Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген

Политическият елит смрази с безочлива климатична сделка
19 дек 2009 16:55,
116
Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген
Момент от срещата в Копенхаген.... Снимка: БГНЕС

Най-накрая климатичният форум в Дания свърши. 15 хиляди лидери и експерти две седмици мъдриха „как да спасят света”. И накрая сбъднаха най-песимистичните прогнози за форума.

Цялата какафония, всички драми, преговори, гръмки изказвания и прочее завършиха с „документче” от три страници, което да ни даде нова надежда в борбата с климатичните промени.

То беше изготвено под зоркия поглед на най-големите замърсители с въглероден двуокис в света – САЩ и Китай, и с прякото участие на Индия, ЮАР и Бразилия. 
 

Наричан "споразумението от Копенхаген", документът беше приет от водещи евросили като Великобритания, Германия и Франция на принципа, че може и по-добре, но все пак има нещо. Никола Саркози го нарече "най-доброто възможно споразумение”.

То всъщност включва цели, които реално са съвсем различни от основната, а именно – конкретни задължаващи мерки за драстично намаляване на вредните емисии газове. Но нали все пак САЩ и Китай са в основата на споразумението!

По същество. Ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса в сравнение с прединдустриалното равнище е основната задача. Предвижда се и създаване на специален фонд под егидата на конвенцията за климата. Според спогодбата в следващите 3 години в него ще влязат 30 милиарда долара.

Още по темата

До 2020 г. финансирането ще нарасне до 100 милиарда долара годишно, гарантирани от развитите страни. Парите ще бъдат давани за подпомагане на най-уязвимите държави в адаптацията им към последиците от климатичните промени.

За вредните емисии се споменава единствено, че трябва да се вземат мерки и всяка страна да действа отговорно. Добро утро! Освен всичко друго се оказва, че т.нар. споразумение дори няма никакъв обвързващ характер, защото за това е нужна единодушната подкрепа на 193-те страни участници в Конференцията на ООН. Чрез гласуване, а такова няма. 

"Конференцията на страните взима под внимание споразумението от Копенхаген", се казва в заключителния документ, уж приет от всички, но без гласуване. Боже мой, това ли е всичко, което успяха да сътворят лидерите на света?

Оказва се, че извън групата на трийсетина от най-големите икономики в света, сред които САЩ, Китай, ЕС, Индия, Южна Африка и Бразилия, настоящата сделка не се нрави на никого. За някои пък тя си е чиста проба измиване на ръце, колкото да се каже, че Копенхаген не е тотален провал.

Представител на Судан например сравнил климатичния план с Холокоста, защото обричал Африка на сигурна гибел. Според боливийската делегация пък председателят на форума – датският премиер Ларс Льоке Расмусен, пренебрегва правилата на демокрацията и гласността.

Венесуела дори надигна глас за преврат срещу ООН, а Куба традиционно се нахвърли върху САЩ, обвинявайки Барак Обама в поведение на император. Самият Обама се измъкна тихомълком към Вашингтон и традиционните драматични слова за промяната към по-добро липсваха. Защо ли?

На практика политическото споразумение от Копенхаген отлага всеобхватно споразумение поне до края на 2010 г., когато ще се проведе нова конференция по климата в Мексико. Уж тогава споразумението трябвало да се превърне в юридически обвързващ договор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
QKO SA IZTO4ILI DARJAVNITE SI FONDOVE ZA TAZI DVUSEDMI4NA DELEGACIQ I NA KRAQ NI6TO PALNO GIBENE NA VREME I PARI IZRUDI MATERQLNI ROBAI. NE NA IKONOMI4ESKATA I MONITAQRNA SISTEMA,TQ PARALIZIRA 4OVE6TKIQT PROGRES OT GODINI!
52
1
 
3
 
! Отговори
_I_ преди 14 години
Голям момент от срещата! Като ги гледам как подремват...
51
1
 
3
 
! Отговори
ECO преди 14 години
AAAH nestastni neuki prostazi v BG, dobre che ste tolkova tapi, da ne si davate smetka kolko e zle polozenieto i si vtalpiavate che zelia sviat e reshil da vi laze ama vie ste prekaleno umni da poviarvate.HA HA!Hubavo che ne sam vav vashta neandertalska darzava i ste si izpukate predi nas,belia sviat deto se opitvame da spasim malko sveta zastoto mozem da mislim.17 s teb sam!slagaite mi sega minusi,zagubeniazi bedni!
50
1
 
3
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
EDIN STABILEN KATAKLIZAM TRQBVA DA STANE NA ZEMQTA DA GI VIDIM KAKVO 6TE PRQVQT S TIQ PUSTI PARI DETO VSI4KO SE VARTI OKOLKO TQH.NQMA LI PE4ALBA NE SE PRAVI TOVA E NIKOI NE ISKA DA INVESTIRA ZA DOBO VSEKI ISKA DA E 6EF.TAPA RABOTA EI NQMA OPRAVIQ!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не иска да пусне кинтите, тва е истината
48
1
 
3
 
! Отговори
AceVentura преди 14 години
При положение, че бюджетът на САЩ само за воени цели на година е около 200 млд, по време на войната в Ирак преди няколко години беше стигнал 350 милиарда. Тук искат за 10 години да стигне фонда - 100 млд - Шегаджий.
47
1
 
3
 
! Отговори
2012 преди 14 години
Дреме ви на шапката, нали всички ще мреме 2012, кво да се мориме за некакав климат, до 21.12.2012 все некак ше се премъчимо, по после нема кво да се косимо. *** им макята на сите ***
46
1
 
3
 
! Отговори
M.Jane преди 14 години
аууу,страшна работа! много се радвам и камък ми пада от сърцето,че най-накрая започва да му се вижда края и на тоя проблем. това войни,тероризъм,земетресения,цунамита и други бичове божи са овладени и остана само климата! сега очаквам само още две-три декларации и някой протестен митинг на недоразбрали студенти и проблемите с климата би трябвало да са оправени,хехе
45
1
 
3
 
! Отговори
Кальо преди 14 години
Слава богу! Поредната подривна нео-комунистическа акция "глобално затопляне" се препъна. ***-лъжец Ал Гор получи отпор. Искаха да ни измъкнат страшно много пари и да си живуркат на наш гръб богато-пребогато.
44
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 години
пак ви казвам, всичко е част от заговор. ще ви кажа отново имената, а вие направете връзката. Билдерберг Груп, Тройната комисия, Ротшилд, Рокфелер, масоните...
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На никой не му дреме за климата нито за хората. Важни са парите. И тъй като тука пари само трябва да се дават (не взимат) великите сили не са сагласни. Те нямат такива навици.... Както беше казал Айнщайн - "Две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, но за първото не съм съвсем сигурен"
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хората сме прости същества докато не почнат вече някакви найстина страшни промени,няма да се променитрябва си ей така1-2 милиона хора да измрът за да направят нещо тия
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тея с раззинатите усти и др. части за пари може и да не влияят на климата, ама са превърнали всичко, до което се докосват в помийни ями и бунища. Океаните преливат вече от хималаи и хималаи и хималаи какъв ли не потрисащо гаден *** в тях. А просташки безотговорното разхвърляне на планини от радиоактивни отпадъци е отделна и огромна тема. Периодично измират масово от "загадъчна смърт" огромните китове напр. Но дали не идва времето на загадъчни смърти на причинителите на загадъчното.
40
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 14 години
Абсолютно подркрепям мненията, че тъй нареченото "Глобално затопляне" е бутафория. Но поголовното замърсяване на въздух, вода и почви е факт !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
1
 
3
 
! Отговори
krivak преди 14 години
хихи целта е *** кат нас да дават пари в този фонд та да могат богатите да се възползват
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Калинчо отдели прекалено много простотия в атмосферата спри се!
37
1
 
3
 
! Отговори
Kalin преди 14 години
Еми защото *** *** кат японци китайци руснаци насраните МЮСЮЛМАНИ дет си поддържат петролните кладенци дет горят нон стоп ем кво искате ?Не само затопляне ами до кратко време няма да има дори земно притегляне и слънчевата радияция ще убие всички
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не отрича климатичните промени те се случват ежеминутно по целият свят още от както съществува светът!Това което отричам е бруталната лъжа и измама наречена човешки предизвикано глобално затопляне !Изригването на едиин вулкан изхвърля повече въглероден диоксид отколкото всички фабрики по света!Освен тово в докладите на самото ООН се казва ,че човешката дейност има минимален или никакъв принос към промяната на климата!
35
1
 
3
 
! Отговори
D преди 14 години
хаха, ми да, за да се спаси света не трябва да има световна индустрия и да спрат колите да горят бензин, а това струва пари, пари , пари не може да се направи нищо за сега, не трябва да се пере с прах за пране, защото и той замърсява, дори не трябва да пърдите, защото разрушавате озоновия слой ! Дръжте си прадните в торбички и ги използвайте да си палите газовите котлони или метановите си уредби на колите :)
34
1
 
3
 
! Отговори
Гольо преди 14 години
Пълни ***! Не мога да намеря думи, за да ги наредя тия убийци на Земята. Още един път се убеждавам, че краят на света, няма да дойде от външна заплаха, а от същите лукови глави, които управляват света днес и мислят само за пари, пари, пари, пари, пари и само пари.