Apple предупреждава за хакерски атаки

Това е втори случай за годината
12 юли 2024 10:55, Инна Ангелова
4
Apple предупреждава за хакерски атаки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Собствениците на айфони (iPhone) по цял свят са били предупредени за вероятни хакерски атаки със шпионски софтуер от техния производител, компанията Apple. Преди това компанията издаде глобално предупреждение за потребителите в 98 страни за потенциални заплахи със шпиониращи вируси, съобщи ДПА.

Това е втори случай за подобно предупреждение през годината. Предишното беше издадено през април до потребители от 92 страни, съобщава БТА.

В предупреждението, изпратено до потенциалните жертви на атаката, се твърди, че Apple е засякъл, че съответният потребител е станал мишена на шпионска атака, при която дистанционно се опитват да проникнат в съответния айфон. Корпорацията подчертава, че ситуацията е сериозна и призовава пострадалите да вземат това предвид.

Компанията не предостави детайлна информация за последната вълна от атаки с шпионски софтуер, като засегнатите страни не са посочени. Въпреки това потребители от Индия съобщиха, че са получили предупреждения.

Apple предупреди пострадалите потребители да не разкриват допълнителни детайли, защото това потенциално може да помогне на хакерите да избегнат откриване. От компанията допълват, че режимът на заключване може ефективно да попречи на шпионския софтуер, но може да повлияе на нормалната функционалност на апаратите.

Потребителите са съветвани  да бъдат бдителни за признаци на шпионски софтуер, като забавяне на производителността или неразпознати приложения на техните устройства.

За да се смекчи незабавното въздействие, рестартирането на устройството може временно да спре шпионския софтуер.
Освен това потребителите са съветвани да се уверят, че техният айфон работи с най-новия софтуер и ръчно да изтеглят и инсталират актуализациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: атакаiPhoneAppleхакери
Още от САЩ
Тръмп обмисля намаляване обема на разузнавателна информация с Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"рестартирането на устройството може временно да спре шпионския софтуер." А изключването на устройството ,спира за постоянно шпионския софтуер :))))) За това ,дръжте устройствата изключени ,за не ви шпионира софтуера .
3
2
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Нещо не е наред май, да се чете някои собственици на iPhone са предупредени.В моето семейство имаме 4 телефона и 3 таблета и не сме получавали никакви съобщения. Имам много колеги и приятели с такива устройства, но и те не са получавали съобщения..
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
със шпиониращи !! Хайде грабвайте учебника по граматика за втори клас, скъпи дописници!!
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз съм на Самсунг жалакси - нема вирос птичи грип :)))