От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света

Правителството на Байдън обаче се старае да поддържа диалог с Пекин
29 сеп 2023 09:21, Елка Василева
130
От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света
Снимка: архив, БГНЕС

Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, като същевременно отправи ново предупреждение във връзка с Тайван, предаде Франс прес.

Вашингтон посочи Китай като главно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план и удвоява усилията си за увеличаване на американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Мисля, че целта им е да станат доминираща сила в света - във военен, икономически и дипломатически план", каза Блинкън на форум, организиран от списание "Атлантик", отговаряйки на въпрос за намеренията на Китай. "Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин", допълни той.

"В определен смисъл това не е изненада. Китай има необикновена история. Мисля, че ако гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат онова, което смятат за свое законно място в света", отбеляза Блинкън.

Макар да твърди, че гледа трезво на отношенията с Китай и засилва натиска върху него, правителството на Байдън се старае да поддържа диалог с Пекин, за да "управлява отговорно" напрежението между двата гиганта. През юни Блинкън дори беше на посещение в Пекин. Напрежението обаче остава повишено, особено по отношение на Тайван, който китайското правителство смята за част от Китай.

Залогът е "изключително висок", каза американският държавен секретар, като изтъкна ролята на острова в световната икономика, главно като център за производството на най-модерни полупроводници.

"Ако се стигне до криза около Тайван, ускорена от действията на Китай, ще има глобална икономическа криза", предупреди Блинкън и призова Пекин да прекрати опитите да променя статуквото.

"Ние искаме - всички искат - мир и стабилност, и всички искат статуквото да се запази", каза той.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
3
 
! Отговори
Бежанков преди 11 месеца
"В България закриха производството". Кой го закри бе другарю? Вашите хора се преобърнаха от *** на демократи и вместо да продадат работещи предпрятия на западни частни инвеститори направиха масова приватиация и ви даваха бонове, и в същото време се цаниха на мениджъри на вашите предприятия и ги фалираха ограбвайки каквото може. Отделно от това любимите ви китайците заляха света с нечувано евтини стоки и убиха още производства. 4еп за зеле не става от вас друзя и вашите мишления не струват.
58
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До Бечков "Китай в момента е в спад и рецесия..." - през второто тримесечие на 2023г. Китай има ръст 6.3%. Така че про'с'такът Бечков си остава про'с'так като ВСЕКИ евроатлантик. Факт.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Истината: САЩ иска да остане господстваща сила в света
56
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До51. Произвеждаше защото така го поиска САЩ . А САЩ го наложи заради СССР . Да ги приобщи към Европа . Да започнат да дават продукти е, не само рекети . И като одидоха българите да ги запознават с технологиите . Установиха , че руснака не е в част и не желае тази новост . Кандърмите продължиха 4- 5г. И мистър " Нет"генерал Хроники отказа. Така технологиите отидоха в Китай . А нашите се върнаха с шишета водка.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Китай е империя на 5 хиляди години. САЩ е държавица на 200 години. Китайците имат стотици хиляди изобретения, богата култура и философи. Китай ще владее света, то е ясно. Но какво ги бърка САЩ? Да си гледат тяхната си къщичка.
54
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Злобее проваленият некадърник блинкен. Стана за посмешище на целия свят, как се сгъваше на две кат дюлгерски метър пред хегемона Си.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей , браво бе , откри Америка . Нали затова сега првят БРИКС , Бразилия ,Русия ,Индия ,Китай !!!! Демек по голямата и технологична част от света . Проблема е ако китайците разберат , че заради техните ниски доходи са плащали високия незаслужен стандарт на американите ........
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бечков. Ти па им знайш на китайците технологиите. Избърбори някоя "върхова технология".
51
0
 
7
 
! Отговори
haha преди 11 месеца
А вие не искате ли същото бе п--тки
50
11
 
1
 
! Отговори
Бечков преди 11 месеца
Китай в момента е в спад и рецесия - купища стока лежи по разни площадки и няма кой да я купи, стотици хиляди жилища са непродаваеми, разбира се няма да стигнат до тотален фалит, но господството над света се отлага за по-добри времена. Ще трябва да се потрудят и когато достигнат западното качество и върхови технологии ще имат шанс. А друзята да записват децата си на уроци по китайски и руски. Ха-ха-ха
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато спреш енергетиката на една страна, спира производството и цивилизования живот. За враговете това се прави чрез бомбардировки по енергийната инфраструктура. САЩ я унищожиха в Югославия, Ирак. Русия удря в Украйна. Но как да спреш енергетиката на слугите си? Като им дадеш подкуп от няколко милиарда на обръча от фирми на пратените Кирета и приятели.
48
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До43 . Била е . Но комунизма на Мао я съсипа. А питали Китай ,Северна Корея , РъФ . И едно е да иска друго е да може .
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
През лошия соц . България е една от трите държави произвеждаща копакт дискове .Говорим за 1980 година
46
1
 
9
 
! Отговори
Божил Божилов преди 11 месеца
Не Китай плаши Америка,страшната,неизбежна победа на Комунизма в целия Свят.
45
1
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Фолксваген оттече в канала. Ако не са милиардните субсидии на ЕС да купуват ноу хау как се правят електрически коли от Китай, още преди 6 месеца щяха да са фалирали и на тезгяха.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само да знаете , че Китай имат върешен интернет , а канали като тубата и тик-ток са с друго съдържание , по скоро образователно , отколкото опростачаващо . Изводите си правете вие .
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 44. Кви компютри можеше да произвеждаме. За микропроцесори не може да става дума но можеше да си правим чипчета, флашки, ССД дискове,карти и т.н. Всичко затриха щото било "неконкурентноспособно" тоест по заповед на гаосподарите да не им пречим на бизнеса, а китайците са намърдаха там без да питат.
42
1
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 11 месеца
Даже няма да успеем да приемем еврото, щото ЕС е пред разпад. Още няколкостотин хиляди емигранти и чао. А те ще дойдат с милиони. Това ще доведе да грандиозни сътресения.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е никой няма право да е господар на света, само янките може да са първи сред първите. Другите да се снишават и да не надигат глава. Поредният пример за американската наглост.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами нормално .В България затриха всякакво производство и видяхте резултата .В Китай развиха всякакво производство и от там вече и наука им е развита и обществото и всичко останало .Нас конкретно запада ни затри , аз не видях да построят нещо при нас или да ни помагат с нещо , само грабят и толкова