ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети

Засилват се санкциите и срещу режима на Лукашенко
Обновена: 27 фев 2022 20:22 | 27 фев 2022 20:15, Анисия Иванова
421
ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети
Снимка: БГНЕС

Докато войната в Украйна продължава и украинците се борят смело за страната си, Европейският съюз засилва още повече подкрепата си за страната и санкциите срещу нападателя - Русия на Путин. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално обръщение, цитирана от пресцентъра на ЕС.

 За първи път Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение. Това е повратен момент. Същевременно още веднъж засилваме санкциите си срещу Кремъл и неговия съюзник — режима на Лукашенко.

Първо, затваряме въздушното пространство на ЕС за руснаците. Предлагаме забрана на всички притежавани от Русия, регистрирани или контролирани от Русия въздухоплавателни средства. Те вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над територията на ЕС. Това важи за всеки чартърен полет, за всеки самолет, притежаван или контролиран по друг начин от руско юридическо или физическо лице. Нека бъда много ясна - въздушното ни пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, което включва частните реактивни самолети с олигарси.

 Второ, с още една безпрецедентна стъпка ще забраним в ЕС медийната машина на Кремъл. Държавните медии „Русия Днес“ и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз. Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.

Трето, ще се заемем и с другия агресор в тази война — режима на Лукашенко. Той е съучастник в това коварно нападение срещу Украйна. Така че ще засегнем режима на Лукашенко с нов пакет от санкции. Ще въведем ограничителни мерки срещу неговите най-важни сектори. Това ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива за тютюн, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана. Освен това ще разширим ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба, които въведохме за Русия, и спрямо Беларус.

По този начин ще се избегнат всякакви рискове от заобикаляне на нашите мерки срещу Русия. Освен това ще санкционираме тези беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Всички тези мерки са в допълнение към силния санкционен пакет, който представих вчера, одобрен от нашите международни партньори. В рамките на този пакет важни руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. Ще забраним също така операциите на централната банка на Русия и ще замразим всички нейни активи, за да я възпрепятстваме да финансира войната на Путин. И ще се насочим към активите на руските олигарси. Продължаваме да работим в тясна координация с партньорите по света.

Фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за водачеството и смелостта в отпора на руското нашествие. Тя изрази възхищение от устойчивостта на украинците, като я определи като невиждана и като вдъхновение за всеки.

С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на (руския президент Владимир) Путин, добави Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
19
 
! Отговори
Досега преди 2 години
Не ги ли въоръжавахте. Айстига вече
236
2
 
23
 
! Отговори
СВОБОДА НА СЛОВОТО преди 2 години
Свобода на словото в ЕС, демокрация, ценности... ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ЗА НАИВНИЦИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ.
235
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свидете ли сме на извънмерна подлост и лицемерие.
234
4
 
3
 
! Отговори
Месер Юнкер преди 2 години
Не ви ли дразни факта че династията Сакскобурготски винаги излиза невинна-в един момент аз вадя доказателства с които излиза,че много отмъщение Сакскобурготски vs България-вижда се явно неговите хора как пишат закони нарушаващи къде къв закон има.Юнкер не ви ли дразни факта,че тук в България няма един закон-един на национално и световно ниво дето да не е погазен от арийският лигльо.Не е ли време пикльото да яде сладолед и да има интимен разговор с Хага!
233
1
 
22
 
! Отговори
Лицемери! преди 2 години
Шолц се изсмя, когато Путин му каза за геноцида в Донбас.
232
2
 
2
 
! Отговори
Хе хе преди 2 години
До Анонимен254 Немцов е хазарин от сой или сефарад ,пак от сой ?
231
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ЕВРОГEЙСКИ ЛИЦЕМЕРИ! СЛАВА РОССИИ!
230
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо нямаше санкции , когато в Киев се извърши държавен преврат ? Защо нямаше санкции , когато започнаха зверствата на бандеровците ? Защо нямаше санкции , когато украйн се отказа да изпълнява Минските споразумения ? Един лицемерен съюз , васал на САЩ е ЕС в момента . Това е положението
229
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свобода на словото в ЕС! Това е положението!!
228
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрация, право на мнение, право на информираност, право на уастие във вземането на решения???? ЕвроФашисткиСъюз - Гьобелс се радва на последователката си! Само "Звездите на Давид" ще са по-различни!
227
0
 
24
 
! Отговори
Степан Бандера преди 2 години
Глобалистката банда с престъпници иска и цели разрушението на белите народи.
226
2
 
16
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ СА ГЛУПАВИ ХОРА УРСУЛА И ГЛУПАВИ ПАРТНЬОРИ КРИЕЩИ СЕ 15000 КИЛОМЕТРА И СЛАГАШИ ПИОНКИ КАК ИМ ПАДНЕ. ЧАКАЙ ДА ВИДИМ СРЕЩУ КОЛКО АКТА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ВОЕННО, ГРАЖДАНСКО И ТЪРГОВСКО ПРАВО ХЕР САКСКОБУРГОТСКИ ОЩЕ ДИША? А ТУК ИМА ЕДИН МИЛИОН ГРОБА И ТО ПЪЛНИ УРСУЛА. КАК ДА ВИ ОБИЧАМ? КАК ДА ОБИЧАМ И НАШИТЕ САЩ ПРИЯТЕЛИ?
225
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Союз нерушимой е Европейският съюз. Цензурата към Изтока и забрана на вражеските радиостанции и телевизии, превъоръжаването на Германия като основна военна сила на Европейския съюз, започва. Германия е готова да се въоръжи като велика европейска сила.
224
20
 
8
 
! Отговори
Борис Немцов преди 2 години
Изправи се страна агромная, отхвърли терора на джуджето.
223
1
 
9
 
! Отговори
гз преди 2 години
лошото е че когато паднат атомните бомби, няма да мога да утрепя някой еу политик
222
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
немцов той не е руснак от една особена нация е продажна им е на руснаците опозициятя
221
2
 
14
 
! Отговори
гз преди 2 години
обичам демокрацията, особенно когата харчат парите ни от данъци за оръжие за трети страни и корона обещетения на световни концерни. САЩ победи, войната тепърва ще се разширява в европа. Тази война беше неизбежна или сега или когато украйна влезе в крим като член на нато
220
0
 
1
 
! Отговори
Саксииииии преди 2 години
Требва да знаеш , че Червената армия само като вижда червения ковчег на баща ти ще пуснат напалмовите огнехвъргачки. Не можело викат да се поправят грешки на сто години и повече. Като един колониален в последствие нацистко фашистки, в последствие неоколониален режим с табелата Сакскобурготски!
219
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига с тая хакерска атака , укрите са объркали пак медията , тук е блумберг днес , ако коментираме то е за социологическо проучване
218
1
 
16
 
! Отговори
Интересно... преди 2 години
...забраната за полети важи ли и за руските балистически ракети?