Мъск спря мрежата "Х" в цяла Бразилия

Имало разпореждания за цензура от властите
18 авг 2024 10:35, Петър Бойчев
13
Мъск спря мрежата "Х" в цяла Бразилия
Снимка БГНЕС

Социалната мрежа "Х" днес заяви, че "незабавно" и изцяло прекратява своята дейност в Бразилия заради "разпореждания за цензура", направени от бразилския съдия Алешандре де Мораеш, предаде Ройтерс.

Платформата, която е собственост на милиардера Илон Мъск, твърди, че Мораеш е заплашил един от юридическите представители на компанията в Бразилия с арест, ако не изпълни съдебно разпореждане да свали определено съдържание от социалната мрежа.  

"Х" публикува и снимки на документ, за който се твърди, че е подписан от Мораеш. В документа се казва, че Рашел Нова Консейсао - юридическият представител на компанията на Мъск, ще бъде глобяван с по 20 000 реала (3653 долара) на ден и че ще бъде издадена заповед за ареста му, ако платформата не изпълни изцяло разпоредбите на Мораеш.

"Решихме незабавно да спрем дейността си в Бразилия, за да предпазим сигурността на персонала си", се казва в изявление на "Х".  

Върховният съд на Бразилия отказа да коментира казуса пред Ройтерс и посочи, че нито потвърждава, нито отрича автентичността на документа.

По-рано тази година Мораеш нареди на "Х " да блокира определени акаунти във връзка с разследване срещу т.нар. "цифрови милиции", които бяха обвинени в разпространяване на фалшиви новини и послания на омразата по време на управлението на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро.

Освен това Мораеш започна разследване срещу Мъск, след като милиардерът заяви, че отново ще активира акаунти в "Х", които са били блокиране по нареждане на съда.

Мъск днес нарече Мораеш "пълен позор за правосъдието" и подчерта, че компанията му не би могла да се съгласи с исканията на съдията за "тайна цензура и предаване на лична информация", предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Миш-маш
Виенско колело пламна на музикален фестивал в Германия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
SmO преди 3 седмици
Кога стане Xx3 може да имам интерес.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То и без това тази социална мрежа не е популярна никъде по света, освен в САЩ. Но и там и се вижда краят. Тъмните облаци надвисват все повече и повече над Х, рекламодателите прекратяват договори, масово напускане на потребители.... хич не му е розово положението на Мъск. То и затова иска Тръмп ако стане президент да прокара закон с който да задължи всеки американец да плаща нещо като данък на Х. Пълно ky-kу е Мъск.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя дето прави бебета с капкомер. Великия Мъск, дето и представа си няма как се правят деца. Явно го е гнус от секса. Много е суперски. Много е пекан.
7
2
 
12
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Да ползват Мета, там цензурата е пълна, дори никой да не пише нищо :)
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоест е направил каквото са искали
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що не спре X в щатите. А да там няма цензура :)
4
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Арест на тоя п.сихопат Мъск и Одържавяване на Фейсбук и Инстаграм - да не си мисли да дърпа шалтера когато му скимне :)))
3
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на Мъск. Все повече го харесвам. Използва името си за добри и човешки каузи!
2
3
 
2
 
! Отговори
Граматик преди 3 седмици
Ееееее, стига с това Илон! Не се пише така на български малкото име на Мъск.
1
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Арест на Мъск и одържавяване на Фейсбук и инстаграм :)))