Пожарът край Атина е изпепелил площ колкото двоен Манхатън

Гръцката столица беше обгърната от облак гъст дим
Обновена: 15 авг 2024 08:13 | 15 авг 2024 08:03, Елка Василева
9
Пожарът край Атина е изпепелил площ колкото двоен Манхатън
Снимка: архив, БГНЕС

Агенция за сателитно наблюдение и картографиране на Европейския съюз съобщи, че тази седмица североизточно от Атина смъртоносният пожар е изпепелил 104 квадратни километра. Огнената стихия унищожи и десетки домове, а много държави да изпратиха помощ на Гърция в борбата с пламъците, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Службата на ЕС "Коперник" обяви оценката на щетите вчера, ден след като горският пожар беше овладян в покрайнините на столицата.

Един работник от фабрика загина в пожара, който обхвана планински райони на юг с площ почти два пъти по-голяма от Манхатън и обгърна Атина с облак гъст дим.

Пожарът нанесе щети на 22 предприятия и направи необитаеми най-малко 78 къщи, като почти половината от тях бяха напълно унищожени, съобщиха гръцките власти в сряда. Инспекциите в засегнатите от пожара райони ще продължат и през следващите дни.

Пожарът е следствие от последователните горещи вълни в Южна Европа и ниските нива на валежи през тази година.

Според актуализираната оценка на Националната обсерватория в Атина през последните осем години в района на Атика, който включва Атина, са изгорели 450 кв. км  гори. Това представлява 37 % от общата залесена площ на региона.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: АтинаАтикаГърцияпожар
Още от ЕС
Звукът на колела, пияни туристи, високи наеми: Цяла Европа страда от масовия туризъм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 6 Г-н хомосексуалист! Какви копейки и какви центове те гонят? Тук иде реч затова, че отново и отново но Гърция ще се помага с много пари, а на нас нищо! Нали затова е съюз - теб цитирам. Кое не ти е ясно за пореден път? Чети чужди медии щом не вярваш! Но лично аз много се съмнявам, че точно ТИ, въпреки евроатлантическата си обвивка, знаеш на добро ниво който и да е било ,,западен" език. Когато си глyпak, обикновено е за дълго!
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Само - аре стига мрънкахте бе копейки. Нали затова е съюз - за да си помагат държавите. Деееаа и соц мрънкалата...
5
1
 
6
 
! Отговори
Само преди 3 седмици
че понеже Гърция е домашен любимец на ЕС, ще получи от него отново милиарди за възстановяване. Там ще има и наши пари. Който знае езици и следи чужди медии, вижда вече материалите в тази посока! За нас обаче ще има ,,усмивка пред строя".
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо точно сравнявате с Манхатън. Подобна площ може да се сравни със всичко. Освен това Манхатън не е кой знае колко голям - няма и 60 кв.километра. А София е почти 500 кв.километра. Повечето българи никога не са стъпвали в Манхатън, а голяма част дори и в Америка.
3
1
 
10
 
! Отговори
бл преди 3 седмици
Пожарът в Калифорния е изпепелил площ колкото тройно село Злокучене.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
много хубаво! Всички българи сме ходили в Манхатън и ние пределно ясно колко е изгоряло, да ви имам и сравнения
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какво значение има сравнението с площта на Манхатън? Особено за нас живеещите в България? Аз само от Манхатън се интересувам и площта му.