Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ

Едва 28,4% от хората са решили твърдо да гласуват
15 авг 2024 18:25, Красимир Ангелов
142
Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Едва 28,4% от имащите право на глас ще гласуват със сигурност на предстоящите предсрочни парламентарни избори, показват данни на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. по поръчка на БНТ сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 
От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“, като трябва да се имат предвид нюансите, които произтичат от факта, че август не е най-удобният месец за демоскопска картина, неяснотата в изборните списъци, несигурността в каква посока декларативната активност ще се отрази на самия терен и т.н., посочват социолозите.

Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,2% от гласовете, ПП-ДБ – 15,2%, ДПС – 14,5%, „Възраждане“ – 14,2%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ, трето или четвърто място. Неяснотата на явяване при различните формации и разпадните процеси допълнително затрудняват картината и показват известно цялостно разколебаване в електоралния корпус на ДПС, отчитат от „Галъп“.

От там допълват, че социологически експеримент с директен въпрос за избор между формации на Ахмед Доган и Делян Пеевски дава почти единодушна подкрепа сред електоралния сегмент за Ахмед Доган.

БСП пък биха имали 7,3%, като и при тях не е ясно дали и как ще се отразят процесите на вътрешни противоречия, както и на външна консолидация. Според прогнозите на социолозите обаче ново обединение не повлиява чувствително на потенциални резултати.

ИТН имат към този момент 6,2%. На сравнително удобна позиция за атака на „летвата“ са „Величие“ с 3,6%, които претърпяват видима щета от ситуацията, както и МЕЧ с 3,4%, които пък явно укрепват.

Не е възможно към август да се каже коя формация се представя по-добре, а и е сложно да се калкулира разломът в средите на „Величие“. Директен въпрос показва, че потенциалът около Михайлов е по-висок от този при Марков, отчитат от „Галъп“.
 
Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНТ. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само бой по престъпната терористична шайка от ГЕРБ, доставяща оръжия за Украйна!
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Величие вече са аут от играта.
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toва са пълни нелепости и глупости!! България гори по времето на ГЕРБ, не по времето на ПП/ДБ. Дори и днес е видно!
90
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
До този под менАко е за въпрос, в Америка са 2 партии. Ако си с леви разбирания, си демократ, ако си с десни - си републиканец. Толкоз. Хората от столетия са разбрали, че многото партии само се карат и работа не вършат!
89
0
 
3
 
! Отговори
вОЛИЕ преди 1 месец
На кой му е притрябвало 30 партии. Я там 3 до 4 и това е .
88
1
 
4
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Ще продължават на ни kлaТяT с около 600к гласове, и после да викат нас народа ни избра! С кво ви избра, с 1/10 от имащите право на глас!?
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 86 Ти беше ли с тях,когато крадяха,та си толкова сигурен? Затова сме толкова зле,някой чуе една дума и тя става на цял роман,че и скандал може да предизвика.Умеем от мухата да направим слон и ......май само това можем.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуването "ала бала" отвращава хората! Манипулациите изкривяват вота!
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина е рядко глуповато същество. Пак никой няма да гласува и после всички ще се вайкат как можел Пеевски това или Боко онова. И на всичкото отгоре тези, които ще гласуват ще гласуват за герберите, които цяло десетилетие крадоха евросубсидии, банка окрадоха, завод си приватизираха пред очите на висчки, но дай пак за тях, Боко е нашият вожд!
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ и ДПС не ги избират 30 процента гласували а ги избират не гласувалите 70 процента!
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще и само 240 бъдещи депутати да гласуват, изборите са легитимни. Една промяна в Конституцията в тази насока може би ще доведе до масово гласуване, при което много от тук цитираните партии няма да влязат в парламента.
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно така, на 20ти тичайте през глава да сте първи,след това да имате поне правото да ревете. Те имат нужда от такива като вас,за да се узаконят,дори и с 5%. Успех.
81
3
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
(продължение) Ох, само чантата му не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо. Чантата - тя му осигурява заплта от 2-3 к месечно плюс бонуси, плюс възможност за уреждане на роднини...
80
6
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в цяла България. А уж от ПП щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, герберските калинки са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Накарай го да коментира международното положение - ще говори с часове! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако се опиташ да му вземеш чантата? (продължение)
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
79- но пък ще я бъде с такива като Киро брейка, откачените величави и сега с мечовете- а може би с Оня без риза ще цъфнем и вържем при матушка с техните заплати и пенсии след като ни спретнат една хубава инфлацийка- 1997г- над 2000%, 2022г- 28%- КРЕМЪЛСКИТЕ БЪЛГАРСКИ ОЛИГАРСИ- ОКРАЛИ НАРОДА СИ ПО СВЕТА И В ЕВРОПА, А НИЕ ТУК С РУСКИ ЗАПЛАТИ- МИН 380ЛВ, СРЕДНА 1480ЛВ И ПЕНСИИ200/400ЛВ- АМИ НЕ ИМ ИСКАМЕ МИЗЕРИЯТА! МЕРСИ АМА НЕ!
78
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България няма да я бъде докато ГРОБ, Прасеевски/ДоганСопола и харварския измамник са фактори. Тези изверги трябва да се изметат от парламента за да има България.
77
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помнете! Негласуването е мълчаливо съгласие с мафията на ТикватаПрасеевски и педерругитеОтпадъци кирчо и кокорчо. Ивелин е единствения шанс който България има в момента.
76
1
 
8
 
! Отговори
Шонов преди 1 месец
Гласувайте масово и много измислени партийки няма да влязат и тогава ще има редовно Правителство. Оставете гъбите на прасетата...
75
10
 
6
 
! Отговори
jhj преди 1 месец
още по-Пирова победа за герб се очертава. пълно раздробяване. освен кр-ете-нои-дите от исторически парк ще се намърдат и други циркаджии като щит, меч и противогаз.Правителство няма и не може да има докато русия не се разпадне на съставните си части. докато има русия няма да има България.
74
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Интересувам се само от избори които могат да формират нов политически елит. Наричат се мажоритарни в 2 тура. Тия в парламента няма да ни ги разрешат защото ще станат безработни. А ние няма да ги получим дакато чакаме да ни ги разрешат. До тогава суверенитета ни е тяхна собственост.