Под натиска на протестите: Цената на тока

Електричеството поевтиня на два пъти през 2013 г.
Обновена: 28 дек 2013 12:05 | 28 дек 2013 10:01,
113
Под натиска на протестите: Цената на тока
Февруарските протести срещу монополите. Снимка: БулФото

Едно от най-важните събития в политическия живот на България през тази година са протестите, предизвикали сътресения и предсрочни парламентарни избори. В основата на тези протести обаче се оказаха високите битови сметки, които дори и работещи хора не успяха да покрият.

В опит бързо да бъде туширано недоволството започнаха да се търсят резерви в цената на тока. Тезата, че не цените са високи, а доходите са прекалено ниски, само за кратко се промъкна в публичния дневен ред.

Началото постави правителството на Бойко Борисов, което почти буквално нареди на независимия енергиен регулатор да намали цената. Понижението стана факт в началото на март, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) излезе с решение за понижение на цената със средно 7 на сто.

Под лупа беше поставена работата на електроразпределителните дружества в страната, като имаше и заплаха за лиценза на ЧЕЗ – дружеството, което доставя електричество в Западна България, където протестите бяха най-масови.

Месеци по-късно обаче докладите показват само нарушения, които не са основание да бъде отнет лицензът на дружеството. Проверките на ЕРП-тата не показват значителни отклонения от правилата, а като цяло и трите дружества дават сигнали, че са си взели поука от случилото се в началото на тази година.

Освен при ЕРП-тата вината беше потърсена и в централите, произвеждащи енергия от възобновяеми източници. Решението за тези мощности е политическо, не икономическо, признават дори и от Европейската комисия и затова навсякъде в ЕС беше допусната държавна помощ за този сектор и изкупуване на продукцията на преференциални цени. С времето обаче технологията се развива и подкрепата вече се оттегля.

У нас пък се стига до другата крайност – две поредни години ДКЕВР не дава разрешение за изграждането на нови мощности, които да бъдат включени в енергийната мрежа.

Фотоволтаичните и вятърните централи се радват на специално отношение и от 2014 година ще плащат такса в размер на 20%, или поне докато не се произнесе Конституционният съд, сезиран по казуса от президента Росен Плевнелиев.

Служебното правителство, дошло след оставката на правителството на Бойко Борисов, пък се захвана не с цените, а с мерки за изсветляване на енергетиката и опит да се решат проблеми, влачени години наред.

След предсрочните избори новите управляващи потърсиха и успяха да намеря още резерви и цената на тока беше свалена средно с 5%. В началото на декември се заговори и за ново понижение – този път само за цената на нощната тарифа, което да стане факт след Нова година.

Новото ръководство на енергийния регулатор, след обстоен анализ на ситуацията, успя да открие още резерви и предколедно нощната тарифа за бита поевтинява с 10%, а дневната - с 1%. За малкия бизнес също има бонус - дневната тарифа е с 1,5% по-ниска цена от началото на 2014 година.

Основание за това намаление е решението на ДКЕВР от август, което промени модела на цената – таксата за пренос беше освободена от три компонента - добавката за зелена енергия, цената за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяемите разходи. Тези разходи изчезнаха само от отделните редове на фактурите и вече са част от общата цена за снабдяване за вътрешния пазар.

Благодарение на промяната обаче се стимулира износът на по-евтин ток към съседните държави в региона, а според изявленията на регулатора - много от дружествата отново са на печалба.

Намаленията, макар и приветствани от битовите потребители, обаче събуждат сериозни опасения, че са изкуствено предизвикани. В този случай свиването на цените е за сметка на Националната електрическа компания (НЕК), чието финансово положение е катастрофално.

Към 25 ноември 2013 година текущите задълженията на НЕК само към доставчиците на енергия надхвърлят 805 млн. лева, се посочва в доклад на компанията, представен пред Народното събрание. Просрочените  задължения са за над 435 млн. лева.

През летните месеци се появиха опасения за развитието на мините и натиск да се запазят работните места на миньорите. Така цената на въглищата беше увеличена. В същото време след решението на ДКЕВР цената на електричеството от ТЕЦ-овете беше намалена.

В подобни ситуации, за да се запази обемът на работа, се търсят резерви и обикновено те се намират по отношение на инвестициите за обновяване на дейността. За подобни централи това обаче е риск в дългосрочен план – непокриването на екологичните изисквания например, означават и сериозни глоби.

За рокадите в енергийния регулатор четете в анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
ч преди 10 години
Тука Борисов сгази лука - тока може да се намали, защото плащаме за нашия стандарт скъп ток. Всичко друго е монопол и лъжи.
80
0
 
0
 
! Отговори
DAAA преди 10 години
И после НЕК фалира ,еми ще фалира плаща на БОГО Манчев без да извършва нищо! Старите директори/управители в затвoра Крум Анастасов ,Красимир Първанов ,Лефтеров ,осъден няма!!! Еми какво ревете!!!По информация на протестиращите те са от ТЕЦ "Видахим", който е на председателя на директорския борд БЕХ Георги Христозов, държавните - ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица Изток", ТЕЦ "Свилоза" на бизнесмена Красимир Дачев, както и от АЕЦ "Козлодуй".
79
0
 
2
 
! Отговори
DAAA преди 10 години
Относно цената на ел.енергията в БГ ,не савиновни само едни!! ТЕЦ-София ако не знаете цяла българия дотираме парното на СОФИЯНЦИ но не се споменава това. ТЕЦ Видахим 5милиона от производство на каучук 50 милиона от електроенергия!!! ТЕЦ на Лукойл Златев докога ще *** и от там. Белене 2 милярда аз ли ги закопах. Цанков Камък и тук 1 милярд аз ли ги закопах. БДЖ дължи 200милиона за ел енергия. Кремиковци 400милиона от къде ще ги вземат ,ааа ами от нас!! това всичко се дължи на НЕК и няма да се върне!!!И после НЕК фалира ,еми ще фалира плаща на БОГО Манчев без да извършва нищо! Старите директо
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Sensey Potashaka PocИ къде отива разликата в цените ? Между 0.02 лв и 0.20 лв на квтч. ?
77
1
 
3
 
! Отговори
Sensey Potashaka Poc преди 10 години
До АнонименНамаление на тока с 1 % си е чиста демагогия. За тези, които го приемат като подаяние свише и не са в състояние да смятат, ще им кажа, че ми дреме дали ще платя 99 лв. вместо 100 лв. При т.н. соц дневната енергия беше 0.02 лв, а нощната - 0.01 лв. Как става далаверата при същото производство, по същите електропреносни мрежи да струва 10 пъти повече !?
76
1
 
2
 
! Отговори
До румен 221 преди 10 години
Точка 1 не ти е вярна . ВЕИ не са толко много ,моля да не подвеждаш така нагло забравяш ,че тук има 4000мв само ВЕЦ на НЕК. Колкото до големите проекти за ВЕИ сектора там бозата е ДРУГА. Като топлофикация София ,Топлофикация Видахим на Христозов 5мил. от каучук и 50 мил от електроенергия.Според написаното от теб излиза че имаме повече ВЕИ от ТЕЦ -СМЯХ само ТЕЦ-Варна е по мощна от всички ВЕИ взети заедно.Единственото вярно е ,че когато Шулева продаде ЕРП цената беше 9,6ст сега е 17ст.
75
0
 
3
 
! Отговори
Ток преди 10 години
А като ви е по-евтин токът, ще си го платите ли?
74
6
 
3
 
! Отговори
Име (задължително) преди 10 години
До АнонименБСПрунгелите искат да фалират продадената вече дьржава на турците за трети пьт и бият шута на електората си които е бабички,дядовци,турци и ***
73
5
 
1
 
! Отговори
Име (задължително) преди 10 години
До АнонименсидероглуАГАглистите пьк искат да вземат и последните пари от изкуфеля си прос електорат и да живеят за тяхна сметка на ''ВАРАДЕРО'' в наи-скьпия хотел в Европа ''МОРИЦ'' вьв Венеция и т.н.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГербопИдалите се опитват всячески да омаловажат намелението на цената на тока, което колкото и да не им се иска е ФАКТ.Интересно ако Правителството беше увеличило цената на тока с 1% щяха да ореват всичко, а сега 1% им било малко.Ами 1 - 1, при Вожда Винету нямаше и 1, а цели 85% нагоре (общо за целия мандат) - в сайта на ДКЕВР има движението на цените по периоди.
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБерунгелите не искат "гадните комунисти" да им намалят цената с 1%.Те си искат Боко Тиквеника да им я вдига по 2 пъти годишно с по 10-15%.Какъв е този 1%, а ?
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕТО КОИ СА ПРОТИВ НАМАЛЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА :председателят й Меглена Русенова по повод намерението на регулатора да намали цените на електроенергията от 1 януариВЕИ, Русенова, Цветелина Бориславова, Валентин Златев, Главчев.....Безуханова , Прокопиев , Боряна Димитрова , Христо Иванов... Виждате ли познати имена ?
69
6
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Абе стига с тези ГЕРБ от близо век КОМУНИСТИТЕ си направиха царски фамилии в които са парите.
68
7
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
И какво 10% през вечерта,и ще ни го избият през *** !
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слагайте си слънчеви панели по покривите и не им купувайте тока!
66
3
 
12
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Каквото и да ми плямпате,ако не бяха февруарските протести,никакво намаление нямаше да видим. Та ,значи бяха ефективни. Проблема беше,че около март ,се яхнаха тия протести от някои и се опорочи цялата идея,но въпреки това имаше ефект. А тия ДАНС with me вече половин година седят на едно място и крякат едни и същи лозунги.На всеки обикновен човек,ще му писне 6 месеца всяка вечер да излиза и да вряка 'Оставка' .Та недейте се мъчете да изкарате протестите през февруари специално ,платени и т.н.
65
3
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
В Енергетиката нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36%!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и 5. Кои плачат за свръх-печалби от ВЕИ: - В. Златев - годишно 17 18 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Желева
64
2
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ и ги ДЕНОНСИРАХА ЕДНОСТРАННО. Същото направи Еквадор и сега ПРОСПЕРИРА! И в международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните 1 и 2 и въпреки това са подписали!Договорите за задължително изкупуване на ток СА ОМРАЗНИ, затова:Или ПРАВИТЕЛСТВОТО ще ги ДЕНОНСИРА по лесния начин или Хората по трудния!.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До по-младите от 40 години:ДС лидерите вече са на пенсионна възраст.Активните 50 годишни или са добри бизнесмени и с тях няма проблем,или са хора с болни амбиции и промити мозъци като Станишев,Манолова и сие,които могат да ви провалят живота.Ако вие-младите не си защитите правото на достоен живот,ще бъдете поредното експериментално-преходно поколение.
62
5
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Можело, значи, да бъде намалена..... Сега остава открит въпроса: защо гербаджиите лъжеха народа, че не можело??????

Спонсорирани публикации