Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
4
 
! Отговори
До 254 преди 1 година
Какво и това унитаз?
213
2
 
9
 
! Отговори
Извинете, преди 1 година
Професор Витанов какво измуча по въпроса?
212
6
 
6
 
! Отговори
унитазен поход преди 1 година
московците се бият за унитази, те също искат нормална тоалетна, както имаше кръстоносни походи, защо да няма ''унитазна война''
211
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом на*huinika Странджата е тук, означава че днес плащат заплати
210
6
 
12
 
! Отговори
Чакаме преди 1 година
Да започват укрите, да им насинят з.адниците и да мирясват. Отдавна трябваше да преговарят за мир, но това ще го научат по трудният начин.
209
4
 
7
 
! Отговори
блицкриг преди 1 година
Борецът с укротрафовете ген.АрмаХерсон, изпука ракетите на Могучая и сега готвачът с армията за еднократна употреба да му мисли.
208
3
 
7
 
! Отговори
до 247 Боби преди 1 година
А германците през това време гориха гуми в междублоковите пространства, щото нямаха пари за газ, и печаха на огъня хамстерите и златните рибки на децата :)
207
8
 
10
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 година
Ако не беше тоз пусти Бахмут,да сме в Париж и Лондон,рийш.
206
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските фашисти още нищо не са видели.Но старата хиена Пригожин знае по-добре какво се задава от устатите чиновници на Кремъл и се опитва да предупреди.
205
4
 
19
 
! Отговори
Неадекватният преди 1 година
русофил който питаше през един час за контранастъплението сега разбра ли кога е започнало?
204
12
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ЕЛИ Това се нарича ГЕОПОЛИТИКА РФ се изнсесе от Киев а беше го обградила от 3 страни и се изнесе като акт на "добра воля" а Киев създаде фейка Буча... РФ унищожи електрификацията на ЖП линиите в Ъкрайна видяхме да се движат парни локомотиви... Бахмут беше обкръжен от 3 страни и вместо да захлопне капака на котела Вагнер започна челна атака на фортифициран град??? - ГЕОПОЛИТИКА и Война на изтощение
203
15
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Украинската контраофанзива се състои в бягството на Зеленски от Украйна. В момента Зеленски се крие в Хага, след като Русия му обеща да го навести в бункера!
202
7
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
МИСЛЯТ НИ ЗА МАЙМУНИ,ГРАД КОЛКОТО КАРЛОВО РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ПРЕВЗЕМАТ ЗА ЦЯЛА ГОДИНА,АМЕРИКА ДАВАЛА ОРЪДИЯ И ТАНКОВЕ И ТЕ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ВЛИЗАТ ПРЕЗ ТУНЕЛИ ПО МОСТОВЕ И РУСИЯ НЕ ГИ УНИЩОЖАВА ,НЕ ТАНКОВИТЕ А МОСТОВЕТЕ И ТУНЕЛИТЕ,В КИЕВ СЕ РАЗХОЖДА И БАЙДАН И УРСУЛА И СТОТИЦИ ЗАПАДНЯЦИ ,,ИЗМИСЛЕНА ИЛИ ТРЕНИРОВАЧНА ВОЙНА,НО С ЖЕРТВИ-СПРЕТЕ ТАЗИ ВОЙНА ,БАЙДАН И ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ СИ ПИЯТ ПИТИЕТО ОКОЛО КАМИНИТЕ А ДРУГИ УМИРАТ , А ЖИВИТЕ МРЪЗНАТ В МОКРИТЕ ШИНЕЛИ--СЪВЕСТА НА СВЕТА СПИ.
201
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До юбералес Излагаш се да беше погледнал картата. Бахмут или преди как го бяха кръстили заедно с Крематорск, Славянск и прочие са типични СССР градчета обслужващи някакви заводи. Това са Квартал след Квартал "Хрушчевки" както от по-старите направени от Кирпич така и по-новите от бетони панели.
200
16
 
7
 
! Отговори
хехе преди 1 година
очаква се голяма контра-насирация.дано да е след 9ти май ...иначе парада на руснаците ще е в Киев!
199
0
 
2
 
! Отговори
СЪНУВАЛ СИ преди 1 година
До ОНЗИ Тези филми дето ги гледаш не ти се отразяват добре.
198
6
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
"Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник." Как да го потвърди независим източник? Който влезе от западна страна в Бахмут - слънцето го изпича.
197
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Неограничена жива сила" имали украинците...Сигурно са въоръжили и умрелите.
196
2
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Готвачът се обади и рапортува новите проценти на ''взятие Бахмута''. Този град се оказа с най-много улици и квартали в света.
195
3
 
10
 
! Отговори
До 234 преди 1 година
Това е най новата падводная лодка имени "Крайцер Масква", утанула след експлозия на "Махорка", но можеща да плава по дъното на океана. Гледам, паркирала в устието на река Хъдзън в непосредствена близост до Манхатън.