигурно ще те черпят един руски чай с пирожки.