Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига жертви в Европа , кога ЕС ще се усети , за пързалката от НАТО/САЩ/ , и АНГЛИЯ ???
173
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Z ордите ще бъдат върнати обратно в блатата.
172
1
 
6
 
! Отговори
До 212 Берлин преди 1 година
Виж сега, че Германия загуби много - загуби. Те самите си признаха в началото на тая година, че миналата година от липсата на "Север Поток" са загубили 180 милиарда евро. 1 трилион не зная от къде дойде. Друго 100 милиарда за бежанците са много пари, не зная колко бежанци имат там, но ако разделим парите на всички те 6,5 милиона българи тва прави по 30 хиляди лева на човек. Добре бихме си поживели, в предвид, че едно семейство е около 4 човека от, които 2 деца, това са по 120к на семейство :D
171
5
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Зеленски не може така момчето ми! Аз няма да съм вечно президент да те издържам! Трябва да си намириш работа-или преговаряй или войвай! Не може все с тая Мари Хуана да се влачиш?!
170
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак се напълни с необразовани и нахални украинци,където си мислят,че всеки им е длъжен.Никой нито ви е канил,нито ви е обещавал нещо,още по-малко пък е длъжен да ви издържа глупостите.Ей там е Украйна и като сте глупави си сърбайте кашата дето сте си я забъркали.
169
5
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Крия съ от шефа Бай Издън у Амстердам! Не ща нито да преговарям нито да правя контраофанзива!!
168
3
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Германия Загуби също 1 трилион от газ! Като и гръмнаха тръбите..и 100 милиарда е струвала само издръжката на милионите бежанци!!
167
0
 
5
 
! Отговори
До 212 от Берлин преди 1 година
Значи признаваш, че Германия не е успяла да изкара милиарди миналата година? Само 0,1% прираст?
166
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Берлин пак се прави на умникк. 1 седмица се излага ,като руски танк .... селчоо неразбрали, ще си твърде необразован да налагаш мнения и фалшиви новини :)))
165
6
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Зелееенски? Къде се криеш Зеленски? Какво става с контраофанзивата?! Спонсорите стават нетърпеливи!! Трябва да им покажа успехи бреии!
164
7
 
6
 
! Отговори
До 207 от Берлин преди 1 година
По твоята логика ние в Гирмания не сме успяли 2 цента са изкараме, щото растежа ни е 0,1 цента ;)
163
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откровено преминават в безсилиото си към тероризъм и саботажи. Това е недопостимо и вече наистина може да принуди Путин да изкорени корена на злото-конкретно САЩ и Албиона-мъгливия. Обясни ви се още от първия ден защо Путин е в Украйна,-неспазване на минските споразумения. Имаше ли такива споразумения? Имаше. Спазиха ли се-не? От кого не се спазиха? Всички знаем. Като не ви устройват, защо се споразумявате. Като не разбирате от блага дума, не врякайте когато получавате ответка.
162
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Театър за сметка на Украйна....
161
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че НЕ е верно :)) НЕ съм видял опашки да искат да ходят в мордор :)) Гледам опашки само за западна Европа. Червенопитеците кога ще заминете за мордор при вожда да живеете в благодат ?:)) Стига вече ни пречихте тук ... идете там знаете ли какъв разкож е :))) еййй Льохмании дори вие не ви се ходи при комунистите.
160
12
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
До 199 Да това е факт! Германия е в рецесия! Пише го и в медиите! Русия има икономически прираст от 3%, а Германия 0,1% за изминалата година..
159
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като САЩ могат да избият стотици хиляди с атомна бомба, руснаците също ще го направят, но при много по голяма заплаха за тях. Никой не си дава сметка за това, само си чешат езиците. Западния елит е тотално деградирал.
158
10
 
23
 
! Отговори
КуКлус преди 1 година
Помощи за милиарди ....а нашите самолети къде са бре братя хАмериканци ? Платили сме в кеш и пак няма нищо да не ги готвите за Украйна ? Ето че САЩ правят всичко за собствена облага ! Ни пари ще видим ни самолети !
157
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"неуправляеми ракети за въздушно изстрелване." и с какво ще ги изстрелват ? с дронове ли ?
156
8
 
8
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Карам си отпуската тек в Амстердам на чежда сметка разбира се! А украинците в къщи ги лъжа че ще им докарам самолети и космически кораби от Холандия! За кантраофанзивата през 2055 година!
155
10
 
4
 
! Отговори
Бай Курти преди 1 година
Друзя у нас се карат бюджетния дефицит дали да е 3 или 6% , а в расиюшка ще се радват ако удържат на 10%. *** вие не сте икономисти и на вас 10% не ви изглежда много нали?