Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия

Москва обаче нямала такива намерения
24 юли 2024 16:00, Нели Христова
298
Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия, ако и Москва е готова за това, въпреки че няма такава индикация от страна на Москва, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс. Той направи изявлението по време на срещата си с китайския си колега Ван И в южнокитайския град Гуанчжоу.

От своя страна Ван е подчертал, че решаването на „украинския конфликт" трябва да стане на масата за преговори, а Китай е готов да посредничи за това, каза на пресконференция говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

"Министър Ван И каза, че според Китай, решаването на всички конфликти трябва да става на масата за преговори, защото преодоляването на всички различия и спорове трябва винаги да бъде постигано чрез политически канали", каза Мао.

По думите ѝ, китайският министър освен това е отбелязал, че "украинската криза" (както Китай нарича войната на Русия в Украйна), е навлязла в третата си година, но намирането на решение на конфликта все още предстои, докато растат рисковете от разширяването му.

Говорителката добави още, че Ван И е подчертал твърдият ангажимент на Пекин да предложи политическо решение на кризата.

В изявлението на китайското външно министерство се казва също, че министърът е посочил, че и Украйна, и Русия напоследък показват в различна степен сигнали за готовност за преговори, съобщи БТА.

"Въпреки че условията и времето все още не са назрели, ние подкрепяме всички усилия за предлагане на мир и сме готови да играем конструктивна роля за спиране на огъня и подновяване на мирните преговори", подчерта Ван И. Той добави, че страната му обръща внимание на хуманитарната ситуация в Украйна и ще продължи да оказва хуманитарна помощ на разкъсваната от война държава.

Според изявлението на китайското външно министерство от своя страна Кулеба е подчертал, че Киев цени високо позитивната и конструктивна роля на Китай за насърчаване на мира и поддържане на международния ред. Украйна обръща голямо внимание на китайското мнение и внимателно разглежда всички инициативи на Пекин, пише още в изявлението.

„Украйна желае и е готова за диалог и преговори с Русия. Но такива преговори трябва да бъдат разумни, значими и насочени към постигането на справедлив и устойчив мир", е цитиран да казва китайският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1347: Поради чумата ромския народ отново тръгва на запад, през Армения и Мала Азия.
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
997 - 1026: Народът, известен днес под името роми, започва да напуска Северна Индия на запад през Персия. Последната миграция започва през 1192.
177
0
 
3
 
! Отговори
Няколко преди 1 месец
Пъти се използват уж някакви преговори, за да си вземат дъх ВСУ, а не заради самите преговори. От 2922 г има 2 или 3 такива договори, и войната стана още пи-жестока. На тези не трябва да се вярва. Те искат просто отсрочка, за да се включат войски от НАТО.
176
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този индивид, е Незаконен вече както и Зеленият потник и тениска!!! Айде Майната им и на 2 Мата! Русия ще си постигне целите вече И без каквото и да било " преговори"!!!
175
0
 
7
 
! Отговори
Дедо поп преди 1 месец
Трай малко бе папуняк. Путин пътува към вас. Скоро ще е в Киев. Тогава преговаряйте, ама вземи и русия пудел Джонсън той да води преговорите
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо си ходил само до 5 клас на училище? Защо не си изкарал поне до 8 клас, защо не изкара поне основно образование? Основно образование ти трябва за шофьорска книжка. И не казвай "Ми, нямаме пари!" Имате финансиране от ... много на брой "ромски" организации....
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всички народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът: и за турчинът, и зациганинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всички еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" - Васил Иванов Кунчев (Левски) Припознайте закона наравно с българите и всички ще сме равни. Иначе какво очакваш? Да сложа теб, като по-значим от себе си? Само за това, че мaйкa ти те е родила , за да взема социални помощи
172
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами той Путин ви каза какво трябва да направите,за да започнат преговорите,иначе ще стигнат до полската граница руските войски
171
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През цялата история на човечеството и стотиците войни които човек е водил, НИКОГА ама никога, армията която напредва дори и със сантиметър на ден, не е имало случай да е заинтересувана от предложенията на армията която отстъпва. Така че украинския Хари Потър ги приказва тия празни приказки за мирни преговори на които дори и той сам не си вярва.
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Погледни ме с едното око, че да те погледна с двете!" - народна мъдрост.
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От една страна ход за печелене на време,от друга страна,опит за запазване на някакво лице от запада.Едва ли руснаците ще приемат каквито и да са преговори,при условия поставяни от противника. Важното послание в изявлението на Песков е,"Подробностите са важни."
168
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като чета коментарите се сетих за едно интервю на една чалгаджика - "Мара - отварачката" й казваха - в предаването "Сблъсък" при Иван и Андрей... та двамата я направиха такава "хубавица" в интелектуален план, че горката, повиши тон и натрапи, че "била студентка!" към онзи момент. Сещайте се нататък, ако можеш какво става... Кой няма визше образование в България, бе, момиче? И тя: "Аз имам няколко!" Но трябва да направя малко повече Кекс и ще си купя още няколко визши образования!
167
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие виждали ли сте евреин да копа с лопата и мотика? Няма такова нещо по света! Виждали ли сте Путин с лопата и мотика да показва на руснаците как се копа? Не! Ами точно и затова Йозев Сталин направи КОЛХОЗИТЕ ... за да има РОБИ ... За евреите всеки "ХРИСИЯНИН" е Рая - Роб!
166
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тия що не се скрие.Най-малките книги са Македонска история,Украинска история и Сомалийска готварска книга
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питам, защо Османската империя се появява по един много интересен начин в края на 14-ти век, започва да се разпада в началото на 18-ти век и изчезва в началото на 20-век. И, то е доунищожена от ТУРЦИТЕ под предводителството на Ататюрк. До толкова са искали турците да скъсат с "Османската империя", че са изхвърлили архива на тази държава наБоклука. Българските търговци са ги спасили тези архиви и сега България има втория най-добър архив от историческите документи за Османската империя.
164
1
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Ако " Украинеца" с Румънско име " Колеба", се бъзика с " копнежите " им от 1991 г да са " границите", това Няма как да стане! Ако е нещо " ново", и са се осъзнали,че както са тръгнали руснаците,ще стигнат до " комшиите" им е друго!!-:)
163
0
 
6
 
! Отговори
До 165 преди 1 месец
Ами аз не виждам корекции освен,че отпаднаха някой типично болшевишки изрази ,който звучаха и смешно и след соца изчезнаха, а България през 1989г избра демокрацията,а не сега Урсула да се изказва като Ленин, Сталин или Брежнев.Аз така казвам Точка,е това не е демокрация
162
0
 
8
 
! Отговори
До 161 преди 1 месец
Или точно обратното американците наляха малко при да им промият мозъците на украинците и сега Украйна прилича на блъснат Форд,ама тук е България и хората могат да мислят,защото по времето на соца имаше много добра образователна система и хората мислят,да не говорим,че тая пропаганда вече сме я гледали и като от Америка за България кажат добър ден ние българите гледаме къде е слънцето
161
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците говорят на "СТАРОБЪЛГАРСКИ" език, а не на измисленото от руснаците понятие "ЧЕРКОВНО СЛАВЯНСКИ"! Иначе руснаците доста си вярват, че кирилицата е руска и е създадена от Константин Кирил философ! Друг е момента, че ГОЛЕМИТЕ корекции се правят върху дунавския български език от съветския режим наложен в България след 1944г. Какви са били ръководителите на този режим това е друга тема, но може да се провери къде е погребан Г. Димитров след изваждането му от мавзолея....
160
1
 
6
 
! Отговори
Украйна е вече преди 1 месец
Колкото Косово на територия и по добре да се приберат в Полша.