Ресторантьори и хотелиери затварят пътя Бургас-Варна

Бизнесът е в протестна готовност
19 авг 2024 14:12, Гергана Попова
97
Ресторантьори и хотелиери затварят пътя Бургас-Варна
Снимка: БГНЕС

Бизнесът е в протестна готовност, тъй като трябва да почака за компенсации заради скъпия ток, въпреки че депутатите и МС одобриха помощта. Причината – процедурата трябва да бъде одобрена от Европейската комисия. Темата казаха за Нова телевизия зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов и енергийният експерт Антон Иванов.

По думите на Налбантов, това, което се случва, убива бизнеса и цялата индустрия страда.

„Необяснимо е защо трябва да чакаме одобрение от ЕК. Бизнесът не може да издържи. Получаваме плащанията с един месец закъснения. Това ни обрича на фалит“, каза Налбатнов. И заяви, че на 27 август ще затворят пътя Бургас – Варна. „Това ще се отрази на всички, но нямаме избор."

Налбатнов обясни, че са разговаряли с министъра на енергетиката, както и с депутати от всички политически партии с изключение на БСП.

Иванов каза, че пред ЕК трябва да се докаже, че всички са засегнати от ценовия скок. Той посочи, че това изисква време и разговори. Експертът поясни, че скокът в цената на тока се дължи основно на високите температури. Той допълни, че когато вечерните часове не работят фотоволтаичните централи, се налага да се пускат скъпите енергийни източници – въглища и газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Бизнес
Милошев се самопохвали: Този сезон в туризма е най-добрият въобще
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
40
 
! Отговори
пак ли тия преди 4 седмици
Хайде всички останали да излезем на протест против хотелиерите и ресторантьорите! Най-сивият сектор! Най-наглите са те. Не стига, че качеството на услугата им по абсолютно никакъв начин не оправдава цената, ами и всички помощи са все за тях. Защо им оставиха ДДС-то на ресторантьорите на 9%. Нали беше мярка заради пандемията. А на всичкото отгоре, те не спряха да вдигат цените и да намалят грамажа. Хотелиерите пък им навряха Украинци та ги запълниха целогодишно. И вечно реват и мрънкат, аман !!!
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименНяма да дочакаме да фалират. Вместо детскИ болници във всеки областен град ГИ хрантутим "БИЗНЕСМЕНИТЕ", назначените. Власт с молитва не се взема.
42
0
 
23
 
! Отговори
Кире преди 4 седмици
Хаха е как от данъците на всички ще им подаряват пари:) Да ги вземат от тези, които са ползвали услугата и въпросния ток! Да вземат и на мойта фирма да дадат някой лев, щом има в излишък!?!?
41
1
 
35
 
! Отговори
Accidental tourist преди 4 седмици
В Гърция съм и искам бутилка минерална вода в барче на главната улица. Вика ми каката 30. Викам как 30 тия луди ли са. То било 30 цента. 60 стинки. Как не фалират тия гърци бе?
40
0
 
27
 
! Отговори
Сашо преди 4 седмици
Скоро ще започнат да искат и да се молят за помощ за горивата, че видиш ли Г класата горяла 15 на 100. Също така да се направи и пристанище на Обзор-безмитна зона, да си вкарват бялото и колите директно от там и да си ги разпределят
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е ,а като хранехте украинските нагляри да сметка но нормалните хора ни ривахти ,айде са фалирате и да се приключи с тая вашата история
38
3
 
19
 
! Отговори
До 21 преди 4 седмици
Е тия са от ония дето хранят украинските нагляри
37
0
 
33
 
! Отговори
Някой преди 4 седмици
Нали ресторантьорите и хотелиерите по морето, са бизнесмени капиталисти, обаче искат да го играят по комунистическо социалистически , и да смучат от държавата, това е някаква олигофрения !? След като не мога да се оправят с бизнеса да фалират и толкоз !!?
36
0
 
30
 
! Отговори
мак преди 4 седмици
Само те ли са обречени? Други бизнеси и фирми няма ли, те не търпят ли загуби, не фалират ли? А домакинствата? На тези не им е достатъчно намалено ддс, пак реват. И да не се чудят, че ек трябва да одобри помощта. Да са свикнали, че нищо не може да се реши без одобрение на началниците отвън.
35
0
 
39
 
! Отговори
Иван Асен преди 4 седмици
Тази компенсация не трябва да се случва. Връщам се от Равда. Пържолка за детето в някакъв бар нарекли го Дел Маре 28 лв, казвам пържолка щото тя беше колкото детска шепичка. Толкова безбожно надути цени не видяхме никъде за две седмици в Гърция. Там също бяхме поръчали пържола и за 16 евро ни донесоха кралски котлет с огромна гарнитура в заведение също на брега на морето. За уважението при обслужването нищо няма да кажа, то е разлика до небето. И да им плащаме тока на тези????? Е НЕ НЕ НЕ!
34
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе една нощувка на Боровец стана 350 лв. бе, 5 дена на строшените соц бунгала покрай Созопол гонят 2 бона, вие нормални ли сте на кой свят живеете бе??? В Дубай 5 дена в 5 звезди хотел са ми 930 лв. крайна цена!!! Вдяка година ви чакаме да изпофалирате да ни се махнете от главата и все държавата ви спасява с нашите пари да можете да ни дерете по 5 кожи!
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Мила Моя Майно Льо, нека са капачки.
32
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че да не са на бащите ви пътищата че ще ги затваряте?Предлагам да слизаме от колите и да ги почваме с тупаници тия нагли уродляци.?Надули цените до небето и искат компенсации,безсрамници
31
0
 
43
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Няма наяждане тази ресторантьорско-хотелиерска Ламя.КОВИД компенсации,намалено ДДС и пак реве за още и още държавни дотации.И все пак тези хора се занимават с частен бизнес.
30
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви компенсации бе,не ви ли е срам?Работят с 1000% печалба и компенсации искат,като сте на загуба затваряйте.При тези цени не трябва никой да посещава хотелите и ресторантите ви.По-скоро данъчните трябва да проверят какви данъци и осигуровки плащате,че това лято никъде не дават касови бонове
29
0
 
38
 
! Отговори
по здрави на ,,,, преди 4 седмици
внос на цаца и калкан вие ги пишете в менюто прясно уловена , да не говорим за двойно счетоводство , за регистрирани украинци които не живеят във вашите хотели , за обслужване и качество на храна , за цени да не говорим . нещо по тези въпроси да кажеш , А ?
28
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цялата държава плаща данък 20%, само кръчмарете са на 10%.Така,че токът им, даже е евтин.
27
3
 
37
 
! Отговори
Док преди 4 седмици
Жената ходи на концерт на Лени Кравиц и ходих за ден да я взема и да направим един плаж(не бяхме стъпвали на нашето море от 2020г). Мръднахме малко нагоре и ходихме на Иракли. Единственото нещо, което ми хареса беше самия плаж. Чисто, пясък, море. От там нататък всичко останало ми дойде толкова в повече, че поне още 5 години няма да им стъпя. Бафффти и блъсканицата и презастрояването беше навсякъде. Смраддд, мръсотия и нагли водачи с украински регистрации.
26
0
 
48
 
! Отговори
Кути преди 4 седмици
Да фалират. От къде на къде от данъците ни ще ги финансират. Рискът си е за тяхна сметка.
25
0
 
11
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
А трупането на индийци предполага ли изхвърлянето им от Майка България или мислят да вкарат и Северно корейци и пилотки тоя път? Туризмът и пожарите са некси леко взаимодопълващи се,нали?