24% от работещите без договор са в хотели и ресторанти

Извършени са 3713 проверки
20 авг 2024 20:15, Гергана Попова
9
24% от работещите без договор са в хотели и ресторанти
Снимка: БГНЕС

Почти ¼ от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерство и ресторантьорство, показват данните от контролната дейност на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Според данните на агенцията, за периода януари - юли 2024 г. са установени 451 души, работещи без трудов договор в двете икономически дейности, което е 24% от всички 1914 случая.

За седемте месеца на 2024 г. в хотелиерството и ресторантьорството са извършени 3713 проверки, при които са установени 18 372 нарушения. От тях, свързани с осъществяване на трудовите правоотношения са 10 503, а със здравословните и безопасни условия на труд – 7658, според данни на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Работата без трудов договор не е маловажно нарушение според българското трудово законодателство и при всеки установен случай контролните органи на Инспекцията по труда задължително налагат санкция от 1500 до 15 000 лв. Тези нарушения са и основание за отстраняване на работодателя от участие в процедури за обществени поръчки.
Всеки работник или служител може да провери с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите, дали трудовият му договор е регистриран и какъв е реалният доход, върху който го осигурява работодателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Страната
Ще имаме ли втора пенсия? Инфлацията топи парите ни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ето затова хората протестират срещу завишените сметки в ресторантите.Не плащат на работниците си, а всеки познава поне един човек където яде редовно и го съжалява че мизерства.Не внасят данъци осигуровки на работниците си - карат ги да правят шменди капели.Не внасят нищо в държавата като другите бизнеси, но настояват за намаления за ток и т.н., за да печелят само и да одрусат и клиентите, държавата и работниците си. Отидеш на заведение и едни дробчета за 3лв са ти 13лв, имали МНОГО разходи...
8
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Хотели и ресторанти данъци не плащат,но реват и се тръшкат за дотации за ток.Вчера някакъв Налбантов заплашваше да блокират пътища ,ако не ги получат.Научиха се да не работят и да похапват държавни пари.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво говорите за частния бизнес, я вижте какви своеволия има в НЕК, които не са държавна структура. Ако работещ е в болнични повече от 14 дни не получава бонус за тримесечие или ако има 4 дни неплатен отпуск. Накараха хората да се откажат от аванс, което не е законно, изхвърлиха от сградата хората които се занимават с екология и здраве, което говори колко им пука за работещите. На Валери Симеонов многостанничката се вихри, а цяла България я видя що за стока е, като вице и министърка на туризма.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 3 седмици
Без договор на ишлеме чистех конците на рокли за Ted Baker. Днес прочетох че е фалирал. :) Скъп е труда ми :)))) А роклите им не си струват цената :)
5
1
 
8
 
! Отговори
Кога ще разберете ?! преди 3 седмици
Няма радост за бедния човек.
4
2
 
3
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 3 седмици
Не ни бърка.
3
1
 
11
 
! Отговори
СТРАШНА МАФИЯ преди 3 седмици
С надценки над 1000 % , пестят и от осигуровки !
2
9
 
4
 
! Отговори
Пфф преди 3 седмици
Изобщо не трябва да има договори в тези сфери. Там работят деца, за да си изкарат парички за море. Трябва да има категории професии, където да не се сключват трудови договори и да е един вид, напускаш когато поискаш.
1
4
 
7
 
! Отговори
алибег преди 3 седмици
бе тва не е верно особено па по Черноморието , там всички са с договор , даже с по два