България първа в ЕС по регистрации на нови автомобили

Увеличението е с 30,8% на годишна база
19 юли 2024 09:38, Петър Бойчев
70
 България първа в ЕС по регистрации на нови автомобили
Снимка БГНЕС

През първото полугодие на 2024 година България е страната с най-голям годишен ръст на регистрациите на нови автомобили в сравнение с първите шест месеца на миналата година. Това показва справка на БТА в база данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През периода януари-юни 2024 г. новорегистрираните автомобили в страната ни, без значение от типа на агрегата, чрез който са задвижвани, се увеличават с 30,8 процента на годишна база, според публикуваните днес от асоциацията данни. Това означава, че през първото шестмесечие на годината у нас са регистрирани 23 047 нови автомобила, при 17 616 регистрации през същия период на 2023 г. За сравнение, през първите шест месеца на 2023 г. новорегистрираните автомобили в страната ни нараснаха с 21,3% на годишна основа, което отреждаше 12-о място на България по увеличение на новите автомобили.

Данните за първото полугодие на 2024 г. нареждат България на първо място по годишен растеж на регистрациите на нови автомобили в ЕС, като след нас остават Полша (+16 процента), Кипър (+15 процента) и Хърватия (+14,5 процента).

С най-голям годишен спад на регистрациите в ЕС през януари-юни са Финландия (-16,5 процента), Естония (-16,2 процента), Латвия (-12,7 процента) и Швеция (-5,9 процента). Само през юни 2024 г. родните регистрации на нови автомобили са достигнали 4110 броя, или с 8,4 процента повече, отколкото през същия месец на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
13
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 1 месец
Абсолютно невярно и подвеждащо заглавие.
21
4
 
4
 
! Отговори
КЪДЕ СМЕ НИЕ преди 1 месец
БРАВО,БРАВО!!! ПРИ 4 000 000 РЕГИСТРИРАНИ АВТОМОБИЛА 50 000 ЗАКУПЕНИ НОВИ ГОДИШНО ОПТИМИСТИЧНО - ТОВА ПРАВИ 80 ГОДИНИ ЗА ПЪЛНО ОПРЕСНЯВАНЕ!!!...
20
2
 
4
 
! Отговори
ДО 21 преди 1 месец
Кой те спира да направиш партия и да управляваш?! Айде, поведи всичките умни като теб и давайте!
19
14
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
На тоя хал, бедняко, си защото си функциоанлно неграмотен. Тук говорим за нови коли, айде МАРШ в статиите за заводите, които затварят само в мечтите ти! Ходи и ти управлявай държавата, като си толкова велик. Ама си една снишена главица, която ще е роб до живот в някой завод за 3-4к месечно, защото друго НЕ умее. И трудът ти отива на кино, миличък! Заводът дори не е български, не плаща данък печалба тука. Айде МАРШ!
18
12
 
6
 
! Отговори
asd преди 1 месец
Всеки да си гледа неговата паничка! Може да сме все още последни в ЕС, но настигаме. Т.е. новината е позитивна. По-добре последни в ЕС, отколкото положението, в което бяхме преди ЕС. Извън ЕС има доста държави, от много от тях сме по-добре. Например в Сърбия все още няма метро. А тук имаме три линии.
17
9
 
14
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Важното е, че един завод в Плевен с 1300 работници затваря, за да отвори в Ниш - сръбско, тъй като там може да внася евтини ресурси от Русия и Китай, а в България - не може поради санкциите на атлантиците. Резултата - 1300 безработни, а това е само 1 от всичките случаи! Сърбите пак са по-умни от нас!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
до 10-ти, Така да е, преди 1 месец
айде сега обясни какво значи заглавието, че да ми стане ясно! Та да видим кой какво е разбрал.
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че ПП-ДБ оставиха добра икономика... Откакто не се краде, хората имат пари..
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Около мен си накупиха много, предимно фирмени коли с марка Дачия , газ-бензин фабрично.
13
2
 
13
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
това, че новите регистрации растат процентно, не скрива факта, че 1от общо регистрираните коли за полугодието най-малко нови са в България от целия ЕС на глава от населението, тоест сме най-зле и купуваме най-малко нови коли като цяло! Това е истината, а статията промива мозъците на атлантиците!
12
1
 
4
 
! Отговори
Грък преди 1 месец
Винаги наобратно в класциите , както и сега ! Когато хора са в криза нашите се харчат....
11
4
 
7
 
! Отговори
asd преди 1 месец
Образовай се, работи по-качествено и ще видиш дали парите са един и същи и дали е като скачените съдове. Това за скачените съдове е оправдание за неспособните и удобна пропаганда за хибридната война. Има глад за кадри и то с много високи запалти, но да седнеш и да се изучиш добре не е лесно и не всеки се наема.
10
8
 
8
 
! Отговори
Исторически ЗООпарк преди 1 месец
Не може да е верно това, българите живеят все по зле в този ЕС който ще се разпадне до края на миналия месец, и ние ще излезем от ЕС и НАТО и ще отидем към северна азия заедно с др Лукашенков.! Читайте ТВ Спутник, и московските телевидения, и вервайте!
9
3
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
На теб мозъкът ти не е мерило за нищо щом намеси Украйна, а не си разбрал какво означава още заглавието на статията ? Тъъъп народ ей, без шанс за поумняване !
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е. КОВИД свърши, пазарът се раздвижи. Всеки човек с адекватен доход купува нова кола, пуска с голяма (35-45%) остатъчна стойност, кара 2-3-4 години и сменя за следващ модел. Пари и време за стари дараци нямам. Давам пример как имам премиум немска среден размер кола и мой близък приятел със същия модел, но на 7 години. Еми, като теглим чертата, той е дал 15 000лв. на годишна база за харчове по колата, а аз- 0 (обслужването ми е безплатно за целия период на договора). Въпрос на избор :)
7
10
 
15
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Щом е първа по регистрации на нови автомобили, значи си направете сметката какви кражби се извършват от политиците и администраторите в България ? Кой мислите, че си купува амов автомобил в тази криза, почтение и честен булгарин или политикът и администраторът ? Най- бедната държава първа в луксът ? Вие не сте народ, а МЪЪРРШШАААА ! Наведена глава сяба не я сече, това сте вие роби в собствената си държава ! Сега търсете пак вината там където я няма и започвайте да църкате !
6
5
 
6
 
! Отговори
В Украйна пък се преди 1 месец
харчат най-много луксозни автомобили, но трудно може да се нарече "нормално функционираща държава". Това не е мерило за нищо.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да сме първи , само на полицията колко коли накупиха
4
4
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Вчера писаха че 30 % забогатяват , 70 % обедняват. Тава е като скачени съдове.Парите са едни и същи.
3
4
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Българина плаща данъци за да карат държавниците най-новите немски автомобили и същевременно тегли кредит за свой личен.