Чинията на Бузлуджа няма да бъде разрушена

Обсъжда се как тя да бъде запазена
15 авг 2024 12:53, Нели Христова
75
Чинията на Бузлуджа няма да бъде разрушена
Снимка: БГНЕС

Държавни и местни институции търсят решение за Бузлуджа. Ще бъде изготвена работна карта за концепция и стратегия за опазване на паметника, а дотогава външни посетители няма да влизат вътре.

"Никой, никога и никъде не е заявявал, че "Чинията на Бузлуджа" ще бъде разрушена и премахната, напротив - трябва да бъде запазена и съхранена, но по правилният и целесъобразен начин“, заяви областният управител на Стара Загора Методи Марков по време на среща със служебния министър на културата Найден Тодоров.

Тодоров, Марков и главният секретар на министерството Тодор Керанов разговаряха за състоянието на “Дом паметник на БКП” на връх Бузлуджа. Тримата обсъдиха стъпките за набелязване на концепция и стратегията за бъдещи действия по отношение на неговата функционалност. Повдигнат беше и въпросът за урегулиране и уеднаквяване на статута на държавните имоти попадащи в обхвата на територията на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”, поради невъзможност към момента за пълноценното и ефективното им управление от нито една от заинтересованите страни.

По предложение на Марков се взе решение за организиране в най-близко бъдеще, на четиристранна работна среща на експертно ниво между Министерство на земеделието, Министерството на културата, Областна администрация Стара Загора и Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. Целта на срещата ще бъде изработване на работна карта, за постигане на обсъдените цели, концепция и стратегия.

Чрез Министерството на културата и Министерски съвет ще се направи опит за осигуряване на целеви средства за изготвяне на актуално конструктивно обследване и доклад по отношение функционалната и експлоатационна пригодност на сградата.

„Сградата е строена през 1975г., при старите норми за земетръсоустойчивост. Към момента има видими пороци в конструкцията, на базата на които РДНСК-Стара Загора е издала становище за непригодност за посещения. Докато няма професионална експертиза по отношение на нейната конструкция, устойчивост и безопасност, сградата ще остане във вида, в който е, и в нея няма да влизат външни посетители", заяви Марков.

Обявеното намерение от Община Казанлък за получаване и управление на “Дом паметник на БКП” на връх Бузлуджа, може да се осъществи едва след приключване на експертните оценки и яснота за експлоатационните качества и бъдеще на обекта. Към момента държавата в лицето на областния управител, няма сключени никакви договорни отношения и никога не е имало с частни лица, НПО или търговски дружества по отношение набиране на целеви средства за дейности свързани с “Дом паметник на БКП” на връх Бузлуджа и никакви средства до момента не са постъпвали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Страната
При приемане на еврото ще има период, в който ще се ползват и двете валути
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само бившите уж "комунистти" дето рЕзко станаха евротолеpacти лаят срещу Бузлуджа.... Я влезте в тубата и потърсете Бузлуджа - ще видите в коментарите как хора от ЦЯЛ свят се чудят защо сме оставили Това съоръжение на произвола. Хората идват в България да го посетят, правят си видео за каналите си като разказват историята му, а ние ганннньовците -новите ЕвроатлантиСТИ ще дадем милиони да го събори!!! Ми да го направим хижа, хотел, дискотека или баррдак даже,ама защо да харчим милиони за разруха?
54
0
 
3
 
! Отговори
Валпургиевата нощ преди 3 седмици
...... След приемането на християнството всички тези вярвания и ритуали били присъединени към празника на света Валбурга - дъщеря на саксонски принц, живяла през 8-и век. Тя се замонашила, а след *** й била канонизирана. Затова днес всички тези представи се обобщават под названието Валпургиева нощ. Неслучайно червените баби, вампири, таласъми и тем подобни така свято тачат празника 1 май, уж от уважение към труда. Тукашните си правят сатанинския празник в онази чиния, в нощта срещу 1 май.
53
0
 
4
 
! Отговори
Да ви обясня, защото преди 3 седмици
атеизмът е заличил знанията за древната митология. В нощта на 30 април срещу 1 май викингите езичници чествали настъпването на Пролетта и за да осигурят плодородие извършвали различни жизнеутвърждаващи ритуали. Според германската митология, вещиците от злоба се опитвали да попречат на идването на пролетта и възраждането на природата, затова през същата нощ си организирали Велико сборище на връх Брокен в планината Харц. Там вършели злокобни вещерски ритуали. След приемането на християнството ....
52
2
 
4
 
! Отговори
Злокобно и мистериоз преди 3 седмици
Тъмночервените непоправими вампири периодично си организират там Валпургиева нощ, стига да успеят да си осигурят безплатен транспорт и почерпка за сметка на членския внос, който будалите от клубовете по местоживеене плащат. Който е забравил що е това Валпургиева нощ, да си преговори "Фауст", учил го е в гимназията.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Червените баби разказват, че от полунощ до първи петли, в периода между Игнажден и Йордановден, там се събирали и върколаци!
50
0
 
3
 
! Отговори
Аааууууууу, страшно! преди 3 седмици
Там се усамотява понякога и Черният маг, който от време навреме, след полунощ пише тук страхотии. Там някакви гласове му говорят и му диктуват как се правят вредоносни магии. После той влиза в този сайт, за да сподели опит.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кака Корни ходи там в потайна доба за да хвърля боб и да гадае какво ще е бъдещето на партията столетница.
48
0
 
3
 
! Отговори
извън-земен преди 3 седмици
Не ми пипайте кораба.
47
0
 
5
 
! Отговори
Пиу-пиу-пиу преди 3 седмици
Извънземните са туууук...Щъкат небрежно из храстите и светят с фенерчета в тъмнотоооооуууу!
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо, да не би да са решили да я дадат за ремонт при мъка и да я праща към червената планета
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще бъде другари руски наколенки. Просто ще е след като разия глътне вода и не ви финансира, за да лъжете народа.
44
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще бъде взривена
43
1
 
5
 
! Отговори
Сега преди 3 седмици
Не защитавам никого но темата е за Бузлуджа а не за магистралите и в тоя ред на мисли демократите не са виновни че една магистрала не е построена а шепа некадърници
42
13
 
9
 
! Отговори
До 44 преди 3 седмици
Другарю какви магистрали са построили комунистите? 200 километра некачествен път! Магистралите бяха построени и основно ремонтирани реално от както сме в ЕС. Слабоумията на тошко правешкия неграмотен овчар, които ти повтаряш само отразяват ниския ти интелект. Всичко което е направено по времето на БКП е меко казано некачествено и неефективно, ето защо и този режим фалира.
41
8
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 3 седмици
Тия мостове и тунели комунистите са ги построили! Демократите за 35 с голям зор ги боядисаха. А магистралата (пак построена от комунистите) още не могат да я завършат. Големите демократи.....
40
0
 
1
 
! Отговори
Вече си 43 и трети преди 3 седмици
България и медий
39
5
 
10
 
! Отговори
vv преди 3 седмици
Кога да очакваме взривяването на мостовете и тунелите на Витиня ?
38
1
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 3 седмици
Ами ей така. Участвал е. Бил войник. Смел човек. Ходил е дори в Германия по времето на Хитлер за да събира информация преди втората световна война.
37
10
 
9
 
! Отговори
Живял-видял преди 3 седмици
Борците ни за освобождение са имали лъвчета на калпаците, а не червена петолъчка. Това грозилище трябва да се събори. Още през 1971 г. когато бях ученик в гимназията ни събираха по 1 лев за това недоразумение. Беше уж доброволно, по-скоро доброзорно. Казваха ни как хората от двете страни на Балкана вечерно време щели да виждат ярката петолъчка, сякаш след работа само до това им е - да седят да гледат символа на уродливия режим, а не да ударят една-две ракии. Това и за тоалетна не става!
36
6
 
10
 
! Отговори
е стига де преди 3 седмици
то остава и това да разрушат...