Алкарас спечели "Уимбълдън" след здрав бой над Джокович

Испанецът защити титлата си
14 юли 2024 18:48, Александър Попов
43
Алкарас спечели "Уимбълдън" след здрав бой над Джокович
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанецът Карлос Алкарас защити титлата си на тенис турнира "Уимбълдън".

В повторение на миналогодишния финал 21-годишният Алкарас надигра сърбина Новак Джокович с категоричното 6:2, 6:2, 7:6(4) за точно два часа и половина.

За испанеца това е четвърта титла от турнирите от Големия шлем и втора от "Уимбълдън", като му липсва единствено трофея от Откритото първенство на Австралия за попълване на колекцията.

37-годишният Джокович пък отново се размина с мечтата да спечели рекордния в историята на тениса 25-ти трофей от Шлема. Освен това сърбинът остава със седем купи от "Уимбълдън" - с една по-малко от рекордьора Роджър Федерер от Швейцария.

Мачът на Централния корт в "Ол Инглънд Клъб" започна много обещаващо с 15-минутен гейм, в който се стигна до седем изравнявания. Алкарас успя да реализира пробив от петата си възможност и рано-рано показа, че е готов да спечели финала, при това доста по-бързо спрямо петсетовата драма преди година.

Джокович с изоставане от два пробива при 1:4 гейма и скоро след това първият сет завърши при 6:2 в полза на по-младия тенисист на корта.

Алкарас продължи да доминира и във втория сет, в който отново бе фиксиран резултат от 6:2. Испанецът пак започна с пробив в първия гейм и сервираше безупречно. Той спечели за втори път в сета подаването на Джокович за 5:2 и мачът се насочи към трети сет.

В него вторият в световната ранглиста Джокович най-после показа защо има толкова много успехи в кариерата си и е рекордьор по титли от Шлема при мъжете. Сърбинът дълго време играеше на нивото на съперника си и дори имаше възможност да пробие за 4:2 при едва втория си брейкбол в мача. Тогава обаче Алкарас стовари сервис по правата, с който записа ас, а малко след това и изравни геймовете на 3:3.

Третият в ранглистата Алкарас изигра отличен гейм на ретур и проби за 5:4 гейма в третия сет, като изглеждаше, че няма какво да го спре по пътя към победата, но тогава дойде напълно необяснимо отпускане в неговата игра.

Испанецът поведе с 40:0 на свой сервис и имаше три последователни точки за спечелване на турнира. При първата той направи двойна грешка, при втората Джокович се измъкна с дълбоко пласниран форхенд, а при третата Алкарас не успя да намери очертанията на корта от смач. Последваха нови две грешки на шампиона и изведнъж Новак Джокович реализира първия си пробив срещата за 5:5 гейма.

В тайбрека Алкарас отново се върна към най-добрата си игра и при четвъртата си възможност да спечели мача го направи със 7:4 точки./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Новак Джоковичалкарас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Загуба за Ноле преди 1 месец
Джокович няма да види титла.
34
1
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 1 месец
Да бе, точно Григор ми плаща. Ти си луд. В момента е на десето място в световната ранглиста. Ти на кое място си, можач?
33
9
 
2
 
! Отговори
до преди 1 месец
А ти с какво се славиш, освен, че ти плаща Григор, защото не може в спорта и трябва някой да му бърше д...то във форумите.Мишка.
32
2
 
4
 
! Отговори
1346 преди 1 месец
До АнонименСпециалист си, ама предимно по кудкудякане! Джокович до 24 годишна възраст има само един спечелен шлем, а Алкарас на 21 години има 4 титли от шлема! Не се напрЕгай толкова, че спукаш някоя аневризма, да създаваш работа на лекарите залудо.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големият шампион се познава и по умението да сложи край на кариерата си. Пример в това отношение в тениса е Пит Сампрас. Спечели US Open на 31 години. Това бе 14-та му шлемова титла и си отиде като шампион. Това не успяха да направят нито Федерер, нито Надал, а имаха тази възможност - Федерер в Австралия през 2017 г., а Надал на Ролан Гарос през 2022 г. После бяха тъжна гледка. Да видим дали и Джокович ще ги последва и да си иде по този начин.
30
3
 
4
 
! Отговори
до до преди 1 месец
Като ти гледам правописа, явно не си известен с нещо положително.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финал на голям шлем е страхотно постижение само по себе си. А на такава възраст е нещо уникално.
28
6
 
14
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Само не ми е ясно защо нашите тук български *** плюят по Григор?Аре са там за руските ботове е ясно,обаче нашите тук направо са пълен леш:):):)
27
5
 
3
 
! Отговори
ГАВРИЛO преди 1 месец
До до Дpишy от Аскуу? Това ти ли си?
26
5
 
2
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 1 месец
До до *** от Аскуу? Това ти ли си?
25
9
 
2
 
! Отговори
до преди 1 месец
Повярвай ми така е.Дори не подозираш с кой си пишеш!!!
24
1
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Явно ти си известен поне на три континента със своите постижения, щом така фамилиарничиш и подценяваш постиженията на десетият в света!
23
11
 
2
 
! Отговори
до преди 1 месец
Тук въороса не е защо Гришо е станал милионер на 20 г, а защо Алкарас на 20 г има вече два ГШ от Уимбълдън.Григор трябва да се сравнява с младите в тениса, а не с хората по форумите, които си казват мнението.Но и тук не издържа хасковлията, защото той нае един т..л да обижда съфорумците на лична основа, вместо да си гледа спорта.И това показва кой е със смачканото самочувствие, и това не сме ние, а той.
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто Алкарас има онова мъничкото, което те прави велик в своята си област-класата.Нещо, което Гришко го няма.Затова и не му се получи кариерата.Поредният загубен и пропилян живот на един плейбой милионер.След 40 години дали ще се сети за него някой, освен като застаряла и оглупяла "легенда".
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На косовара му свършеха 15-те години ,преди ,да са започнали !Наглец !
20
16
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Супер! Време му е на путюфилската, антиваксърска плескавица да се пенсионира
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука коментират някакви особи със смачкано самочувствие. Това е спорт и омразата на религиозна, етническа или по каквато и да е друга причина е смешна. Не се поддавайте на дежурните ***.
18
18
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Е, голям кеф. Най-отвратителната личност в тениса, гнусният сърбин, е смачкан.
17
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това момче бие путинофилите наред. Ако е здрав, ще строши всички рекорди в тениса.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това момче бие *** наред. Ако е здрав, ще счупи всички рекорди.