От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света

Правителството на Байдън обаче се старае да поддържа диалог с Пекин
29 сеп 2023 09:21, Елка Василева
130
От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света
Снимка: архив, БГНЕС

Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, като същевременно отправи ново предупреждение във връзка с Тайван, предаде Франс прес.

Вашингтон посочи Китай като главно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план и удвоява усилията си за увеличаване на американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Мисля, че целта им е да станат доминираща сила в света - във военен, икономически и дипломатически план", каза Блинкън на форум, организиран от списание "Атлантик", отговаряйки на въпрос за намеренията на Китай. "Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин", допълни той.

"В определен смисъл това не е изненада. Китай има необикновена история. Мисля, че ако гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат онова, което смятат за свое законно място в света", отбеляза Блинкън.

Макар да твърди, че гледа трезво на отношенията с Китай и засилва натиска върху него, правителството на Байдън се старае да поддържа диалог с Пекин, за да "управлява отговорно" напрежението между двата гиганта. През юни Блинкън дори беше на посещение в Пекин. Напрежението обаче остава повишено, особено по отношение на Тайван, който китайското правителство смята за част от Китай.

Залогът е "изключително висок", каза американският държавен секретар, като изтъкна ролята на острова в световната икономика, главно като център за производството на най-модерни полупроводници.

"Ако се стигне до криза около Тайван, ускорена от действията на Китай, ще има глобална икономическа криза", предупреди Блинкън и призова Пекин да прекрати опитите да променя статуквото.

"Ние искаме - всички искат - мир и стабилност, и всички искат статуквото да се запази", каза той.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 54 Да бе залежавала им стоката на китайците, затова почти всичката техника в домовете на хората не само в Европа, а и по Света е е китайска. Китайците правят и ***, но те са за жълти стотинки, но имат и продукти, които са на половин цена от японските и немските и са дори по-качествени.
78
10
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 11 месеца
За Китай не съм сигурен , но Путин със сигурност иска Русия да бъде хегемон в света , за мястото на САЩ.При-ми-тиви с амбиции , без покритие. За 100 г. не са дали нищо на човечеството , освем заплахи , паради ,оръжие и като гарнитура война.
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ вместо да се правят на господари , да вземат да си върнат дълга от 33 трилиона долара . Миналия път точно Китай ги спаси , като им купи държавните облигации .Този път това няма да се случи .Следвайте логиката на парите .
76
16
 
2
 
! Отговори
Пушилков преди 11 месеца
Другарю Христов, руснака никога не е имал и няма да има собствени технологии. Всичко е взето на готово от запада. В момента произвеждат още старите уазки модели от преди 50 години и на всичкото отгоре не могат да постигнат дори качеството от съвецката ера. В тубата има куп видеа на тези уазки - самите руснаци им се подиграват на качеството и остарелия дизай.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като си купя китайска ,японска или корейса кола , ще си я карам поне 5-10 години .Германците да ме чакат пак да посегна към техните коли .Скъпи , без много екстри , и ставам приятел с майсторите в автосервиза - ай мерси .
74
8
 
2
 
! Отговори
Пърлянков преди 11 месеца
Руснячетата се оплакват от китайските коли - поради липса на конкурнеция на пазара, китайците ги скубят с цени като на западни коли и не си дават зор много за качеството. В мрежите има доста постове които доказват това положение на нещата.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много важно , ние си имаме Азис ,Фермата ,Игри на волята , т***пото шоу на Рачков...............
72
2
 
15
 
! Отговори
САЩ пие кръвта на ЕС преди 11 месеца
Крадецът вика: "Дръжте крадеца". И децата знаят - след 1945 г. световните агресори са две държави: САЩ и Британия
71
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Проблемите на Русия са от един министър на икономиката и след горбачов, който заяви: "защо да развиваме технологии, като може да си ги купим"? Миналата година Русия започна тепърва да инвестира в технологии и производства, и тази година 1/3 от загубите от износа на ресурси е компенсиран от тях.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може ли една супер луксозна китайска кола да е по евттина ,по качествена , по модерна от един опоскан Голф ? Може и китайците го доказаха . За Германците автоиндустрията е златната им кокошка , обаче това свърши !
69
9
 
0
 
! Отговори
Штекотлиев преди 11 месеца
Кой не иска да управлява света? Обаче това е трудна работа и засега се отдава само на щатите, останалите имат локално влияния и само се облизват за големия кокал.
68
0
 
8
 
! Отговори
Рефер преди 11 месеца
И какъв е проблемът ? Всеки иска да е първи, нали сме капиталисти.
67
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До 66 Не, не е спад, а растеж, при това сред най-високите от тези на големите икономики. Но де европеиден про'стак да го вдене.
66
0
 
8
 
! Отговори
усетили се! преди 11 месеца
Индикатор за състоянието и могъществото на нация е производството на СТОМАНА. Защотот е и нергоемък процес. Познайте как върви класацията в момента ?
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До60 генерала е Громико. Остана след смърта на Брежнев.1980г Почнаха да се сменят много често вождовете в СССР и така до Горбачов. Света усети заплаха в системата им за анархия
64
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Но за разлика от Китай, германия е в рецесия и дано се срути напълно и изчезне. Вероятно защото я управляват либерални многознаещи про'с'таци като Бечков.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бечков. Нека спада. Ръста не може да е безкраен. Все някога ще спре.
62
5
 
1
 
! Отговори
Бечков преди 11 месеца
Друхарю Христов, преди това имаха ръст от по 10% когато отиде на 6% това не е ли спад? И още ще спада в следващите години заради световната инфалция.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бежанков. А ти от кои си ?
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 60. Въшки. СССР произвежда компютри още от 60-те години на миналия век когато технологиите са били лампови, компютрите са тежали стотици тонове и са харчили мегавати енергия. Много разбираш нещата - като разбирач от кварталната кръчма.