Как да поддържате мотивация, докато отслабвате?

Проследявайте напредъка си
13 юли 2024 08:30, Михаела Лазарова
6
Как да поддържате мотивация, докато отслабвате?
Снимка: Istock

Без значение от колко време тренирате, със сигурност ще дойде период, в който ще се чувствате обезсърчени. Независимо каква е причината – липса на време, умора, стрес или пък липса на задоволителни резултати. Когато това се случи, запомнете, че такива моменти са неизменна част от пътя, по който сте поели. Не се обвинявайте, а опитайте някой от следните трикове, за да подсилите мотивацията си, докато отслабвате. Кои са те?

Поставете си конкретни и реалистични цели

Една от причините хората да губят мотивация, докато се опитват да създадат по-добри навици, е липсата на ясно дефинирани цели. От друга страна, те понякога си поставят цели, които не са реалистични, а това може да доведе до прегаряне или провал. За да останете мотивирани в дългосрочен план, е полезно да си поставите точни цели – такива, които ще бъдат мотивиращи за вашия тип личност.

Трябва ясно да дефинирате целите си за отслабване, като ги направите конкретни, измерими, постижими, подходящи и ограничени във времето. „Разбиването“ на по-голямата ви цел на по-малки етапи може да я направи по-управляема и да осигури усещане за постижение по пътя. Вземете предвид своята личност, начин на живот и лични предпочитания, когато си поставяте цели.

Ако например прогресът ви мотивира, уверете се, че целите ви ще бъдат постижими лесно и бързо, което може да ви помогне да натрупате инерция. Ако сте социални, помислете за присъединяване към група за следене на резултати, към конкретно приложение или група в социалните мрежи. Ако сте визуален човек, помислете за създаване на начин за визуално проследяване на напредъка ви, като например календар за обратно броене.

Намерете вашата истинска причина

Друга важна част от поддържането на инерцията ви за отслабване е да откриете нещото, което ви мотивира. Простото решение да отслабнете, без да имате мощна мотивираща причина, често ще има обратен ефект. Вместо това идентифицирайте и заявете ясно кои са вашите основни причини да искате да отслабнете.

Независимо дали става въпрос за подобряване на вашето здраве, повишаване на енергийните нива, повишаване на самочувствието или подобряване на общото благосъстояние, наличието на ясно „защо“ може да ви помогне да останете фокусирани и мотивирани.

мислете дали да направите мотивиращо визуално табло или табло за мечти със снимки и цитати, които ще ви предпазят от обезсърчаване. Ако например искате да отслабнете, за да имате по-здравословен и по-дълъг живот със семейството си и за да можете да бъдете по-активни, направете табло със снимки на вашите деца и семейство и снимки на дейности, които искате да опитате – като туризъм, гмуркане или спортуване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Здраве
4 признака, че злоупотребявате с козметични продукти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прочистете си чревните гости и апетита ви значително ще намалее
5
1
 
7
 
! Отговори
Сигурен начин преди 3 седмици
Поне три пъти дневно се събличай по бельо, заставай пред голямо огледало и с критичен поглед преценявай хипопотама, който те гледа отсреща, от огледалото.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тичайте след сгодна женица, но само ако не ви излиза много скъпо.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И как???? Стига с тези как, защо, кога!! Досадно е.
2
1
 
3
 
! Отговори
Териториален преди 3 седмици
Отговор има което диета и 16ч интервално гладуване...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо първо трябва да надебелявате та после да се мотивирате да отслабвате ?