Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген

Политическият елит смрази с безочлива климатична сделка
19 дек 2009 16:55,
116
Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген
Момент от срещата в Копенхаген.... Снимка: БГНЕС

Най-накрая климатичният форум в Дания свърши. 15 хиляди лидери и експерти две седмици мъдриха „как да спасят света”. И накрая сбъднаха най-песимистичните прогнози за форума.

Цялата какафония, всички драми, преговори, гръмки изказвания и прочее завършиха с „документче” от три страници, което да ни даде нова надежда в борбата с климатичните промени.

То беше изготвено под зоркия поглед на най-големите замърсители с въглероден двуокис в света – САЩ и Китай, и с прякото участие на Индия, ЮАР и Бразилия. 
 

Наричан "споразумението от Копенхаген", документът беше приет от водещи евросили като Великобритания, Германия и Франция на принципа, че може и по-добре, но все пак има нещо. Никола Саркози го нарече "най-доброто възможно споразумение”.

То всъщност включва цели, които реално са съвсем различни от основната, а именно – конкретни задължаващи мерки за драстично намаляване на вредните емисии газове. Но нали все пак САЩ и Китай са в основата на споразумението!

По същество. Ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса в сравнение с прединдустриалното равнище е основната задача. Предвижда се и създаване на специален фонд под егидата на конвенцията за климата. Според спогодбата в следващите 3 години в него ще влязат 30 милиарда долара.

Още по темата

До 2020 г. финансирането ще нарасне до 100 милиарда долара годишно, гарантирани от развитите страни. Парите ще бъдат давани за подпомагане на най-уязвимите държави в адаптацията им към последиците от климатичните промени.

За вредните емисии се споменава единствено, че трябва да се вземат мерки и всяка страна да действа отговорно. Добро утро! Освен всичко друго се оказва, че т.нар. споразумение дори няма никакъв обвързващ характер, защото за това е нужна единодушната подкрепа на 193-те страни участници в Конференцията на ООН. Чрез гласуване, а такова няма. 

"Конференцията на страните взима под внимание споразумението от Копенхаген", се казва в заключителния документ, уж приет от всички, но без гласуване. Боже мой, това ли е всичко, което успяха да сътворят лидерите на света?

Оказва се, че извън групата на трийсетина от най-големите икономики в света, сред които САЩ, Китай, ЕС, Индия, Южна Африка и Бразилия, настоящата сделка не се нрави на никого. За някои пък тя си е чиста проба измиване на ръце, колкото да се каже, че Копенхаген не е тотален провал.

Представител на Судан например сравнил климатичния план с Холокоста, защото обричал Африка на сигурна гибел. Според боливийската делегация пък председателят на форума – датският премиер Ларс Льоке Расмусен, пренебрегва правилата на демокрацията и гласността.

Венесуела дори надигна глас за преврат срещу ООН, а Куба традиционно се нахвърли върху САЩ, обвинявайки Барак Обама в поведение на император. Самият Обама се измъкна тихомълком към Вашингтон и традиционните драматични слова за промяната към по-добро липсваха. Защо ли?

На практика политическото споразумение от Копенхаген отлага всеобхватно споразумение поне до края на 2010 г., когато ще се проведе нова конференция по климата в Мексико. Уж тогава споразумението трябвало да се превърне в юридически обвързващ договор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
щраусите в Копенхаг преди 14 години
Те за климата са си говорили, колкото да се каже по медиите, че са си говорили именно за това. Основната работна група всъщност е била далеч не така многобройна като официалната дандания. И работата на основната работна група е не климатите на настоящето и бъдещето, а какви да ги дъвчем пред извънземните. Щото ТЕ са ни поставили условия с цялата сериозност на своята, непобираща се в главите на земните лидери, напредничавост. И щото няма начин номерът с правене оглушки да мине тоя път.
32
1
 
3
 
! Отговори
Ротшийлд преди 14 години
На някой хора мозъците им са прегряли и благодарение на това им се привиждат "глобални затопляния" и какво ли още не.....
31
1
 
3
 
! Отговори
Debnadaviebna преди 14 години
Нека тогава оставим гадовете да смучат пари докато уж спасяват планетата. Такива играчки като вятърна енергия, слънчева енергия, приливна енергия, не могат да задоволят нуждите на тежката промишленост. Американците са решили, че те ще решават кой ще се развива и кой не и използват измислицата, че човека движи климатичните промени за да кажат кой колко ще се развива, като обещават да го покриват с хартийки. Та те са способни да бълват пари със същата скорост, с която бълват и стока
30
1
 
3
 
! Отговори
Съни преди 14 години
Ако няма глобално затопляне предизвикано от човека и уж имало световен заговор защо не успя този световен заговор в Копенхаген? Явно нефтеното лоби е достатъчно силно да бие клин в споразумението и да разколебае много хора в очевадното!!!Няма как човека да не влияе върху глобалното затопляне след като за последните 100 години изпусна в атмосферата почти цялото количество въглероден двуокис, което от милиони години беше затворено в нефта, газта и въглищата! Жалко за провалената конференция!
29
1
 
3
 
! Отговори
853211 преди 14 години
Отвори си прозореца, бе пич!Виж какво "глобално затопляне" се вихри навън, а още не е дошла астрономическата зима!През 2004 2005 и 2006 г. колата ми на няколко пъти спира заради замръзване на дизеловото гориво в резервоара. През едната тези години, температурите в София паднаха до минус 20-25 гр и се задържаха под минус 15 за повече от три седмици!През 1997 г. /или 98-***/ в София се прояви явлението "леден смог" - почти месец температурите не се качиха над минус 10 гр.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
XE XE SUPER ZNA4I SLED 50 GODINI NIAMA DA OSTANE NITO EDIN *** I TUR4IN V SVETA..SUPER
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те нещата се решават на срещите на Билдербергите а не на такива циркови изпълнения.
26
1
 
3
 
! Отговори
Слепи сте . преди 14 години
Наистина са болно мозъци . Заради глобалното затопляне ще се загубят много повече пари от колкото някакви хора ще измъкнат , чрез пробутването на различни ЕКО неща и данъци . Да не говорим колко хора ще измират заради повишаването на температурите . Погледнете статистиката за Гърция - непрекъснато покачване на смъртните случай заради горещото време . Да не говорим , че заради затоплянето различни животински видове се появяват на места на които не виреят !!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
простаци като 17 винаги ще има
24
1
 
3
 
! Отговори
22 преди 14 години
По възможност просто потърсете някоя от лекциите на Christpher Monckton в ютюб. Препоръчвам ви тази от Ноември в Берлин защото е една от по-кратките и материалите от презентацията се виждат добре.
23
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 години
друг техен приом е да изтриват коментарите, в които се среща истината. или да баннват за няколко дена IP-то на този, който е казал истината. нима не разбирате, че те не искат истината да излиза наяве, че те ще използват цялата си сила, за да предотвратят това. затова са и платените поръчкови драскачи, които следят какво се пише по форумите и след това оставят поръчкови коментари, често с цел постигане на дезориентация сред хората относо истината за дадена случка или събитие.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всъщност това че договорът не се подписа е победа на свободния човек. До голяма степен роля изигра и изтичането на онези имейли, в които се говори за манипулиране на данните. Другото нещо което изигра роля беше подменянето на първоначалния договор в последния момент. В новото издание страните от 3-ия свят от подпомагани ставаха подпомагащи.
21
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 години
искам само да ви питам, забелязахте ли кога се появи коментарът на 17 ? скоро след като казах истината. дали е случайно, едва ли. това са поръчкови коментари, целящи дискредитиране на тези които се докосват до истината. Те следят форумите и, ако някой каже истината, те се включват чрез поръчковите им агенти пишещи коментари с цел заблуда на населението. друг успешен приом е да изтриват коментара ти, ако си казал истината. защото те гледат и не искат, хората да научават истината.
20
1
 
3
 
! Отговори
лекия преди 14 години
Отговор на: "А лошо ли е в Бояна да имаме палми и маймуни за екзотика? Басейна го пълня само 2 месеца в годината, а като се стопли, ще го ползвам целогодишно. И понеже *** ще избягат от опустошената Африка, ще си имаме непрекъснато и черни пички, без силикон. Кеф!А как ти се струва да избягат от африка 20 млн *** и да дойдат в БГ и както си живееш в бояна и искаш да си пъниш басейнчето ти влизат 20 *** в къщата и ти трошат главата, вземат всичко ще може да се носи и си заминават,КЕНЗЕФ
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледайте филма на Алекс Джоунс Fall of the republic v youtube в който изобличава измамата на световния елит с "затоплянето"
18
1
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 14 години
синко в слу4аят ти си болен мозък. явно незнаеш, 4е през цялата си история планетата Земя е имала такива периоди. периоди на повишаване на темературите. това е просто цикличност,но не помня през какъв период от време. в последните години се затопля, а след това температурите отново ще се понижат в нормални стойности. така 4е синко, аре ти виж някой друг док. филм и тогава изказвай жалкото си мнение.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вие сте болни мозъци! Наистина болни и ви съжалявам. Как може да отричате глобалните промени на климата,които дори се отразяват на България? Наистина ви съжалявам заради ограничената ви интелектуалност!
16
1
 
3
 
! Отговори
дарвин преди 14 години
докато аз съм жив нищо кой знае какво няма да се случи заради промените в климата, ко ме тресе джапанката какво ще е след 100 години
15
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 години
всичко е лъжа и измама. това е резултат от заговор на масоните и билдерберг груп. няма глобално затопляне. всичко е с цел да се обложи светът с данък за вредни емисии. данък който ще напълни банковите сметки на Ротшилд, Рокфелер, масоните, Билдерберг груп, Тройната комисия и всички заговорници срещу свободата на човечеството. не си мислете, че не знаем. Ние знаем и скоро всички ще разберат за вашите планове.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Радвам се ,че не всички световни лидери са се хванали на опашатата лъжа наречена човешки предизвикано "глобално затопляне" ,която е опит просто за установяване на световно диктаторско правителство!