Жалби срещу социалната мрежа на Мъск

Осем европейски държави са подали иск
12 авг 2024 11:54, Инна Ангелова
15
Жалби срещу социалната мрежа на Мъск
Снимка: Pixabay

Осем европейски държави подават жалби срещу социалната мрежа Х, собственост на милиардера Илон Мъск. Причината - “незаконно въвеждане на личните данни на потребителите чрез изкуствен интелект

Базирана във Виена група за защита на личните данни е подала жалби в осем европейски държави срещу социалната мрежа X на Илон Мъск за “незаконно“ въвеждане на личните данни на потребителите в нейната технология за изкуствен интелект без тяхното съгласие.

Жалбите, подадени от Европейския център за цифровите права, известен също като Noyb (None of Your Business), идват след като по-рано този месец Комисията за защита на данните на Ирландия предприе съдебни действия срещу X във връзка с практиките ѝ за събиране на данни за обучение на ИИ, съобщава Нова.

X наскоро започна да вкарва необратимо личните данни на повече от 60 милиона европейски потребители в своята технология за изкуствен интелект Grok. Според Noyb това се случва “без да ги информира или да иска тяхното съгласие“.

Групата порица социалната мрежа, че никога не е информирала проактивно своите потребители, че техните данни се използват за тази цел. Noyb твърди, че много от потребителите изглежда са “разбрали за новата надстройка по подразбиране чрез вирусна публикация на 26 юли“.

Призовавайки за пълно разследване, Noyb е подала жалби в Австрия, Белгия, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Нидерландия и Испания.

Групата е поискала “спешна процедура“ срещу X, която да позволи на органите за защита на данните в осем европейски държави да се задействат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Водещи мобилна
Коя е слабата точка на НАТО в Балтийско море?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мъчат се да ударят Мъск заради това че е поддръжник на нормалното. Не могат да си простят че го изгубиха в тяхната сатанистка античовешка кауза.
14
0
 
5
 
! Отговори
Абе преди 4 седмици
Сте стига пищяхте бе. Мънкс ви е взел личните данни от джоба и ги е публикувал . Всеки кухар да знае , нещо качено в мрежата вече не е ЛИЧНО и е предоставено доброволно.
13
2
 
2
 
! Отговори
Намерил истината преди 4 седмици
До Анонимен 12. Х и истина? Ха-ха! Х - голямото надвикване на площада. Прочети за Cambridge Analytica когато намериш време. Х правят парите си от твоята информация и разпространяване на платени "истини". А тези двамата се равняват по честност, интелект и ценности само с Бойко. Промити мозъци.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бла,бла,бла,бла,бла.....на кого му пука, след като всички ние, които търсим само и единствено истината сме в Х, а довечера ще гледаме интервюто на Мъск с Тръмп, което ще счупи интернета. И познайте какво....няма как да го свалите, жалки либерални у*айки!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо отправят жалби срещу социалната мрежа на Мъск? Защото Мъск често излиза от петолинието на демократическата парадигма. Забележете, че ако застане в защита на Вучич, съвсем ще го подгонят.
10
0
 
6
 
! Отговори
Че защо само Х? преди 4 седмици
Думкайте по всички социални мрежи, те събират лични данни и ги продават на който си искат.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Глу Паци. Не толкова просто. Как знаеш коя е Моята, Твоята и Тяхната мрежа? Как знаеш, че Тяхната мрежа не е сложила бисквитки в твоят мрежа за да я направят Тяхна? Как знаеш какво и къде си сложил вярвайки, че е в твойта мрежа? Ето за това е закона за GDPR и жалбата. Но Глу Паците това не го разбират.
8
0
 
6
 
! Отговори
Добре че преди 4 седмици
Фейсбук не събира данни и изобщо не ги използва за целите на неолиберализма.
7
2
 
9
 
! Отговори
Глу Паци преди 4 седмици
Няма "твоя" информация. Твоята информация ти е в главата. В МОЯТА мрежа информацията е МОЯ. Не е твоя. Щом си ми я предоставил доброволно - си е моя.
6
4
 
3
 
! Отговори
Човек от село преди 4 седмици
До Анонимен 1. Оставен портфейл на улицата трябва да бъде оставен където е или върнат на собственика. Ако някой ще ти го краде е хубаво да те попита първо. Ти кажи Да ако искаш. В много случай, в интернет ти дори не знаеш, че имаш портфейл. Хубаво е, че някой се опитва да контролира крадците на моята информация.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама другари, хората си имат сайт и вие доброволно си слагате там снимки и текстове. Това си е безплатна услуга и всичко което сложите там става тяхно. Ако не ви харесва - не го слагайте. Ползвайте си платени методи на комуникация. Ще му пpъднете на ... на мъск. Живеем в свят на глобална свързаност. Никой не е длъжен на никой с нищо. Направете си и вие сайтове и мрежи и си ги управлявайте както си искате. Не вярвам на някой да са му дошли у дома за да му вземат личната карта и снимките от шкафа.
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Смешника Мъск се е взел за диктатор, нищо че е лъжец и много хора му поверваха, че е некакъв гений :))) Също да спре малко да шмърка, щото обиди доста хора :))
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Демек бисквидките са вредни за вашето здраве.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И какво от това. Пука му на Мъск. като не искаш личните ти данни да са в нета не ги давай.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Оставих си портфейла на улицата, после рева, че някой ми го откраднал