МЗ с позиция: "Енергийният сниф" е с неясен състав и носи риск

Продуктът не е разрешен от министерството
Обновена: 28 авг 2024 17:12 | 28 авг 2024 17:09, Нели Христова
49
МЗ с позиция: "Енергийният сниф" е с неясен състав и носи риск
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването обяви, че енергийните прахчета, които по-рано днес възмутиха мрежата след реклама на Диона, не са позволени от тях. Те са с а, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба.

Ето какво още пишат от МЗ:

Във връзка с медийни запитвания, относно продукти, които се представят като "енергиен сниф" и "алтернатива на енергийни напитки" и се приемат чрез вдишване през носа, изпращаме следната позиция:
 
 В Министерството на здравеопазването е постъпил сигнал за онлайн продажбата на продукти, които се рекламират като "енергиен сниф" и се приемат назално – чрез вдишване през носа. Въпросните продукти не са разрешавани от Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Ведомството е предприело незабавни действия за извършване на проверка. Такава ще бъде направена и от Комисията за защита на потребителите. Сезирани са също Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата.

В случая се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба.

Така представената информация е подвеждаща за потребителите, тъй като в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки (глутен, захар), че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки.
 
Предстои съвместната проверка на компетентните органи да установи произхода на продуктите, за да бъде извършена оценка за безопасността при очакваната им употреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Здраве
Лунна диета за месец септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
преди 2 седмици
А на мен ми е интересно как БАБХ и изобщо всички институции допуснаха това нещо да стигне до свободна продажба?!?!? Как така не знаели съставът какъв е; нали на база на проверки и тестове издават разрешителни?!?! Сега и да се самосезират, и да проверяват, депутатите да се възмущават, вече смисълът е 0. Такава реклама и популяризация с пари не се купуват, вече всички познават продукта. Малоумно и срамно изпълнение на толкова много нива
39
1
 
3
 
! Отговори
Преля преди 2 седмици
Ромите у нас дерибействат , държавата не може да се справи ! Мъже стягайте се ! Настъпва времето за плащане на сметките
38
0
 
5
 
! Отговори
Абе про с тата БеГе преди 2 седмици
Р а я си обича робството бе!Нема представа какво означава да живееш в свободна държава като свободен човек.
37
3
 
4
 
! Отговори
На х уйна България преди 2 седмици
Да се легализира марихуаната и халюциногенните гъби и да се затегне контрола над тези неща като в Великата държава Нидерландия
36
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
Пичове, ситно смлян черен пипер върши същата работа. Няма много добър вкус но събужда веднага, отпушва носа, минава главоболие, и най-важното струва стотинки.
35
0
 
3
 
! Отговори
Е бана държава преди 2 седмици
Е България замисляли ли сте се че държавата е виновна че хората се дрогират!
34
0
 
7
 
! Отговори
България Шмърка преди 2 седмици
Абе що от как Бойко беше на власт ушевите не са разбили една нарколаборатория за производство на амфетамини и тн синтетични наркотици.Една бе една само една!Де е ба корумпираната българска из мет!
33
2
 
2
 
! Отговори
ДепутатиМутриНаХоро преди 2 седмици
31 А у руския свят не друсат хич Мухахахахахаха
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 29 - Слагай минуси. Не са лъжи. Не си помагате. Ще изпадне ПП от власт, не можете си откриете любимите депутатчета, щпто ще хукнат из света.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Окей се тая. Секи сам си прецена.
30
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Либералният свят ни води към пълен морален разпад и изчезването на най-напредничевия, самоотвержен, работлив, красив и пр. представител на човешкия род, а именно белият човек.
29
1
 
2
 
! Отговори
М3 преди 2 седмици
България Шмърка
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП се опитва да държи няколко канал. Не може да има нещо, деот ще съсипе бизнес за 20-30 милиона на седмица.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Иии! И сам си харесва коментара! ХА ХА ХА!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ректора - Аз нали съм от село. Нямаме такива работи. Друга порода хора сме.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-добре е това, дето Кирчо го гърмеше, когато "арестува" еднолично Борисов. И то да не забравяме, кой убиец им го донесе.
24
0
 
1
 
! Отговори
Ректора преди 2 седмици
24 Много шмъркаш
23
2
 
0
 
! Отговори
19 преди 2 седмици
Що минус, бе?
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Онзи ден, един официално каза, че София се мъркало 200 кг кока ... на година. И утрепа рибата в морето, в реката и по езерата. Аз съм бил на стаф парти, дето собственика на компанията влезе с 200 грама кока, а след него единия инвеститор извади и той още толкова. Отделно, всеки си носеше. Имаше поне половин кило. Това за една вечер, за една малка компания с пари, дето се правим на примерни. А по кръчми и дискотеки кво стааа малее не не ... аххаха "Студентски Бряг" аххахах
21
4
 
0
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 седмици
30 кинта са 20 дози. Това е като степчетата, дето се разтварят във вода за да стане сок. Просто тук е енергийна напитка. И степчетата иначе може да се шмъркат. В даскало много съученици го правеха и нищо им няма.

Спонсорирани публикации