България първа в ЕС по регистрации на нови автомобили

Увеличението е с 30,8% на годишна база
19 юли 2024 09:38, Петър Бойчев
70
 България първа в ЕС по регистрации на нови автомобили
Снимка БГНЕС

През първото полугодие на 2024 година България е страната с най-голям годишен ръст на регистрациите на нови автомобили в сравнение с първите шест месеца на миналата година. Това показва справка на БТА в база данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През периода януари-юни 2024 г. новорегистрираните автомобили в страната ни, без значение от типа на агрегата, чрез който са задвижвани, се увеличават с 30,8 процента на годишна база, според публикуваните днес от асоциацията данни. Това означава, че през първото шестмесечие на годината у нас са регистрирани 23 047 нови автомобила, при 17 616 регистрации през същия период на 2023 г. За сравнение, през първите шест месеца на 2023 г. новорегистрираните автомобили в страната ни нараснаха с 21,3% на годишна основа, което отреждаше 12-о място на България по увеличение на новите автомобили.

Данните за първото полугодие на 2024 г. нареждат България на първо място по годишен растеж на регистрациите на нови автомобили в ЕС, като след нас остават Полша (+16 процента), Кипър (+15 процента) и Хърватия (+14,5 процента).

С най-голям годишен спад на регистрациите в ЕС през януари-юни са Финландия (-16,5 процента), Естония (-16,2 процента), Латвия (-12,7 процента) и Швеция (-5,9 процента). Само през юни 2024 г. родните регистрации на нови автомобили са достигнали 4110 броя, или с 8,4 процента повече, отколкото през същия месец на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
По-старите помнят преди 1 месец
"СТРАНАТА С НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ !!!" Под такова заглавие преди повече от 50 години в западната преса бе поместено написаното с подигравателен тон съобщение, че дъщерята на държавния и партиен ръководител на България, начело на група пийнали младежи пожелала да отворят специално за тях Лувъра през нощта. Дотогава имало само два такива случая - веднъж отворили Лувъра нощем, за да го посети кралицата на Великобритания, а втория път било заради прищявката на приказно богат индийски махараджа.
41
3
 
2
 
! Отговори
VEDHAGA... преди 1 месец
OBPATHO B CCCP.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И последна по доходи в ЕС!!-:(
39
5
 
2
 
! Отговори
глупендер преди 1 месец
умните хора, разбара, че от стари бънгии полза няма, и следва само изваждане!майсторите на късия разказ, да не ми говорят, че нямат пари! имат, ама искат да не се прецакат!живейте си, в собствената си мизерия-духовна, и не ревете навред!
38
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бачкаторите неудачници пак налазиха коментарите.Търсят под вола теле да оправдаят собствената си накъдърност.Ако повече работите и по-малко висите в нета може и вие да си купите нова кола.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами сега. Шах с пешката. Ти да видиш, а нашенецът само се оплаква, че не живеел добре.
36
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Анонимникът с бачкотещите бачкери напоследък тотално е изтрещял. Писаниците му стават все по-злобни. Нямам думи колко са зле медицинските ни услуги в направление психическо здраве.
35
0
 
3
 
! Отговори
Дръжки на микрофони преди 1 месец
Кликабейтно-манипулативно заглавие...нямащо нищо общо със "статията" по надолу....Мисирча им работа
34
1
 
5
 
! Отговори
Добър ден преди 1 месец
На националния СРЪКМИСТИЧЕСКИ институт! Ура, ние сме "първенците" на Европа!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на ушковците дойчистанските ферарита обърнаха мача. тя цяла германия едва ли е регистрирала толкова нови бмв/та.
32
3
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 месец
Най-бедните в ЕС нали? Но мрънкат, че бензинът бил скъп докато са се наредили за Промахон още в четвъртък следобед...
31
1
 
9
 
! Отговори
Клавдия преди 1 месец
Във всяка държавна институция, жените на директорите, които най-често не отговрят на критериите на заеманата длъжност, са горди собственици на фирми, най-често строителни. Във всяка институция се усвояват държавни пари за ремонти, които се извършват на всяка канцелария, всяка година, на десеторни цени от спечелилата обществената поръчка фирма на жената на директора. Директорът, жена му, синът му, дъщеря му и др. регистрират по една нова кола и през тази година.
30
16
 
15
 
! Отговори
asd преди 1 месец
Краси Петрофф, при социализма колко щеше да е населението ако можехме свободно да напускаме държавата? Може би 3 млн? На границата се стреляше на браздата. Да не избяга някой от "създадената държава". И така създадената държава защо фалира 80те години? Защо не можеше да си плаща дълговете? Защо имаше дефицит на елементарни неща. Сега има всичко и сме свободни и който не го мързи да бачка може обиколи света!
29
10
 
22
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 1 месец
Социализъм 1944-1989 /45 години/ - от 5000000 до 9000000 и създадена държава. Демокрация 1989-2024 /35 години/ - от 9000000 до 5000000 почерняващи и продадена държава. Факти, какво да ги правиш.
28
2
 
12
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
освен метро, имаме и магистрала Хемус, имаме чудесни улици без дупки, имаме качествен народ - образован, качествена медицина, непочерняващо и неизчезващо население - благодарение на демократчетата! Евала!
27
4
 
12
 
! Отговори
Дали пък ..... преди 1 месец
Въпроса е колко от тези коли се купуват от българи и дали тези коли не се купуват в България от чужденци и после да се карат в други държави ?
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не е заради абсурдните държавни поръчки на луксозни возила? Също друга хуабва новина: "Немската Леони затваря завода си за кабели за автомобили в Плевен". Като причина от компанията посочват липсата на устойчива перспектива.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Проsт народ - слаба държава" - друго не може да се каже за българинът и България, всяка статистика го доказва ! Люксембург води по покупка на стари автомобили, чудя се защо са с най-висок стандарт в ЕС, a България най-бедна до акъла ли е или до "географията" ?
24
2
 
5
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
ИЗЯВЛЕНИЕ ДО: Цялата педерастирала зган, а именно избирателите на ПП и ДБ (слугите пеефскиму). Уважаеми дрогарки и дрогари, скъпи евро-леворезбари, вдигнаете си курвуизиралите зад ници и изберете единствения по-женски мъж от двамата фаворити за премиери след изборите - Денков! П.С. С благодарност от посолството!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДО 21 Ами аз направих - Двуличие - и се обосрахме...тотално:))))