Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите

12 млн. души са разселени, 5 млн. са заминали за чужбина
2 юни 2022 15:34, Нели Христова
199
Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

Още по темата

"Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите", каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този регион - Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км - площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е "много по-голяма" от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - "близо 300 000 квадратни километра" - е "замърсена" с мини и невзривени боеприпаси.

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДоMMM, някой те е излъгал че си нормален. Второто което е, личи си страха и липсата на добро образование.
69
21
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
бре то е ясно, че русия не може да завладее украйна, дори да се напъва много! видя се това ясно за тези 3 месеца! послето е ясно че ще искат да преговарят както е ясно, че и ще върнат доста окупирани територии! сега това което не е ясно е какви и колко ще са жертвите преди това да стане! само това не е ясно тука!
68
8
 
35
 
! Отговори
ДоMMM преди 2 години
Аз съм нормален, но не искам ЕС и Нато. Нито еврозоната. Искам, малка кокетна България, в която спокойно да си гледаме децата и да ги възпитаваме в нашите ценности, не в чужди.
67
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато ситуацията е неизбежна, ограничения човек започва да псува и обижда. В този ред на мисли - псувайте русофоби. Сега ви се е паднало!!! Хахахаххаха
66
21
 
1
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До зеленски - по същество, щом е в услуга на Руската Империя, русофила е готов и фес да нахлупи. Затова и Захари Стоянов ги е нарекъл рубладжии. Разбира се, ако България излезе от ЕС и НАТО накъдето дърпат русофилите и хибридните от Възраждане, това което описваш ще стане реалност бързо. А Путин ще остави презрените от него българи да се гърчат като арменците преди година в Нагорни Карабах, за да си разберат мястото. Щото и той не обича предателите, ако и на него да служат.
65
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето Зеленски продължава стратегическото отстъпление до пълна победа. Няма ли нещо тениски за продаване пак
64
1
 
5
 
! Отговори
L. преди 2 години
... все още.
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, усещаш ли онази прохлада във вратлето, когато знаеш че идва неизбежното. Много неудобни бяха пратени от твоите хора на фронта. Много твои хора се скатаха от служба и краднаха западни помощи. Усещаш ли как края на всичко това идва и от изток и запад ще се затворят клещите на истината. Ставаш все по изнервен и с поглед на подплашен лалугер.
62
3
 
21
 
! Отговори
До74 преди 2 години
Аз пък не искам, под американски ботуш.
61
0
 
4
 
! Отговори
рибока преди 2 години
И какво следва не ми стана ясно.
60
3
 
21
 
! Отговори
Слава Украине преди 2 години
в составе Росии.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да види, до къде са стигнали руснаците liveuamap. Ком
58
19
 
4
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До ПроСоТо - три отрицания в едно изречение - елементарен си. Дори и от историческа гладна точка, няма нормален българин който да иска България извън ЕС и НАТО и под руски ботуш. Има американска сентенция като за теб - "..ако кряка като гъска и ходи като гъска, най вероятно е гъска..". Та така. Да искаш наследниците на Руската Империя известни с презрителното си отношение да владеят и управляват твоя и живота на децата ти и да не си "русофил"? Айде холан, моля!
57
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...ха ха!....Е,не е баш така!...Та половината свят налива в това "нищо"...Все ще има какво да се захапе..
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом тоя признава за 20%, значи сигурно е доста повече, ама евроатлантизма ни задължава да му верваме
55
2
 
18
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Вечерта на 1.06.Руски ракети са унищожили Бескиднския тунел по който са превозвани оръжия и боеприпаси от запада за ВСУ в Донбас.
54
16
 
8
 
! Отговори
зеленски преди 2 години
Чудя се на *** които коментират и се радват за "успехите" на руските фашисти Дали така ще се радват ако Турция направи същото както русия с Украйна.По тяхно мнение трябва да ги посрешнем с цветя и замити да да няма жерви.
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голям предател и от идола му - Степан Бандера :D Психар!
52
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До МММ...е,не е требало да гледаш в огледалото,когато си са опитал да "захапеш" "ПроСоТо" !
51
25
 
1
 
! Отговори
Не е точно така преди 2 години
Тези 125 хиляди кв. км., в случая са заедно с Крим, който така или иначе, беше загубен през 2014 г. От 24 февруари насам, руснаците успяха да завладеят цифром и словом, около 70 кв. км., което е около 1/9-та от остатъчната територия на Украйна. За което платиха до този момент с около 70 хиляди жертви (убити + ранени и пленени). Така че, сметката в общи линии е "Киро на кирия". Огромна загуба на човешки и материален ресурс за стратегически маловажни територии! Руска му работа... Хахахаха!