Как обикновеният французин приема победата на крайната десница?

Страната има нужда от помощ, не всички сме равни, казват те
1 юли 2024 07:12, Нели Христова
131
Как обикновеният французин приема победата на крайната десница?
Снимка: БГНЕС

Шампанското тече, виковете отекват, а Марсилезата звучи.

"Марин! Марин! Марин!" - скандира тълпата в триумфално настроение. Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция показват категорична победа на крайнодясната партия Национален сбор (НС).

Не им се налага да чакат дълго, преди иконата на френската крайна десница, трикратен кандидат за президент и жената, на която се приписва превръщането на партията в конкурентна политическа сила, да обяви, че формацията се стреми към абсолютно мнозинство и поста министър-председател на втория тур.

Резултатите бележат "решимост да се обърне страницата след седем години" управление на президента Еманюел Макрон, заяви Марин льо Пен пред множеството и допълни, че иска Жордан Бардела да стане министър-председател.

Тя обяви категорична победа на първия тур за своя мандат в Енен-Бомон, район в Северна Франция. Един от регионите, в които НС процъфтява през последните години.

Партията обеща да повиши покупателната способност, драстично да ограничи имиграцията и да възстанови закона и реда. Льо Пен се стреми да смекчи крайностите от миналото, дори когато опонентите ѝ я обвиняват, че е расистка.

"Опитахме всичко и то не работи, така че защо да не пробваме Национален сбор?", заяви Джонатан, поддръжник на Льо Пен, пред АФП.

"Действайте в областта на сигурността, заетостта на младите хора, дайте повече покупателна способност. Свалете цените на бензина, който е твърде скъп. Някои хора не могат да отидат на работа, защото нямат достатъчно пари, за да сложат бензин в колата си", каза той.

"Чакам г-н Бардела или други хора да обърнат внимание на случващото се и да работят за увеличаване на покупателната способност", посочи 60-годишната Жил Яниачик.

"Може би трябва да сложим нещата в ред с хората, които живеят тук и не могат да се адаптират към нашата страна", добави тя.

Лиди Мафис, пенсионерка, 79 г., която гласува за президентския центристки алианс, каза: "Моето поколение познава партии, които са били, да кажем, малко по-умерени. А сега сме изпаднали в крайности. И това е проблемът."

В другия край на страната, във френския средиземноморски пристанищен град Марсилия, в гъсто населените квартали с многобройно имигрантско население, настроението често е съвсем различно.

"Притеснявам се от възможността за поява на крайната десница, защото се намираме в космополитен град с работническа класа и това може да наруши начина на живот, който имаме тук. Рискуваме да се разпространи расистка реч в обществените служби", смята учителят Жан-Франсоа Пепен, 49 г.

Пред едно от училищата в Сите дез Оливие, в северната част на Марсилия, "никога не сме виждали подобна опашка за гласуване и толкова по-добре", каза председателят на комисията, докато се провеждаше гласуването.

Мнозина бяха мотивирани да гласуват заради риска Национален сбор да вземе властта, дори и тези, които избягваха европейските избори по-рано през юни.

"Щом имаме избор, по-добре да отидем и да гласуваме", отбеляза 40-годишният Набил Агуени. "Дойдох да се противопоставя на НС, защото тя ще премахне всички помощи. Страната има нужда от помощ, не всички сме равни", заяви той.

Инес Дауд гласува за първи път на 19 години заедно с майка си Уахиба. "Честно казано, ние не искаме НС. Нямаме конкретна партия, но в семейството има смесица, от Алжир, Коморските острови, Мароко", заяви Уахиба.

След като гласува във Висембург, в източния край на Франция, близо до границата с Германия, 58-годишният Тиери не разкри за когя партия е гласувал, но посочи, че смята решението на Макрон за предсрочни избори за "добра идея".

"Надявам се, че то ще доведе до нещо последователно, способно да отговори на желанията на французите. Независимо дали ще спечели Пиер, Пол или Жак, трябва да се отнасяме с уважение към избора", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от ЕС
Шок за Макрон: Крайната десница спечели първия тур на изборите във Франция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гледам на снимката червеното знаме на левите и се сещам че преди на червените знамена имаше сърп и чук а сега китка . Това че го няма сърпа и *** означава че никой вече не иска да е кадри на някой а китката символизира смърта на запада . Цветя се полагат на гроб . Има много символика в смъртта на Франция . И нас ни чака това ако не напуснем членството .
93
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Миналото лято, точно по това време, имахме бизнес задължения в Париж, които бяха ОТЛОЖЕНИ, защото Париж ГОРЕШЕ. Изгорени бяха сгради, някои от тях паметници на културата, за милиарди евро. И всичко се "размина", но на народът просто му писна. Макрон си мислеше, че ще вземе вота със 75%, ама много се уплаши. На Евроизборите се видя, че ако изкара още 3 години, партията му няма да има и 5% и затова побърза, да хване падащия вот. И пак му плеснаха шамар. И затова са си виновни левите либерали.
92
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тия са като нашите Копейки , много говорене , много лаене и накрая план за нищо. Нека печелят подобни партии и хората да си припонят колко некадърни са всички от това котило и как единствено могат да плямпат и нищо повече.
91
0
 
19
 
! Отговори
мак преди 4 дни
Нормално е тези с екзотични нефренски фамили да не искат промяна и да останат на помощи. Сами си го признават.
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И това е проблемът." - деменцията не може да каже какъв е проблемът, но е компетентна като всеки про-ЕС про'с'так.----------------------------------------------------------------------Тя го е казала пределно ясно, но от копейки с две гънки мозък не може да се очаква да осмислят и разберат елементарен текст
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 88 - Проблемът с левите радикали е обратния на повече център и дясно ориентирани хора - нямат си работа и се хващат на какви ли не глупости. Само че, тоталнат липса на турдови навици, на образование, което не е свързано със "Свободните изкуства" и липсата на каквато, и да е трудност в живота им, ги прави много, ама много кекави. Това не са едновремешните комунисти, дето са ровели с дървени инструменти и ръце земята, само и само да не умрат от глад децата им. Тея са на помощи и обратни.
88
0
 
14
 
! Отговори
Бахумбите преди 4 дни
понеже са tъпi, не разбират че с диващините си още повече ще мобилизират истинските французи в неделя!
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много зплашително го давате на тея снимки. Но когато Байдън инзасяше реч на червен фон по тъмно, еедва ли не, беше мил и спокоен.
86
1
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 4 дни
Във Лион протести и газ от полицията,в Париж също има на улицатп негодуващи ...палят гуми и обръщат коли ... Тъй че очакваме неделя с втория тур .
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Който и да спечели, Париж ще гори. Сега така са се разцепили там както и ние не можем. В момента докато едните празнуват, другите вече подготвят барикади и правят площадите бетер сметище. Но това си е Франция. Не може да им се отрече, че знаят как да протестират.
84
0
 
15
 
! Отговори
Да преди 4 дни
Добре я приемат,те искат даси върнат страната,всички други приказки са фейк.
83
0
 
13
 
! Отговори
Хейт преди 4 дни
Обикновеният французин се кефи, защото е гласувал за по-читаво лидерство. Само глобалистите *** като на-ани.
82
0
 
20
 
! Отговори
Феномено от ДПС преди 4 дни
Бой и трепване на всички бурки, шамии и талибани мюсюлмански!!!!Това е наказание и напаст в Западна Европа Кога е било да излизам в Италия и Германия без пари и телефон след 8-9 вечерта??!Това е чисто робство!!!
81
4
 
8
 
! Отговори
Каквото преди 4 дни
е докопал наркомана от Франция, беше дотук! Вече за укрите ще има дългото лозе с двата ореха!
80
2
 
14
 
! Отговори
Започват преди 4 дни
необратими процеси в Европа и САЩ! Сега ще им гледам сеира на нашите сбъркани евроатлантици. Ще се чудят към кой да се наведат...Кеф!
79
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За нещастие на нашите галошковци крайната десница на Франция няма нищо общо с тия селски шебеци и неграмотни кръчмари от възраждане и величие и тн.
78
0
 
5
 
! Отговори
Баце преди 4 дни
Обикновенния французин е 78 процента. На Макрон партията е 22%. Нещо не разбирам статията ...
77
16
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
ТЪПУТИН ИЗГУБИ ФРАНЦИЯ И ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО ИЗТРЕПАНИ ТЪПУТИНСКИ ФЪШКИИИ В УКРАЙНА ! БРАВО ЗА ПОБЕДАТА НА КРАЙНАТА ДЕСНИЦА АНТИТЪПУТИНСКА ПАРТИЯ!
76
0
 
6
 
! Отговори
Яааа преди 4 дни
Айде у десноо!
75
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
"... и това може да наруши начина на живот, който имаме тук" - и пусна гласа си за френските БКПта. Лошо няма.