Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Демонстрацията е част от международна инициатива в Европа
1 окт 2023 21:00, Анисия Иванова
158

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

"Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев" - това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас.

Инициативата "Европейци за Арцах", която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос.

"Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг", коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

"Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора", подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мъгърфич Халваджиян бил ли е на протеста?
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Промени нещо в тези изречения поне бе. Сложи някъде другаде запетая, размени местата им поне. От един месец едно и също. Ти искаш без труд да си зарабитиш парите
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Левон Хампарцумян бил ли е там или си е броил откраднатите кюлчета?
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Кеворк Кеворкян не е ли протестирал?
86
2
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Санкции ще има ли срещу агресора Азербайджан? Отговорът е ясен, затова запада и САЩ са най-големите лицемери, когато нещо не е в тяхна полза е агресия, преврат, не демократично и тем подобни мантри, а в такива случаи като този мълчат. Израел избиха преди няколко месеца стотици палестинци, нищо по нашите медии! Двоен аршин във всичко, затова вяра на запада - никога.
85
3
 
8
 
! Отговори
Бръм Бръм преди 11 месеца
Арменците се уляха и сега търсят някой наивник да им помага да се измъкнат от тази ситуация.
84
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Алчния и циничен запад няма интерес от събитията между тези две държави. Все му е тая дали един народ ще изчезне от лицето на земята или не. Запада се бори за "демокрация" само където има далавера, демек където може да окраде някоя държава в която има какво да се краде.
83
2
 
12
 
! Отговори
Заьо преди 11 месеца
Арменците когато тръгнаха да се бият с азерите питаха ли някого? Сега какво искат от другите хора? Да питат тези, които са ги учили да се бият с азерите.
82
5
 
28
 
! Отговори
така е преди 11 месеца
Защо няма арменски знамена на общината, защо не даваме ракети на Армения, за що купуваме азерски газ? Аааа???
81
2
 
11
 
! Отговори
Ъ преди 11 месеца
Арменският поп приема още оплаквания по този въпрос до утре по обяд.
80
3
 
13
 
! Отговори
Макарон Жабар преди 11 месеца
До Товариш Митрофанов. Защото Пашинян шорошка По Длога, каза заедно с макарона, че арцах е азербайджан. ако те са казали така, това означава,че т.Митрофанов не се намесва в вътрешните дела на Азербайджан, а защитава границите на Армения. разбрахте ли ***?
79
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ето с кого са приятели арменците: "Съвместни военни учения между арменските и американските сили започнаха в понеделник, поредният знак, че кавказката страна се отдалечава от орбитата на Москва, тъй като инвазията на Русия в Украйна променя постсъветското пространство, предава Франс прес." Ало кравофилилите какво ще кажете за ученията "Eagle partner", започнали на 11.09.2023? Какво лъжете, че Русия ги е предала! Хората от Армения си избраха нов партньор и си го получиха по заслуги!
78
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами нямате газ бе арменци!
77
0
 
5
 
! Отговори
Античност преди 11 месеца
Първоначалното му население се състои от коренното население и племенни номади, като се смесват с арменци и регионът е интегриран към Кралство Армения през 4 век пр.н.е.
76
4
 
13
 
! Отговори
Пипи Късото Чорапче преди 11 месеца
Колко знамена на РФ изгориха арменците в Армения през последните години точно?
75
3
 
14
 
! Отговори
Г557дт преди 11 месеца
Територията на Нагорни Карабах е международно призната като част от Азербайджан, който не контролира региона от 1991 г. насам.
74
2
 
17
 
! Отговори
Кикимора преди 11 месеца
РФ с нищо не им е длъжна на господата и госпожите от Ереван
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако проблемът ви беше не с Алиев, а с Путин, целият цивилизован свят щеше да е на ваша страна. А така, извинете. Не сте му интересни.
72
13
 
3
 
! Отговори
Товариш Митрофанов преди 11 месеца
Защо така прецакахте съюзника си Армения аджеба ?
71
0
 
4
 
! Отговори
Халваджирян преди 11 месеца
Един по един конфликтите наследени от разрушаването на СССР започват да се разрешават. Това е положителното тук.