ЕС потвърди започване на преговори за членство с Украйна и Молдова

Приета е преговорна рамка с двете страни кандидатки
Обновена: 21 юни 2024 15:09 | 21 юни 2024 15:08, Елка Василева
81
ЕС потвърди започване на преговори за членство с Украйна и Молдова
Снимка: архив, БГНЕС

Двадесет и седемте страни от ЕС потвърдиха, че във вторник ще започнат преговорите за присъединяване с Украйна и Молдова, предаде Франс прес, като цитира изявление на белгийското председателство на ЕС, публикувано в "Екс".

На среща в Люксембург министрите на финансите на ЕС приеха официално преговорна рамка с двете страни кандидатки, като потвърдиха принципното споразумение на техните представители, постигнато миналата седмица.

Това споразумение позволява официалното започване на преговори във вторник в Люксембург според същия източник.

Първо ще бъдат започнати преговорите с Украйна, след това - с Молдова, каза дипломатически източник.

Държавните глави и правителствени ръководители на ЕС одобриха започването на такива преговори за присъединяване с бившите съветски републики Украйна и Молдова през декември миналата година. Но до момента Унгария спираше започването на официални преговори с Киев, смятайки, че условията не са изпълнени.

На 7 юли Европейската комисия прецени, че двете страни са изпълнили всички условия за започването на официални преговори. ЕК беше поискала от Киев мерки за борба с корупцията и влиянието на олигарсите, както и по-добро спазване на правата на малцинствата - мярка, която искаше и Будапеща поради наличието на унгарско малцинство в Украйна.

През юни 2022 г. ЕС даде на Украйна статут на страна кандидат за присъединяване като силен символен жест след началото на започнатата от Москва война срещу страната. Същият статут получи и Молдова.

Започването на преговорите слага началото на един дълъг и труден етап от процеса на присъединяване. Евентуалното присъединяване към ЕС на 40-милионната Украйна, която има силен земеделски сектор, ще срещне множество трудности, започвайки с финансовата помощ, отбелязва АФП.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от ЕС
След митата за китайски е-коли: Пхенян атакува шунката на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия ще влиза есес, я гледай.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нема страшно, Турция ги води вече 30 години и е до никъде. Укрите с техната политика .......не само ЕС, но хора на земята нама да има
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Убиват ви, бягайте и не се връщайте, докато не свърши войната, а тя скоро ще свърши! Украинци, прибирайте се при братята си от Русия, Украйна трябва да се върне в Русия, трябва, това е единствения ви шанс за спасение!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега са пуснали и холера в Украйна, войници от украинското ВСУ и цивилни, са заразени, ще пусна източника на информация в отделен пост. А преди години, същите хора, на които служат укро нацистките отряди и Коломойски, заразиха населението в Украйна със СПИН и затова сега им искат прегледи на украинците! Убиват ви, бягайте докато свърши войната, не се връщайте! Украинци, прибирайте се при братята си от Русия, Украйна трябва да се върне в Русия, трябва, това е единствения ви шанс за спасение!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинциииии, отнели са ви властта, парите и ви убиват умишлено, УМИШЛЕНО(!), убиват и руснаци, премахнете тази варварска нацистка власт, която тайно се радва, че ви въвлякоха да се убивате помежду си и брат да убива брата и ви вземат домовете, земята!
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капейки, гледайте си диип фейковете и продължавайте на се нахъсвате един друг. Ама докато не видя хората от ЕС да драпат да си купят имоти в пРосията ами е обратно, до тогава нещо не ми се връзват вашите размисли и страсти
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе то и аз ви насъчавам да идете дето е по-добре при на путинарко рая или поне на прасчо ама ни една кАпейка неще. Що, не знам?
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименСлушай как Коломойски насърчава укро-нацистите да убиват руснаци и манипулират украинците , да не участват в управлението на собствената си държава, ще пусна линка с видеото отделно, защото тук трият линкове понякога, убиеца Коломойски и приближените му да горят в ада, възмездие трябва да има! Бандата нацисти на Коломойски убиваха и изгориха хората в Одеса!
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е що колхозниците драпат да имат имоти е ЕС, а никой не драпа да има имоти в пРосията? Даже и главния кАпекин си купи къща, ама пак в ЕС а Волгин отиде в европарламента къде плащат с евраци. Що не отиде да работи в пРосията за копейки ми все в прогнилия Запад гледат даже и кАпейките? Що ви лъжат вече трето поколение да им вярвате до къде те все гледат да взимат я долари, я евро ве кАпейки? Ама продължавайте да си им вярвате, продължавайте...
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Румънката да се махне от поста който заема в Молдова, тя не мисли доброто на молдованците и Молдова, а румънците искат да използват хаоса и да откраднат държавата Молдова и я пришият към Румъния, не виждам с какво право, Молдова трябва да бъде независима държава! Хората в Молдова протестираха срещу румънката и не искат да си дават държавата на чужда държава, трябва да им уважат исканията!
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оффф колко е лошо в тоя ЕС, къв фашизъм е, обаче ни една кАпейка дори опит не прави да иде при колхозниците, прасчо или поне Еритрея. Що така ве кАпейки?
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бавно и постепенно ни напутват във войната.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фашизма в Европа се завърна с пълна сила ,като започнеш от Зеленски да свършеш с шолц и фондерлаен ,все една марка ))сага ги наричат евроатлантици
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А членство с пРосията не искат ли? Що така ве кАпейки, даже им казвате, че ЕС ше се разпадне и те пак там искат? Е що се така се получава? Що само С Корея иска с пРосията? Що повече няма на къде да орат дъното ли?
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ЕС решенията се вземат от 3.4 човека ,а не от Европейския парламент,така е и с милиардите на Украйна а. не от европейските граждани видяхте на мача Румъния Украйна хората скандираха Путин а не Зеленски ,или политиците от Румъния всички политици даже и от ЕС народа не искат война но народа нвба думата а продажбите политици )))
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Байдън, докато си намери ядреното куфарче, докато си спомни и въведе паролата си "Долутръмп", ще е късно.
58
8
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 1 седмица
Молдова няма никакъв поземлен спор с Приднестровието!!!Приднестровието е незаконно окупирано от агресора рушия и е изконна част от Молдова!Ще се махнат оттам *** и Молдова ще е част от европейската фамилия!А рушляцитее вечно ще си бършат сополите отстрани!
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мечтата на Хитлер е да интегрира Украйна и Беларус в Еврорайха. Вижда се откъде идват мечтите на Евролунатиците.
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 46, БРИКС е бутафорен съюз без никакви реални функции и ползи! Даже и на китайците вече не им е интересен, и на последната среща на БРИКС, пратиха някакъв треторазряден зам. - министър
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Накъде се движим? Движим се на Изток. Лъжат ни евролунатиците, че се движим на Запад.