ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети

Засилват се санкциите и срещу режима на Лукашенко
Обновена: 27 фев 2022 20:22 | 27 фев 2022 20:15, Анисия Иванова
421
ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети
Снимка: БГНЕС

Докато войната в Украйна продължава и украинците се борят смело за страната си, Европейският съюз засилва още повече подкрепата си за страната и санкциите срещу нападателя - Русия на Путин. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално обръщение, цитирана от пресцентъра на ЕС.

 За първи път Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение. Това е повратен момент. Същевременно още веднъж засилваме санкциите си срещу Кремъл и неговия съюзник — режима на Лукашенко.

Първо, затваряме въздушното пространство на ЕС за руснаците. Предлагаме забрана на всички притежавани от Русия, регистрирани или контролирани от Русия въздухоплавателни средства. Те вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над територията на ЕС. Това важи за всеки чартърен полет, за всеки самолет, притежаван или контролиран по друг начин от руско юридическо или физическо лице. Нека бъда много ясна - въздушното ни пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, което включва частните реактивни самолети с олигарси.

 Второ, с още една безпрецедентна стъпка ще забраним в ЕС медийната машина на Кремъл. Държавните медии „Русия Днес“ и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз. Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.

Трето, ще се заемем и с другия агресор в тази война — режима на Лукашенко. Той е съучастник в това коварно нападение срещу Украйна. Така че ще засегнем режима на Лукашенко с нов пакет от санкции. Ще въведем ограничителни мерки срещу неговите най-важни сектори. Това ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива за тютюн, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана. Освен това ще разширим ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба, които въведохме за Русия, и спрямо Беларус.

По този начин ще се избегнат всякакви рискове от заобикаляне на нашите мерки срещу Русия. Освен това ще санкционираме тези беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Всички тези мерки са в допълнение към силния санкционен пакет, който представих вчера, одобрен от нашите международни партньори. В рамките на този пакет важни руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. Ще забраним също така операциите на централната банка на Русия и ще замразим всички нейни активи, за да я възпрепятстваме да финансира войната на Путин. И ще се насочим към активите на руските олигарси. Продължаваме да работим в тясна координация с партньорите по света.

Фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за водачеството и смелостта в отпора на руското нашествие. Тя изрази възхищение от устойчивостта на украинците, като я определи като невиждана и като вдъхновение за всеки.

С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на (руския президент Владимир) Путин, добави Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
5
 
! Отговори
Борис Немцов преди 2 години
Изправи се страна агромная!
216
3
 
16
 
! Отговори
Експериментите с... преди 2 години
...търпението на руската мечка продължават. Забележително любознателни са нашите политици. Дано нервите на Путин издържат, че, ако натисне копчето, не ми се мисли...
215
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни диктатори заплашват друг диктатор. Въпросът е кой ще надделее.
214
4
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Нещата отиват към ТСВ.Дано да греша.И ако стане това,искрено се надявам да няма ядрени удари,защото няма да оцелее никой!
213
1
 
26
 
! Отговори
Браво преди 2 години
И на това викат европейски ценности! Свобода на словото, призиви за мир и свободно движение на пътници и товари. Кукувица им изпила акъла!
212
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рушофилски тролНе в един,а в три котела се пържат бандеровците,сорошче.Обградени са при Донецк,Одеса и Харков.Путин не е Буш и не млати цели градове с мощни ракети,затова не ги е приключил още.А Зеленски вече е информиран за ситуацията и от Лукашенко и затова веднага склони да преговаря.
211
2
 
4
 
! Отговори
Тези преди 2 години
хиени само това чакаха, добре ще потръгне търговията
210
3
 
20
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Първата работа на лъжливите "демократи" е да забранят различното мнение. Виждаме постоянни медийни лавини от лъжи и яростна пропаганда. С тях или без тях нещата ще се случат, но се чудя къде бяха тези психодесни русофоби когато американците и ykpoфашугите трепеха хора???
209
2
 
17
 
! Отговори
Защо го казвам ли? преди 2 години
Погледни прекрасна обединена красива Европа! Пуф след два месеца я няма и Червената армия пие кафе на Атлантическият океан!И защо?Заради нацисткото кралско семейство Сакскобурготски Урсула.Струва ли си за 20 шимпанзета бонобо да падне цяла Европа Урсула?
208
1
 
0
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
ЕС
207
0
 
13
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Борбата срещу европейските граждани продължава, особенно активни са и лидерите на ЕА, които уж са избрани от тези граждани за да бранят техните интереси, а то висш цинизъм
206
1
 
25
 
! Отговори
Един от многото преди 2 години
Абе, ***, искате да ни вкарате в гроба ли? Светът се тресе от горещи точки започвайки от Палестина, преминавайки през Йемен и свършвайки в Сирия. Точно с Русия ли намерихте да се ебавате? Какво си мислите, че ще постигнете? Не виждате ли, че Путин е куче в ъгъла и че няма да се поколебае да ни вкара в гроба с ядрените си играчки. Осъзнайте се, преди да е станало късно! Иначе е ясно, че извинения за атаката над Украйна няма!!!
205
1
 
10
 
! Отговори
XXL преди 2 години
Тази Вегерица още ли не си е подала оставката?
204
4
 
17
 
! Отговори
Урсула как си обич? преди 2 години
Готово ли е бесилото в Нюрнберг със старите въжета? Това в момента в Украйна са тренировки на частните армии. Нали знаеш цялата армия на Руската федерация каква е нейната численост? Около 22 милиона пехотинци, авиация, подводничари. Май им е тъжно за десанта на Нормандия и искат да се разходят от сантименти срещу нацизма!
203
4
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
По време на комунизма,истината се изопачаваше,в днешният "демократичен"свят се преследва.
202
2
 
10
 
! Отговори
Ясни са преди 2 години
Тез сигурно се *** от кеф че славянски братя се бият
201
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма достъп до руски програми и сайтове! Булсатком са истински демократи - да сме спокойни!
200
6
 
3
 
! Отговори
Ковчези да пристигат преди 2 години
на красная, ако не ги изгарят предварително.
199
4
 
0
 
! Отговори
Човек с чувства преди 2 години
Драги хора, ако желаете България да стани супер мега държава, тогава ме издигнете да бъда владетел на България!Не се заблуждавайте от моите диагнози!Съгласни ли сте?
198
3
 
27
 
! Отговори
Цензура преди 2 години
Защо няма достъп до руски сайтове?Това ли е демокрацията!?!?!?