Русия е на прага на демографска криза

Страната регистрира най-ниска раждаемост от 17 години насам
28 юли 2024 11:25, Петър Бойчев
247
Русия е на прага на демографска криза
Снимка БГНЕС

Една от най-големите страни – Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниска раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво – 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
Войните се преди 1 месец
Печелят от ученическите скамейки Бисмарк
188
2
 
2
 
! Отговори
Коно преди 1 месец
Владолф ще затpие още поне 500к млади руски живота до края на войната..къв патриот само. Иска му се да надмине Джугaшвили
187
3
 
2
 
! Отговори
Дали? преди 1 месец
Така е. Интересно е как пропускате да споменете населението на Крим, Донецк, Луганск и цялата донбаска област, които се вляха с територия и население в Русия. Но да не правим на въпрос няколко милиона, нали?
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия приема кандидати за гражданство от всички бивши републики на ссср. Дори с ниска раждаемост тя си попълва населението с приток отвън.
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
едва ли има демографска криза, щом са написали такава статия във вчера.бг най-вероятно няма.
184
2
 
1
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Сега разбрах къде са се скрили коментаторите евроатлантици.Тук си пишат каквото си искат.Претворяват мечтите си в коментари.Поне временно дишат спокойно и не ги гложде съмнението,чувството за обреченост,за близка катастрофа.
183
2
 
2
 
! Отговори
Пен преди 1 месец
И ние бяхме на прага ама го прекрачихме смело! :))
182
5
 
7
 
! Отговори
Айдеееее преди 1 месец
пак заревахме на чужди гробища! Що ес не си гледа в неговата паница?!
181
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля,че сте объркали заглавието и вместо България сте написали Русия.Ако не е грешка говори много зле за редакцията.Значи сте на принципа "Важно е Вуте да е зле,а не ние да сме добре".И в двата случая не е на добре.
180
1
 
2
 
! Отговори
Шах преди 1 месец
Човек предполага БОГ разполага. Бангладеш е 170 милиона на 100 пъти по малка територия от Русия.
179
3
 
11
 
! Отговори
Майка преди 1 месец
И как да увеличим раждаемостта според Песков? И за какво? За да може в един прекрасен ден моят бъдещ син да бъде призован в армията и да стане пушечно месо за такива като Путин и Песков ли? Мерси, няма да стане!
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нещо има красавици за разплод, може да помисля да се включа.
177
7
 
10
 
! Отговори
Тратанци преди 1 месец
Дреме и на Русия за нашите статии..... Те са с 10млн повече население само от конфликта в Украйна и с 30 процента от територията и.....
176
9
 
12
 
! Отговори
ЕС криза преди 1 месец
ЕС е на прага на демографска криза, понеже ЕС е с такъв коефициент на раждаемост от няколко години насам.
175
13
 
11
 
! Отговори
ЕС, 2022 - 1,46 преди 1 месец
През 2022 (не открих официални данни за 2023) коефициента на разждаемост за ЕС е бил 1,46. Т.е. Русия започва да прилича на страна от ЕС. Така излиза. Да не говорим, че раждаемостта в ЕС се поддържа основно от мигранския поток. Но нали трябва да се напомня на хората, колко зле са нещата в Русия. Освен това след приключването на СВО вероятно в Русия ще има бум на раждаемостта - така в обикновено става след война.
174
10
 
17
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 месец
Щото Украйна въобще не е в демографска криза. От 50 млн. през 1990г сега са по малко от 20 млн. .....Да не говорим за България и Европа...
173
11
 
18
 
! Отговори
До всички Долни преди 1 месец
Не гледайте в чуждото канче. По добре вижте какво става в пикливата ви тъй наречена демокрация. Достатъчно е да споменем президента на САЩ как забравя кой е и какво прави в промеждутъка между две падания. И церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Или пък липсата на бял човек в Лондон, все едно си в Мумбай. А локомотива на Европа Германия се превръща в каруца след отказа от руски газ и нефт, затваряне на АЕЦ и ТЕЦ, и санкции срещу Русия а покрай тях и цяла Европа. Русия не е вино
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Емблема на задоволените общества.Отказ от брак или ако има такъв той не доживява стъклената сватба.Като прибавим и постоянните военни операции така както е било в древния Рим нещата са такива каквито са били и преди хилядолетия.Кога няма криза.Когато хората са били бедни и всеки ден са се борили за насъщния.В една стая се е побирало многочленно семейство.Сега отделни апартаменти,стаи и стаи,бани тоалетни къщи с басейни коли но детски глъч няма.За деца все няма време.Дали е Русия или другаде Ъъъ.
171
10
 
15
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Спокойно, ковидарите ще ви оправят демографията, особено в Сибир. Хахах! А и без това сте си мюсолманска страна, Дагестан и подобните ще си вземат полагаемото.
170
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Информацията е субективна. По-скоро изразява загрижеността на управлението, отколкото съпоставка с други страни. При добро желание може да направите справка в интернет и да видите, че раждаемостта в Полша е под 1, 3, Италия 1, 25, Гърция под 1, 4, Кипър 1, 3.... Което наистина не е добре. И не е ОТ добро.