Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите

Около 200 медици протестираха пред МБАЛ – Бургас
Обновена: 2 ное 2010 15:11 | 2 ное 2010 15:10,
137
Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите
Снимка: Булфото

“Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. Омръзна ни да ни лъжат, че ние сме най-добре финансираният бранш в страната”.

Това заяви по време на лекарските протести в Бургас д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Около 200 медици излязоха пред сградата на МБАЛ – Бургас, за да изкажат недоволството си политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването.

Протестът е организиран от двата синдиката – КНСБ  и „Подкрепа“ – и Българския лекарски съюз. Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Лекарите настояват до края на годината Касата да внесе необходимите суми, а Министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи.“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева.

Тя уточни, че към настоящия момент най-високите гарантирани възнаграждения са 720 лв. за лекарите и 440 лв. за сестрите, но много от тях не получават и този минимален стандарт.

Особено тежко е положението в отделението по реанимация в Бургаската болница. Там през последните две години от 30 специалисти са останали да работят 12, а до Нова година се очаква техният брой да бъде намален на 8.

"Недопустимо е в региона с най-много пациенти да няма достатъчен брой специалисти. Ние обслужваме около 500 хил. души, като през летния сезон техният брой расте до милион и половина. Намаленият състав неминуемо води до спад в качеството на работата ни“, заяви д-р Георги Матев, шеф на реанимацията в МБАЛ – Бургас.

Според него положението ще става още по-тежко, тъй като заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв., а специализацията на младите медици е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
7
 
5
 
! Отговори
БОКО преди 13 години
Никаква етика няма в нашите лекариЕто я клетвата положена от бг докрорите:Кълна се в Алеко Константинов изобразен на банкнота от 100лева -B учителя и скалпела, и нека няма свидетели,ще спазвам настоящата клетва скрепена с банкноти в моя джобКорупцията обучила ме е изнудването на хората и източването на здравната касаНека винаги се радвам на охолство,чуждото нещастие,и нека получа голям рушвет от своята некадърностЗАКЛЕХ СЕ
70
2
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
ПРОГНИЛА ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ СТРУКТУРИ ДЪРЖАВА.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Порочния кръг в бългаското здравеопазване - плащаш си здравните осигуровки, те отиват в Здравната каса, която пък "справедливо" ги разпределя между болниците за лечението на здравно НЕосигурени и когато аз реша да отида на лекар се оказва, че не отивам в болница, а в някакъв полуразрушена сграда пълна с нацупени хора облечени в бяло които пък няма да ти обърнат внимание, ако не им дадеш рушвет. Аз лично не иска за плащам здравни осигуровки, защото от години вече ходя само в частни кабинети.
68
5
 
6
 
! Отговори
Goce преди 13 години
Никаква етика няма в нашите лекариЕто я клетвата положена от бг докрорите:Кълна се в Алеко Константинов изобразен на банкнота от 100лева -v учителя и скалпела, и нека няма свидетели,ще спазвам настоящата клетва скрепена с банкноти в моя джобКорупцията обучила ме е изнудването на хората и източването на здравната касаНека винаги се радвам на охолство,чуждото нещастие,и нека получа голям рушвет от своята некадърност ЗАКЛЕХ СЕ
67
2
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
още 2 *** рентгенолози и то от правителствена болница напуснаха страната и заминаха на Запад! всеки дин 12 специалисти напускат страната! спешно се търсят и рентгенолози за университетската болнца Св Анна в София но желаещи няма!останали са 4 лекари реално от които само 2ма със специалност!как да се осъществи 24 график да се замисли изпълняващ длъжжността директор д-р димитров
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** са и лекарите и цялото ни овче стадо наречено народ.Да спрат работа ефективно всички както се прави в цивилизования свят.Защо не можем да се научим най-сетне.
65
4
 
4
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Вече освен от футбол и политика всички в България започнаха и от медицина да разбират !
64
4
 
2
 
! Отговори
шев и кройка преди 13 години
За какво са протестите всъщност? За да се осигури на ПАЦИЕНТИТЕ достъп до лекарска помощ. На простестите пациенти няма,защото пак не могат да се усетят, че се готви поредното бъркане в джоба им, вече официално. И какво следва- лекарите ще тръгнат защитават правата на пациента. Каквото си надроби пациентът, това ще сърба. Като го устройва Бойко да му харчи здравните вноски за *** и за пътища, ще получи *** и пътища. Лекари ще гледа само в "Анатомията на Грей".
63
1
 
1
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Продължавам си мисълта
62
2
 
1
 
! Отговори
сдф преди 13 години
Ти пишеш до себе си и си отговаряш сам...
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Големи специалисти се извъдиха тука. А тежките заболявания, за които рарите от клиничната пътека стигат само за 2-3 дни. Айде всяка жаба да си знае гьола.
60
4
 
10
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Естествено че лекарят трябва да получава голяма заплата и да му е подсигурен комфорта(не говорим за лукс) за да е пълноценен и мотивиран да работи и помага на пациентите си . Медицината се прави с големи пари а тук лекарския труд е недооценен!
59
8
 
4
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
След тежка животоспасяваща операция близките на пациента се явявят при опериралия го хирург и му връчват пачка с банкноти.- Как мислите докторе ще живее ли?Докторът брои внимателно парите:- За сега не!
58
9
 
11
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Благодарете се че все още са останали изобщо някакви лекари защото и тях скоро няма да ги има !Как искате да ви лекуват като няма база , апаратура , консумативи ?Как искате да са информирани за новостите в медицината - един учебник е 50 лв. минимум и кога да го чете човек като от едната работа отива на другата и се прибираш като труп щото заплатата му стига едвам да си покрива консумативите ?Не можете да очаквате човешко отношение а да третирате лекарите по-зле от животни !Заслужавате си го!
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами ходи на врачка, чекракчия и други там подобни
56
6
 
4
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Хирург започва тост на някакъв банкет:- Ние, докторите, имаме доста врагове на този святНякой се обажда:- А на онзи свят още повече!
55
11
 
4
 
! Отговори
4444 преди 13 години
абе само пари искате.вие да не сте учили за финансисти.и вземете най-после да се учите малко повече, че последно време за нищо не ставате.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе и ти не си особено грамотен,като гледам!Много грешки,бе!
53
7
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
За профилактичен преглед, не сте чували, освен ако някой не дойде да ви се моли, ако ли пък ви се моли за нещо " нямаме направление". Имате по 7000 пациента интересно ако има грипна епидемия и има 100 болни за един ден, как точно ще успеете да направите прегледа? А за вземаните пари на ръка от разни там медицински представители, за да изписвате определен лекарствен продукт на тяхната фирма, и по този начин ощетявайки касата а ? А за даването/продаването на фалшиви болничи ?
52
6
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
От една иключително уважавана и престижна професия, българските лекари я превърнаха в синоним на корупция, некадърност, нарушаване на Хипократовата клетва и печелбарство! Имаше не една лекарска грешка, а до момента осъден лекар не сме видели или. Коагото отидеш в болница, всеки те гледа в джоба, изнудват се болни, с дарения и прочие, нямаш ли връзки умираш безславно или висиш с часове пред кабинените. Работите частна практика в дър. или общински помещения за без пари, за профилактичен преглед не