Повреда в швейцарската атомна централа "Бецнау"

Тя е най-старата в Европа
12 авг 2024 21:05, Александър Попов
37
Повреда в швейцарската атомна централа "Бецнау"
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повреда в най-старата атомна централа в света - швейцарската АЕЦ "Бецнау", доведе до автоматичното й бързо изключване от мрежата, предаде ДПА.

Повредата е възникнала в парогенератор в неядрената част на централата, разположена на около 30 км североизточно от Цюрих, съобщи енергийната компания "Акспо" (Axpo), която е оператор на съоръжението.

В резултат над централата понякога се забелязва водна пара, но за хората или околната среда няма опасност, подчерта дружеството.
     
Засегнатият Първи блок автоматично е бил изключен от мрежата.
 
Разположен на по-малко от 7 км от германската граница, реакторът на "Бецнау" е пуснат в експлоатация през 1969 г. и едва през юни тази година бе отново свързан с мрежата след инспекция, продължила няколко седмици. Швейцарските регулаторни власти са информирани за случая, допълни "Акспо"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от САЩ
Тръмп срещу Камала или US битката за "Слънчевия" и "Ръждивия" пояс
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ТодиЗатворени са реакторите при нас не АЕЦ-а. Слагаш нови реактори или ако има такава възможност им правиш основен ремонт и им удължаваш срока на експлоатация. За затворените при нас реактори такава възможност нямаше, защото не отговаряха на международните изисквания. Тези, които в момента работят отговарят напълно на тях и ако вземем мерки овреме ще си работи с години. Проблемът е, че ние като страна не планираме обновявания изобщо, а чакаме последният момент, когато се намесват интереси.
27
7
 
1
 
! Отговори
Алекс Попов преди 4 седмици
Защо услужливо не се споменава, че има руска намеса?
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Първата атомна електрическа централа в света е построена и пусната в експлоатация на 27 юни 1954 г. в град Обнинск, Калужска област в СССР. Тази година Русия отбеляза фантастичен юбилей - 70 години промишлено производство на атомна електроенергия за мирни цели.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Първата атомна централа в света е построена и пусната в промишлена експлоатация на 27 юни 1954 г. в град Обнинск, калужска област в СССР, но тук пише, че реакторът на "Бецнау" бил пуснат в експлоатация през 1969 г. и швейцарската АЕЦ "Бецнау" била най-старата атомна централа в света. Защо отново лъжете?
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Типична Зеленска провокация, оттренирана на собствената им Запорожка АЕЦ
23
0
 
7
 
! Отговори
Форекс преди 4 седмици
В най-голямата АЕЦ в Европа Запорожие има пожар.
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вие на това повреда ли му викате , питайте другарите руснаци какво се лазва повреда ! Френските инженери още се занимават с тяхната повреда в Чернобил. Че и по отработен соц маниер , всичко се опитаха да заметат под килима
21
2
 
22
 
! Отговори
Помнещ преди 4 седмици
Къде е и чете ли Миглена Кунева,българският Преговарящ за приемането ни в " РС"?? Що Блокове затвори в АЕЦ Козлодуй!! Които Още можеха да Работят! Хвърлиха ни някакви пари там,за да ги затворим! И то " Благодарение" на самата нея!! -:( де да можехме да забравим,ама Не можем!!Какво ":покриха" тези Мижави стотинки от ЕС затваряйки тези Блокове? НИЩО!!!
20
0
 
17
 
! Отговори
Куньо Мегленов преди 4 седмици
Да се затвори незабавно с минимална компенсация от няколко милиона франка.
19
5
 
10
 
! Отговори
нн преди 4 седмици
Светът е пълен с атомни цинтрали и още се правят. Добива на уран не замърсява ли както въглищата. И още нещо, колко държави произвеждат уран, Швейцария със сигурност не е производител и със сигурност не замърсява, но косвено участва в замърсяването на земята.
18
3
 
23
 
! Отговори
Муахаха преди 4 седмици
"Плана на Швеция за 12 нови ядрени реактори ще струват поне 38 млрд. долара" - а Тука за Толко ще Правиме 2 - да живеят ППДБ, ГЕРБ и ДПС - гласували за Уестингхаус - да не говорим, че такива реактори няма в Цяла Европа и ние буквално ще сме в Некартографирана Земя и едва ли ще имаме Нов АЕЦ - Изобщо!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 7 - Защото няма да остане много "мрежа", както е тръгнало.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До IQ 3.14 - Да. Чиста и безвредна е. Все едно да кажеш, че бетона е вреден, защото някой се е метнал въху него от 20 метра ...
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нека журналистите не се мъчат, направо да кажем, че Путин е виновен и той отрови Сена
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Швейцария си прави каквото иска, а Бг слушка и прави каквото му кажат, че и много повече.:))
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Я да я спират, какво като са Швейцария. За тях хартиени рецепти може, за бг не. Бг не може и АЕЦ, затвориха повече от половината от нея, др е на доизживяване, а тия АЕЦ ше имат. Зелени били а, ама зелено само за такива като Бг.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи шоколададжиите може да използват централа 69ти набор, а немците ги спряха, че и не само тях. За Козлодуй изобщо да не говорим. Изобщо деградацията а всяко ниво е повсеместна...
11
0
 
2
 
! Отговори
ili от Видин преди 4 седмици
Не е североизточно а северозападно от Цюрих.
10
3
 
8
 
! Отговори
шмatka преди 4 седмици
Супер?Този стар чайник да гръмне насред европата!
9
1
 
6
 
! Отговори
Да я закриват преди 4 седмици
Щом е съвсем стара.