Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая подводница Москва ли и викат?
193
13
 
8
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
Абе чудя се какво прави най-голямата атомна подводница в света около бреговете на т.н. сащ - сигурно ловят рибки !?!?!?
192
11
 
22
 
! Отговори
Ботоксово д..же преди 1 година
Финландия вече е в НАТО, Швеция е на път да влезе. Китай обръща гръб на Раша. Руската икономика е на път да се срине, армията на Путин стана за смях в Украйна. Масово изтичане на мозъци от Раша. Рублата се обезценява. И за всичко това руснаците трябва да благодарят на един поб...ркан дикт..атор който се крие в бункера и нарежда удари по детски градини.
191
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стаНЪ с лабораториите на нато в Укрия , усетихте ли ''качеството'' на ''уШ'' транзитното преминаване на зРъното през Бг ?
190
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво , пак ли : ЕС бил ''единен'' , верно уи?
189
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квартал Бахмут. Югозападно от Бахмут руските въоръжени сили, подкрепени от артилерия, атакуваха в посока Предтечин, а ЧВК Вагнер проведоха щурмови операции в покрайнините на Ивановски, в южните западни и северни райони на самия град. Има напредък в последния участък. В Богдановка, ожесточени насрещни боеве.
188
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херсонска област. В Херсонско направление има взаимна активност на руски и украински войски на остров Болшой Потемкин. Това вече е на левия бряг на главния канал на Днепър. Преди това този район беше в "сивата зона". Освен това и двете страни прехвърлят войски към редица други острови в делтата на Днепър. Така че вероятността от преки наземни сблъсъци е голяма.
187
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
228, има повече нацита в агитката на ЦСКА Москва, отколкото в цяла Украйна, пий хапчетата, стига само ги гледа.
186
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла година не могат да го вземат този град. А преди митът за руската армия беше "7 дни до Берлин".
185
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луганско направление. Ситуацията е все същата. В Купянския сектор продължават артилерийските двубои и взаимното разузнаване по цялата линия на съприкосновение. На Лиманския участък подразделенията на Въоръжените сили на РФ водят позиционни боеве в района на Макеевка и дере Журавка.
184
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евгений Пригожин за ситуацията в Бахмут: "ЧВК Вагнер напредна с 230 метра. Загиналите за денонощие - 116 души от ЧВК Вагнер. Гладът за снаряди е най-остър. Снаряди за няколко дни. Врагът разполага с неограничени амуниции. Започна контранастъплението на ВСУ. Заявките на ЧВК Вагнер се игнорират." Загубите за предходните дни: 2 май - 103 души, 1 май - 86 души, 30 април - 99 души. Освен това шефът на ЧВК Вагнер е много притеснен за фланговете, за които отговарят руските ВДВ (а според Евгений Пригожин там има някакви вагнеровци).
183
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новини от Бахмут. В западните покрайнини на Бахмут частите на ЧВК Вагнер разшириха контролната си зона по улица Победи. В същото време продължава щурмът на укрепените позиции на фашистката гмеж на улица "Освободители на Донбас". Киевската хунта изтегля допълнителни сили от другите фронтови линии, пренасочва ги тук и увеличава интензивността на артилерийския обстрел.
182
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През цялата нощ силите на руските ВКС нанасяха удари по Киев, Запорожие и Одеса. Особено много полети бяха регистрирани в Одеса. Запорожка област:Вчера фашистката гмеж с подкрепата на бронирана техника извършиха разузнаване в близост до Орехово. ВС на РФ посрещнаха гмежта с огън. Съобщава се за загубата на около 20 зомбита на киевския режим и най-малко 4 единици техника.
181
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/217 "Стига жертви в Европа , кога ЕС ще се усети... " - когато 90те % про'с'таци У НАС се усетиТЕ, че ЕС е зло!
180
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 216 от Берлин "Гирмания винаги сърба попарата на войните които САЩ води-1,5 милиона сирийци и 2 мил афганци са също на наша издръжка доживотно!!" - какво е това германия? Едно образувание дет даже конституция няма. ВСИЧКИ ТРЯБВА да мачкат немското безродно ст'а'до!
179
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/220 "... страдаме от ПРИМИТИВНИ ЛИДЕРИ - ПОЛИТИЦИ , ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНА ДЪРЖАВНОСТ" - ми примитивен европеиден електорат - примитивни лидери. Дан'би те да се самоизбират?
178
6
 
9
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
Путин и Пригожин го играят доброто и лошото ченге. И народът яко кълве. Путин никога не би позволил Пригожин да издава държавна тайна за жертви, оръжия, недостиг на снаряди и т.н. да се разпространява в Телеграм. Всичко е добре обмислена дезинформация. Да видим Комикът ще клъвне ли и той.
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нека и другите държави в ЕС да разберат , какво е да си беден в България !
176
0
 
7
 
! Отговори
До 218 преди 1 година
ЕС го знае но не им пука на политиците! Никой в ЕС не протистира освен французите! Немците са роботи за данъци! Българите също не протестират! Явно на всички им е добре освин на францезите..
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЕС , както и в България , страдаме от ПРИМИТИВНИ ЛИДЕРИ - ПОЛИТИЦИ , ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНА ДЪРЖАВНОСТ !