Чипсът понижава мозъчната активност при децата

Храненето през първите три години от живота на детето е от изключително значение
Обновена: 9 фев 2011 13:32 | 9 фев 2011 13:31,
8
Чипсът понижава мозъчната активност при децата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Децата, които консумират нездравословни продукти, имат понижена мозъчна активност, съобщи Daily Mail.

Според изследване, проведено от учените от университета в Бристол чипса, бисквитите и пицата в менюта на децата до тригодишна възраст заплашват от понижаване на интелектуалното вино в следващите пет години.
Плашещото е, че дори промяната в храненето не може да поправи нанесената вече вреда върху мозъка.

Това е първата научна работа, която проследява пряката зависимост между храненето при малките деца и нивото на умствените им способности.

В хода на проучването учените са отчитали и такива фактори като социално положение, кърмене, образованието и възрастта на майката, домашната обстановка, наличието на играчки и книги в дома на детето.

Оказва се, че именно правилното хранене през първите три години от живота, когато мозъкът се развива бързо, оказва съществено влияние.

За да се стигне до горните изводи, в проучването са взели участие 14 хил. деца, родени в началото на 90-те години на миналия век.

На родителите бил даден въпросник, в който те трябвало да отбележат особеностите в менюто на своите деца на три, четири, седем и осем години.

Това позволило да бъдат отделени три стратегии в храненето: меню, наситено с мазнини и захар, традиционно меню с месо и зеленчуци и здравословно хранене, в което изобилстват салати, плодове и зеленчуци.

Когато децата, участващи в изследването навършили осем  години, учените оценили тяхното ниво на интелигентност.
По този начин било установено, че продуктите, с които се хранят децата между 4 и 7 години, не оказали значително влияние върху умствените им способности.

Но 20% от тригодишните деца, които се хранели неправилно, показали понижаване на  IQ нивото с пет пункта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е само от яденето ама нямам нерви вече да обеснявам едно и също.. :/ТОКСИНИ
7
0
 
1
 
! Отговори
marqnka ut muntanq преди 13 години
malii i as sa 4udq moitu lapi zako ino takoz mudni4ku vari katu za lapi. spirami mu 4ipsa!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чипса, бисквитите и пицата заплашват от понижаване на интелектуалното вино ами аз неискам интелектуално вино,а нормално червено сухо и зарова си ги похапвам за мезе на 'виното';)))))
5
0
 
2
 
! Отговори
Teo преди 13 години
Za informaciya na awtora - chips w UK sa pyrzhenite kartofi kato yadene, a chips kakto nie si go znaem e crisps. Mozhe bi nyama tolkowa znachenie, zashtoto i dwete sa ednakakwo wredni, no w statiyata (koyato sym chel) se ima predwid pyrzheni kartofi :)PS Sorry za shlyokowicata.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Толкова е тъпо че дори блондинка не би се засмяла ...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мозъка се развива цял живот и твърдения като тези са абсурдни. Ако детето е вегетарианец *** ли ще бъде? Или ще бъде ***, ако е ескимосче и яде само месо? А наследствените фактори, средата, мисловната матрица на тази среда?...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a gennata, nedobrokachestvena hrana kakvo pravi? tova e ne6to normalno v BG. iskate da kazete, che dezata ni sa typi? NE E VJARNO! savisi si ot genite i inteligentnostta, kojato s usilia moze da se postigne. stiga gluposti.
1
1
 
11
 
! Отговори
Diana Dimitrova преди 13 години
Ако децата и родителите не полагат усилия да повишат мозъчната активност, каквото и да ядат тя ще си е ниска... А тези учени вече се чудят какво да измислят!