От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света

Правителството на Байдън обаче се старае да поддържа диалог с Пекин
29 сеп 2023 09:21, Елка Василева
130
От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света
Снимка: архив, БГНЕС

Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, като същевременно отправи ново предупреждение във връзка с Тайван, предаде Франс прес.

Вашингтон посочи Китай като главно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план и удвоява усилията си за увеличаване на американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Мисля, че целта им е да станат доминираща сила в света - във военен, икономически и дипломатически план", каза Блинкън на форум, организиран от списание "Атлантик", отговаряйки на въпрос за намеренията на Китай. "Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин", допълни той.

"В определен смисъл това не е изненада. Китай има необикновена история. Мисля, че ако гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат онова, което смятат за свое законно място в света", отбеляза Блинкън.

Макар да твърди, че гледа трезво на отношенията с Китай и засилва натиска върху него, правителството на Байдън се старае да поддържа диалог с Пекин, за да "управлява отговорно" напрежението между двата гиганта. През юни Блинкън дори беше на посещение в Пекин. Напрежението обаче остава повишено, особено по отношение на Тайван, който китайското правителство смята за част от Китай.

Залогът е "изключително висок", каза американският държавен секретар, като изтъкна ролята на острова в световната икономика, главно като център за производството на най-модерни полупроводници.

"Ако се стигне до криза около Тайван, ускорена от действията на Китай, ще има глобална икономическа криза", предупреди Блинкън и призова Пекин да прекрати опитите да променя статуквото.

"Ние искаме - всички искат - мир и стабилност, и всички искат статуквото да се запази", каза той.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
8
 
2
 
! Отговори
Писков преди 11 месеца
Расняците ги изпляскаха в черно море, в нагорни карабах, в момента ги плющят и в украйна, а балтийските страни им налагат нечувани санкции и притискат раснячетата които живеят на тяхна територия. Чакаме да видим спецоперация и на тяхна територия, ама дали ще я дочакаме е въпроса.
98
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До Фънки Фънков/88 "... и немското качество например е с класа отгоре..." - ХАХАХА... Кое бе пич (при полусравними цени)? През последните 10 години почти всичко мейд ин джърмани е шит (и пълен шит ако сравняваш цените).
97
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сащ ще разберат колко ги обича целя свят ...по трудния начин . Време е да преживят всичко кото причинаха на другите , влючително и стандарта на живот
96
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ не само ще загуби хегемонията си (те всъщност вече я загубиха), но и ще гори!
95
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До Така е ../96 "Виждал съм Мерцедес сглобен в Китай на 7 г. с избила ръжда от всякъде." - е и? Китайците ли са виновни за това? ПП. Това е било преди години. Сега фолксваген купува ноу хау от Китай как се правят електромобили, а изоставането от Корея беше гигантско още преди 10 години.
94
0
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
До Анонимен 86 То и войната странно някак си не върви.
93
11
 
4
 
! Отговори
Живодаров преди 11 месеца
Айде пак тая опорка с индиянците. Друзя расиюшка е същата работа бе, знаете ли колко северни народности са приобщени към русия без война? Нито едно. Ресурсите на тези територии в момента се изнасят и парите отиват в масква, а по места няма и елементрна инфраструктура и дори газификация. Разликата с Америка обаче е че русняка е на по ниско ниво в еволюционно отношение и не може да измисля технологии и стратегии за икономическо владеене на света, а постига нещо само с пушечно месо.
92
0
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 11 месеца
Запада да не реве. Те създадоха съвременен Китай.Изнесоха си производствата в Китай за евтина работна ръка и по ниски цени , за сметка на качеството.Виждал съм Мерцедес сглобен в Китай на 7 г. с избила ръжда от всякъде.По номера на купето се разбира къде е произведен автомобила.
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При нас все пак има развитие .Преди в шоуто на Слави имаше гости , интервюта , музика .Сега в шоуто на Рачков само се кълчат ! Нека затъпяването на нацията да продължи !
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Блинкън...добреееее
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Другарю Пушилков, посочи ми един американски(!) учен! Ще ти помогна - няма такива! Всички са потомствени европейци или азиатци, понеже местните, истинските американци ги застигна ледената епоха!
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
готовиса да се направят добрички за да запазят колониалните отношения дето са натрапили на света- ама китайците нема да се хванат- а ние сме в кюпа кръводарители на краваршингтон
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това го кава човек , чиято нация е избила индианците , ограбила е златото и земите им ?
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
У нас всичко е американско! Даже слънцето огрява по американски! Откакто имаме американско правителство всичко е супер! Американската мечта се настани в България!
85
4
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 11 месеца
До САЩ пие кръвта на ЕС 76 Ойдеее , този с" и децата знаят" отново се появи. Къде ходиш бе човек ? В Русия ли беше ? Липсваше ни.
84
9
 
1
 
! Отговори
Фънки Фънков преди 11 месеца
Спор няма че китайските продукти си подобриха качеството, но когато ползваш нещо което е чисто китайско винаги има някакъв компромис, дори при западните марки произведени в китай си личи че е китайско. Просто вече нещата им стават за ползване за разлика от преди, но са компромисни. Съмняваме да постигнат повече от това което е в момента и немското качество например е с класа отгоре каквото и да разправят друзята тук
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мръ,сните китайски диктатори искат да откраднат целия свят, колонизиран от САЩ и да наложат диктатура. Защо всички искат да отнемат световното превъзходство на американците! Хората са се постарали да овладеят всички възможни територии с цената на кръв и смърт инсега някой тарикат диктатор иска да им ги отнеме... Престъпление, геноцид, агресия...
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Странно работят санкциите срещу Русия
81
0
 
3
 
! Отговори
Пфффф, преди 11 месеца
и тоз е ял от пицата на КирчУ с кристали...
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какъв запад бе пич ? Сащ дават 20 мил .долара да разработят хиликал който да пише в космоса , руснаците решават този въпрос за 5 копейки като дават на космонавтите - молив !