Ще секне ли подкрепата за Украйна при победа на Тръмп?

Блинкен смята, че други страни ще подкрепят Украйна
20 юли 2024 11:18, Александър Попов
428
Ще секне ли подкрепата за Украйна при победа на Тръмп?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна е напът „да си стъпи на краката“ във военно отношение, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, посочвайки, че повече от 20 държави по света са поели ангажимент да продължат военната си и финансова помощ за Киев дори и ако САЩ оттеглят подкрепата си при нов екип в Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Блинкен за първи път пряко засегна възможността бившият президент Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември и да се откаже от ангажиментите на страната към Украйна. При настоящия президент Джо Байдън САЩ станаха най-значимият поддръжник на Украйна в нейната вече над двугодишна борба срещу руската инвазия.

Публичните коментари на Тръмп варират от критика към американската помощ за Украйна до подкрепата ѝ, докато неговият кандидат-вицепрезидент Джей Ди Ванс застана начело на усилията на Републиканската партия да блокира в Конгреса милиардите долари военна и финансова подкрепа от САЩ за Киев.

Притесненията сред Украйна и нейните поддръжници, че страната може да загуби жизненоважната американска подкрепа, се засилиха с подема на предизборната кампания на Тръмп и неуспехите на Байдън.

Блинкен каза днес, че всяко ново американско правителство ще трябва да вземе предвид силната двупартийна подкрепа в Конгреса за Украйна в интерес на противодействието на опитите на президента Владимир Путин да разшири територията и влиянието на Русия.

„Всяка администрация има правото, разбира се, сама да определя политиката си. И ние не можем да ѝ го отнемем“, каза Блинкен, говорейки пред аудитория от американски и чуждестранни политици на Форума за сигурност в Аспен в щата Колорадо.

Същевременно той посочи споразуменията за сигурност, които Съединените щати и повече от 20 други съюзници - включително някои партньори от НАТО, Япония и Европейския съюз - подписаха на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон този месец.

„Предполагам, че е възможно да отстъпим по въпроса, но за щастие имаме още над 20 страни, които правят същото“, каза Блинкен.

Според него самата Украйна вече е напът „да си стъпи на краката във военно, икономическо и демократично отношение“./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо Контраатаката Ко стана.Крим падна ли? Нещо чух щели да си връщат границите от 1991 хахаааа нещастни фашисти.
317
8
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Трябва да помагаме на братята укри, защото ако *** ни нападне, ще разчитаме най много на бротята укри, понеже те най добре знаят как се трепе вaтянка путинопитек! СЛАВА УКРАИНЕ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
316
0
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Тя и без Тръмп, дори да не секне, силно ще намалее. Германия вече обяви 50% намаление на помощта за следващата година.
315
0
 
6
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Нема страшно. Той Зеления сам ще ги тепе руснаците. Още не са го ядосали. Пък и нази медуза, наричащ се българин щял да отплува да превзема Крим.
314
1
 
2
 
! Отговори
Това преди 1 месец
нещо, което се нарича "българин" да не заделя по 100 евро, а направо да заминава. Ще платя и утеша вдовицата. Дреме ми за укри. Все пияници и урви като рашките.
313
9
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Европейците трябва да плащаме на Украйна затова, че варди подстъпите на Европа от вapвари! Всеки от нас трябва да заделя по 100 евро месечно за нашите защитници и братя украинците, в знак на благодарност и съвсем малка компенсация за жертвите които правят за нашата свобода! СЛАВА УКРАИНЕ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
312
2
 
5
 
! Отговори
За 321 преди 1 месец
пРасия ли? Ти новини не четеш ли. За онова Зеленото гущерче, което непрекъснато обикаля и проси. А после краде. Колко милиарда евро и долари, колко и какви оръжия им дадоха. Все не стига. Срещу демотивирана, слабата и невъоръжена руска армия /нали така пишете за рашките/. Е как така. Кой е просяка и крадеца. Руснаците и те са нефелни, ама тоя е повече руснак.
311
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази нощ бай Дончо говори по телефона с Просрочения. Наркоманът се стелеше в лакателства. Наричаше бай Дончо Мистър Президент. Жалко влечуго.
310
2
 
7
 
! Отговори
Абе 327 преди 1 месец
знам ли ще става ли Крим украински, но я провери в Гугъл да ни би пък полуострова да е бил автономия от Украйна. Провери де. Май местните хич не щат да чуят добро за Зеления. Викаш да ги избиват и толкоз. Трябва място за още една база на САЩ.
309
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво ще направи Тръмп но до 6 месеца Крим ще е на Украйна
308
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 307"НАТО подкрепя Украйна.......32 държави са....да не искаш в тях да има руски бази....." , разходите и заемите по Украйна, да ги плащат Зеленски и менторите му и тези натовски държави, които са съучаствали във военните действия, тези, които не са участвали, защо да плащат?
307
1
 
5
 
! Отговори
Баш преди 1 месец
знаете ли къде ми е за Украйна. Мисля към мастичката и салатката да резна малко мезе. Чао. На платените - безаварийна и доходна /не сте хора, ама от мен да мине/.
306
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тези 20 държави "подкрепящи" Украйна, има ли поне една, чийто НАРОД да е съгласен с тази подкрепа???!
305
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ли *** чакате от щатите да помагат на голташка пРосия?
304
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идват F 16 и става страшно ,за първобитната руска армия ....СКОРО ...
303
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Увеличава се сериозно и още ще се увеличава ,за ужас на руските сви.не ....
302
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смърт за НАТО!
301
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я питайте вашингтонското момче с лице на лалугер, колко от тези държави искат да поемат американските разходи за Украйна?
300
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"че повече от 20 държави по света са поели ангажимент да продължат военната си и финансова помощ за Киев дори и ако САЩ оттеглят подкрепата си"----------------Ааа не Блинки. Действаме като отбор. Щом вие се оттегляте, и ние се оттегляме.
299
1
 
9
 
! Отговори
мълния преди 1 месец
Днес към 15:00 ч. българско време: Унищожени от руската оперативно-тактическа авиация, БПЛА, РВиА 2 пускови установки и РЛС AN/МPQ-65 ЗРК "Patriot".