Милионерите в САЩ са повече от населението на България

Те са се увеличили с 500 хил. за една година
17 юни 2024 07:13, Нели Христова
167
Милионерите в САЩ са повече от населението на България
Снимка: БГНЕС

С 1 милион повече от населението на България са милионерите в САЩ за 2023 г. Това стана ясно от скорошно проучване на консултантската компания “Капджемини”. Данните показват, че милионерите в страната на неограничените възможности са се увеличили със 500 хил. до 7,43 млн. души, което е 7,3% ръст спрямо 2022 г. С това САЩ изпревариха останалия свят и затвърдиха първото си място по създаването на богаташи, съобщи Си Ен Би Си.

Общото състояние на милионерите в САЩ през миналата година е достигнало $ 26,1 трилиона, което е със 7 на сто повече спрямо предходната 2022-а. За целта на изследването милионерите са определяни като “хора, които притежават инвестиционни активи за най-малко 1 милион долара”. В тази сума не се включва пазарната стойност на основното им жилище, на предмети за дълготрайна употреба или с колекционерска стойност. Традиционно най-много са милионерите в Ню Йорк.

Забогатяването на американците през 2023 г. идва на фона на поскъпването на акциите на редица компании, търгувани на фондовите пазари в САЩ, и на рекордните стойности на водещите борсови индекси. Основни фактори за процъфтяващия фондов пазар са развитието на технологиите, базирани на изкуствен интелект. На този фон лихвените проценти остават високи, което увеличава парите, държани на влогове. Към това трябва да се прибавят и трилионите долари, които администрацията на президента Джо Байдън наля в икономиката на страната, включително и под формата на финансова помощ за потребители и производители.

Броят на американците със състояние от 30 милиона долара или повече е нараснал със 7,5% през 2023 г. до 90 700 души, а общото им състояние е достигнало 7,4 трилиона долара. В световен мащаб свръхбогатите представляват 1% от милионерското население.

Големият въпрос е дали бумът на богатството от последното десетилетие, първоначално подхранван от ниските лихвени проценти и ликвидност, а после от пандемичния стимул и AI, ще продължи. Глобалните конфликти, нестабилната политическа обстановка, лихвените проценти и потенциалното икономическо забавяне променят бизнес средата и правят бъдещото непредвидимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До пияница мистик 1-2% от населението им се водят милионери.Заради особеността как се смята, не всички реално имат пари на края на месеца или спестявания в банка.И тук 1-2% са много богати.Да, рядко са, но колкото и там.Т.е. в София ще видиш куп коли за по над 200-300 000лв(Сутринта видях Майбах, 3 чисто нови Поршета, чисто нов Рейндж Ровър в рамките само на 15 минути.) Отваряш сайт за имоти и апартамент 100кв.м. е 200 000 евро и нагоре.За да се продават, явно има хора с пари, нали?
101
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Краднат от целия свят, нарко и печатат $. Но не всички а по улиците са бездомни и нарко.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
101 няма такава лихва от 4% спри да си измисляш.
99
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Миналата година банкерът Левон се обясни по телевизията въз сонова на какво се крепи това. Каза в прав текст - когато Мъск си купи самолетоносач може да говори за виртуална валута във фейсбук. Тоест имаш оръжия скоито правиш войни, грабиш целият свят и се правиш на богат, после плащат на две келлемета да пишат коментари от нпо-тата че това било трудо и всеки който вижда какво реално става е враг.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До леля чичо Ще разбереш ли с пример? Нека приемем, че имам 10 милиона и изкарвам по 500 000 на месец. Искам да купя направя още пари и да построя примерно кооперация. Мога да инвестирам веднага всички 10 милиона, мога и да събирам 20 месеца. Богатите правят друго, обаче. Печалбата ще е 10%, да речем, банката иска лихва 4%. Вадиш максимум 1 милион, теглиш кредит и строиш не 1, а 5 кооперации. Имаш злато за милион?Защо да го продаваш, ако скача с 15% през 2023, като срещу него на 4% теглиш пари?
97
6
 
5
 
! Отговори
Колко трилиона дълг? преди 2 седмици
Всеки един американски гражданин дължи хиляди долари над всеки един друг човек по целият свят.
96
5
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
А тук гладните пенсионери с мизеpните си пенсии, дето по цял ден пишат: "Народът няма какво да яде", опърдяват протъркания си соц диван в панелката ни обясняват как САЩ била фалирала, как долара вече не важел, а само рублата :))))
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
писнало ми е от бачкатори с марксистки нагласи - щом някой е богат, значи е крал от трудещите се. Притежанието е престъпление. Успеха е престъпление. Абе хора, не разбирате ли че ще си останете неудачници и аутсайдери, докато продължавате да се вглеждате в чуждото канче и не предприемете нещо сами, вместо да чакате някой да ви "оправи"? Заслужавате си съдбата!
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
рyшофилите*
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До леля чичо Наполовина си прав. Частта за дълговете на шефове на фирми ти е грешката. Най-богатите в света живеят така. Просто теглят кредити срещу акции, имоти и т.н. и ги изплащат. Никой не държи милиард в банка. Идеята е- инвестицията носи повече от лихвата по дълга. По-голяма инвестиция носи повече пари. Събираш двете и, да, теглят кредити за нови бизнеси, издръжката си и т.н., за да не харчат натрупаното. Но това е тактика, ако имаш наистина много активи с висока доходност.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не дразнете ***, кажете им, че путин ще освободи америка
91
7
 
2
 
! Отговори
И? преди 2 седмици
Това какво ни грее нас? Вероятно някои от тях са станали милионери, с бизнесите си в България и мизерното заплащане. Или пък имат дял в енергийния монопол, който окончателно се заформи с "американското" ядрено гориво и "американските" реактори?
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 74 Поздравления за успеха. Даже за Западна Европа сигурно знаеш, че си бая над средното. Просто станахме прекалено соц в ЕС и уравниловката е на половината на твоето. Иначе за оставането и тук става. Взимам твоите пари, не плащам данъци 50% и ми е бая добре. След данъци сигурно взимам 50% до двойно на твоето чисто заради плоския данък. Но пък знам и колко е трудно това. Рядко в Европа плащат такива пари. Хубаво, че успях да се наложа като консултант и да не съм на заплата.
89
5
 
0
 
! Отговори
леля чичо преди 2 седмици
тоест богати на хартия а реално в дългове до ушите , то и шефовете на повечето ни фирми са милионери пък с дългове по банките по 2-3-4 млн лв , как става така , един цър.вул има да дава пък е богат , не мога да си го обясня това
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 79 В САЩ бачкали и нямало да чакат да им пуснат пари в джипката бабички? Явно си бая изостанал. Масово е вече да тарашат магазини(кражби от магазини не се наказват и даже се наказват служителите, ако пробват да попречат) и говорим да изнасят 75 инчови телевизори и подобни. Има работещи, но те пък реват що не стигат парите и на 2 работи. Само наем в Ню Йорк е 4-5000 за стая. Младите отказват да работят, щото нямало смисъл при тези заплати, а и 9 до 5 всеки ден....
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Нормално е... Не си разбрал. Те са милионери по активи- акции, жилища освен основното, кола. Реално може да имаш 2 къщи, едната да е с ипотека 1 милион, да имаш заплата 100 000 и да не ти стигат след вноските на кредита, но да си писан милионер. По тези критерии бабичка в центъра на София с 2 апартамента, които се разпадат, е милионер. Може да е на пенсия 500лв плюс наем 1000лв, но влиза в класацията. Бумърите им имат акции, купили са някой имот за под наем и на една пенсия са "милионери".
86
1
 
3
 
! Отговори
Стилиян преди 2 седмици
А наркоманите повече от населението на Русия хахахахаха
85
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Анонимен/73 "In China, the average monthly salary is 29,300 Yuan (Chinese Yuan), equating to USD 4,214 (US dollars) per month according to the exchange rate in May 2023 (according to Salary Explorer)." - както се вижда - наваксват. ПП. И зависи от критериите, защото Китай е огромен и различията също.
84
3
 
8
 
! Отговори
Нормално е... преди 2 седмици
Страна която няма никакво банково покритие на парите си и си ги печата колкото и когато си иска е нормално да има толкова милионери. Дори са малко.... Реално , един милионер е точно 2 дървета от гората, напръстник мастило и 2 минути работа на печатарската преса ....
83
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До popa ot razgrad/82 "Запада е бил синоним на просперитет, а Изтока на изостаналост...и сега не е по-различно..." - Ц. Есента на 2021 година показа, че ВСИЧКО е по-различно. Газопревозите на САЩ заобикаляха Европа на път за Азия, защото там плащата повече за газ, а Европа не можеше.... Факт. Отделно, че много японски фирми от поне 10 години не продават топ моделите си в Европа. Но де неграмотен про'с'так да го вдене?!