София е третият най-евтин град в Европа за чревоугодниците

Според класацията българите пием най-тънкото кафе със средна цена 1,49 евро
21 юли 2024 15:00, Петър Бойчев
77
София е третият най-евтин град в Европа за чревоугодниците
Снимка НОВА

Искате да пробвате вкусна храна без да се разорявате? Тогава си стойте в София. Според световни пътеводители столицата ни е третият най-евтин град в Европа за всички чревоугодници, пише НОВА. На същото мнение ли са туристите обаче?

Близо до Съдебната палата срещнахме семейство Амели и Божидар Бойчеви, които от 34 години жиеят в скандинавските държави. От Пловдив са, но са на екскурзия в София.

Статистиката сочи, че едно евтино ястие в София е 7,67 евро. Докато такова от среден клас за двама излиза 30,67 евро. На другия полюс е норвежката столица Осло, където живеят семейство Бойчеви. Там обяд за двама ще ви струва средно 98,96 евро.

Семейство Ким са от Япония. Още като ученици чули за България и оттогава мечтаят да я посетят.

"Ние сега живеем в Амстердам, но знаем много за България. За нас, азиатците това е много специално място и знаем много за страната. Всеки би искал да дойде тук. Много е хубаво киселото мляко тук. Аз и в Япония ям, но тук е по-прясно и свежо. В България е по-евтино от Амстердам, но е двойно по-вкусно", споделя Джими Ким.

Ренета Русева е у нас с приятелите си от Англия. Години наред не се е прибирала, но носталгията надделяла. Обича традиционните специалитети - шопска салата, баница, таратор, лютеница и... ракия.

Според класацията българите пием едни от най-евтините кафета със средна цена 1,49 евро. Пред нас са само италианците, испанците и унгарците, като ни водят само с няколко цента.

Весела е един от ексурзоводите в София. Тя и колегите ѝ са посрещнали общо над 2 милиона туристи в столицата от началото на годината. "В Италия едно кафе даже на летището е 1 евро и 20 цента. И с туристите съм си говорила, че специално кафето е по-скъпо от това в Европа", споделя тя.

Според туристическия бранш 60% от италианците идват в България именно заради чартърните полети. Българите емигранти, които са туристи в собствената си страна смятат, че трябва да се инвестира повече в бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: обядСофияевтинокафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
И защо се оплаквате от лоша храна като ГЕРБ ви узакониха производството на ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ? Някой излезе ли на улицата да протестира срещу тази античовешка хранителна "реформа" ? Имате ли изобщо истинска храна в магазини, ресторанти и пазари ? Внасяте дори зеленчуци които се произвеждат в България и са по-качествени от вносните, сега сте ревнали без да се опитате да използвате правото си на протест ? Заслужавате си целия този жалък живот на съществуване !
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21, вече споменах един. Нали можеш да четеш? Останалите си ги намери сам.
20
3
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
До Анонимен и кои са точно качесвените ресторанти вСОФИЯ които са се появили я ни кажи ?!?!!??
19
2
 
13
 
! Отговори
бг е зле преди 1 месец
зле е положението у БГ- ЦЕНИТЕ СА ВИОСКИ качеството ниско ....не знам как има хора които не го виждат това нещо !
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, в София се появиха няколко качествени ресторанти(най-накрая), но те не са от евтините. Евтинкото навсякъде е гадно. Качествената храна си струва пари и в София. Пример е един ливански ресторант, който има и в Дубай. Уникално вкусно, но и доста скъпо. Що касае кафето... България няма традиции в печенето и приготвянето на кафе.
17
2
 
9
 
! Отговори
хехе 2 преди 1 месец
До Мхмама те и заведения не останаха в СФ читави - всичко се затвори или фалира ....едно време имаше толкова много пицарии примерно сега няма почти нищо ....Уго тотално го развилиха качиха и цените много и качеството падна много ....
16
3
 
24
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
Това са пълни измислици. Да се храниш навън не е задължително и е въпрос на личен избор, както и дали си станал самостоятелен човек. Нормално е човек да си готви вкъщи, а не да харчи пари по заведения и после да разправя колко е беден и как една седмица преди заплата няма пари. Важното е колко е цената на хранителните продукти в магазина, а не готовата храна в ресторанта. По същата логика може и хотелите да са ни евтини, ама нормалните хора не живеят в хотелски стаи, а плащат ипотека/наем.
15
3
 
26
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Колко сте лесни за манипулиране и естествено медиите пряко помагат на политиците ви да ви манипулират ! Не е важно колко струва кафето например в Италия и колко е в България, важно е съотношението мин. заплата - кафе или накратко казано колко кафета може да си купи с минимална заплата италианец и колко кафета ще си купи българинът с минимална заплата ? Няма смисъл да се обръща еврото в лева и да се сравняват това е манипулация която използват измамниците-политици !
14
3
 
16
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 месец
ЗА съжаление това отдавна не е така - нито е евтино в СФ НИто храната е ок . качеството падна много последните години ....
13
2
 
15
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Ей еФтинджари... Купете си Буквар и Речник.
12
3
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Кой ти говори за заведенията аз ти казвам какво е по хранителните вериги че стоките са по ефтини от нашите те колко пари получават ние колко
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да им е сладко!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже имам познат в момента в Италия туко що пазари в Лидл мога да го накарам да снима с телефона но няма да мога да ги покажа тук веднага ще ги изтрият
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2021 г. средната годишна заплата в Япония е била 39 711 долара. Нямам данни колко е в момента,но в Япония заплатите се вдигат през 30г., за това да вземем тази база и да видим колко е в България средната годишна заплата. В България вече средната заплата е 2123 лв. Естествено, че за тях ще е евтино, а за българите ще е прекалено скъпо.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целия свят мечтае да дойде в България но никой не иска да остане дори бягащите от война бежанци .
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един Лидл в Италия е къде по ефтино от същата, верига у нас някое храни даже два пъти са по ефтини отколкото у нас те колко пари получават ние колко крадат ни тука, яко
6
7
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
Така си е, една вкусна баница с имитация на сирене и малка боза са под 5 лв
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
съкровената мечта на всеки бг управник е да замени тоя мързелив, некъпан, неблагодарен и злопаметен бг електорат
4
11
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 1 месец
Що е турист трябва да бъде замерян с камъни и врял катран.Вече съм обяснявал кои са азиатците.Аьиатците са прословутите гьок-тюрки,от които идва и козьото изражение на сефарадските евреи. И между Ашкеназките има смешение,но има и чисти. Проблемът в този свят тръгва от съюзът между *** и китайци. От тяхното сексуално насилие над Българки се раждат и тюрките,към които спадат и сефарадите. Всички евреи,включая арабите , са тюрки. В момента тече поредна еврейска окупация на целият свят.
3
2
 
9
 
! Отговори
Критик преди 1 месец
Третият най-евтин в най-бедната държава в ЕС. Туй ко значи? По-скъпо от това дето трябва да бъде