Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Демонстрацията е част от международна инициатива в Европа
1 окт 2023 21:00, Анисия Иванова
158

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

"Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев" - това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас.

Инициативата "Европейци за Арцах", която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос.

"Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг", коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

"Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора", подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се уплачът на арменския поп.
109
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Азарбейджан агресор ли е? Или той дава газ?
108
7
 
10
 
! Отговори
Генерал Колев преди 11 месеца
В Азербайджан живеят десетки хиляди арменци и стотици хиляди евреи и руснаци в Армения няма нищо освен арменци... това говори ли ви нещо ?
107
4
 
3
 
! Отговори
Тръмп Форевар! преди 11 месеца
До Бай ДрънПутин ще влезе в Армения да ги "пази" от НАТО ...
106
3
 
7
 
! Отговори
Ариман лукавия преди 11 месеца
Ариманците ги знаем
105
1
 
5
 
! Отговори
Плод на Перестройко преди 11 месеца
Събитията в Армения и Азербайджан около Нагорни Карабах започнаха броени дни след като Михаил Горбачов-Перестройко обяви намерението си да усъвършенства междунационалните отношения в СССР. Тяхното развитие бе неизбежен резултат на тази недалновидност. Перестройко не проумя, че да счупиш стъклена чаша е лесно, но да я възстановиш след това от счупените парчета е много по-трудно, ако не и невъзможно.
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оплачете се на арменският поп.
103
4
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Турските Македонци се напавиха на велики, но едва ли всичко е свършило. Чакайте малко Ердоган да се скара с Путин :)
102
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
А тоя турски сайт днестр да замълчи малко с трролловете си. Знаем, че сте турски сайт, споко, затова и пишем тук.
101
8
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Това е евроатлантическа чистка. Арменският поп...пардон, Пашинян, е дуппе и гаащи с американците. Те затова мълчим. Утре ако Турция навлезе тук, Кирето, Борисов и Денков ще мълчат, точно защото са ддупе и ггащи с американците.
100
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕС каза да мълчим, така че да спират с протестите и да измират тихичко. Иначе ще ги обявим за рашистки *** и копейкаджии всичките арменци, с Кикимян на чело.
99
5
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
До Реалист Азербайдажан не е агресор.ООН определя Нагорни Карабах като азербайджанска територия.Азербайджан успя да изрита шайката терористи от територията си.
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ние сме съюзник на Азербайджан сега. Армения и Путин са врагове.
97
3
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Много е удобно да забравиш какво си правил преди 30 год.Тогава през 1992год. арменците победиха в Първата Карабахска война.И какво направиха,след като завладяха Нагорни Карабах? Изгониха всички азери от домовете им и ги направиха бежанци.Е,сега Азербайджан е по-силния и арменците са бежанци.И може би така е справедливо,защото ООН определа Нагорни Карабах като азербайджанска територия.Арменците са окупатори и търсят съчувствие.Няма как да стане.
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хаха! От 2014 година в Украйна върви:"Донбас без руснаци или негоден за живеене". Па никой не протестира? Дори изкараха Русия агресор. И тук вождове на СССР неруснаци са си раздавали земи все едно им е бащиния. Сега берем етническите плодове. Крим, Донбас, Южна Осетия, Абхазия, Лвов, Задкърпатие, Нгорни Кабах, Западна Украйна и т.н.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Понякога грешките са трудно поправими . 1988 г - времето няма да се върне .
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато не решиха да са приятели на САЩ и сорос.
93
0
 
17
 
! Отговори
Бъ преди 11 месеца
Арменските банкери в България няма ли да дарят пари за да помогнат?
92
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Светът не обръща такова внимание на Украйна. Внимание обръща САЩ, заедно със сателитите си, за да могат да воюват с Русия (война, за която отдавна си мечтаеха). С Азербайджан никой не иска да воюва, затова има и мълчание.
91
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Арменците и евреите са двете най-долни племена на света.