Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ

Едва 28,4% от хората са решили твърдо да гласуват
15 авг 2024 18:25, Красимир Ангелов
142
Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Едва 28,4% от имащите право на глас ще гласуват със сигурност на предстоящите предсрочни парламентарни избори, показват данни на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. по поръчка на БНТ сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 
От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“, като трябва да се имат предвид нюансите, които произтичат от факта, че август не е най-удобният месец за демоскопска картина, неяснотата в изборните списъци, несигурността в каква посока декларативната активност ще се отрази на самия терен и т.н., посочват социолозите.

Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,2% от гласовете, ПП-ДБ – 15,2%, ДПС – 14,5%, „Възраждане“ – 14,2%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ, трето или четвърто място. Неяснотата на явяване при различните формации и разпадните процеси допълнително затрудняват картината и показват известно цялостно разколебаване в електоралния корпус на ДПС, отчитат от „Галъп“.

От там допълват, че социологически експеримент с директен въпрос за избор между формации на Ахмед Доган и Делян Пеевски дава почти единодушна подкрепа сред електоралния сегмент за Ахмед Доган.

БСП пък биха имали 7,3%, като и при тях не е ясно дали и как ще се отразят процесите на вътрешни противоречия, както и на външна консолидация. Според прогнозите на социолозите обаче ново обединение не повлиява чувствително на потенциални резултати.

ИТН имат към този момент 6,2%. На сравнително удобна позиция за атака на „летвата“ са „Величие“ с 3,6%, които претърпяват видима щета от ситуацията, както и МЕЧ с 3,4%, които пък явно укрепват.

Не е възможно към август да се каже коя формация се представя по-добре, а и е сложно да се калкулира разломът в средите на „Величие“. Директен въпрос показва, че потенциалът около Михайлов е по-висок от този при Марков, отчитат от „Галъп“.
 
Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНТ. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
3
 
! Отговори
УолСтрийтДжърнал преди 1 месец
Операцията по Взривяването на Северен Поток е струвала 300 Милиона Долара, Жена от Екипа Взривил ГазоПровода - се Укривала в България!!
52
18
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Този път 7 гласа от моето семейство ще отидат за МЕЧ!!! Те единствени са срещу ДПС и ГЕРБ!!! Ни Величие, ни Възраждане, ни ИТН свършиха някаква полезна работа в НС!
51
1
 
4
 
! Отговори
FINAL COUNTDOWN преди 1 месец
ПРОГНОЗА ГАЛПАГОС ПРЕДИ/СЛЕД ИЗБОРИТЕ 10.06.2024 (ГРЕШКА- х/%):: ГЕРБ-СДС - 72/68(-4/-5,56%); ППДБ - 44/39(-5/-11,36%); ДПС - 42/47(+5/+11,9%); ВЪЗР - 43/38(-5/-11,63%); БСП - 22/19(-3/-12,64%); ИТН - 17/16(-1/-5,88%). КАКВИ ПРОГНОЗИ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА???!!! ДА НЕ ВИ ПРИПОМНЯМ ИЗБОРИТЕ ОТ 11.07.2021,КОГАТО ИТН УДАРИХА ДЖАКПОТА С(ПРОГНОЗА/РЕЗУЛТАТ) -(56/65),А ГЕРБ - (75/63)!!!...
50
3
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 1 месец
Защото шарлатаните сте вие, вашта леля аналогова.
49
6
 
3
 
! Отговори
най-много ги е Страх преди 1 месец
от Ивелин Михайлов - щото няма Шкембе, а Мускули!
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шайката шарлатани откъде толкова гласоподаватели не мога да повярвам
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виновна е корупцията.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като пишете постоянно едни и същи глупости какво се променя в живота ви нищо но на тези в парламента банковите и сметки се пълнят постоянно от вас кога ще го проумеете но нищо не работят лъжат ви заблуждават ви а вие сте пак никой
45
2
 
4
 
! Отговори
sd преди 1 месец
нещата ще се влошат защото ще излезат да гласуват само платените и не-нормалните дето верват на ц-и-г-а-нина от максуда, циркаджиите от величие, падение, меч, щит и т.н.
44
8
 
3
 
! Отговори
НеГрасуващ преди 1 месец
този път ще Отида да Пусна за Ивелин Михайлов - нямо по-голямо Наказания от Това за Дълбоката Държава!
43
3
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
кото видя 15% за ППДБ и ми е Ясно, че е Купена, Платена, Продадена, Социология!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виновна е сиситемата, требе да ни дойде некоя друга система.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това показва само едно. Парламентарната демокрация е неприложима за България и изчерпала капацитета си. Щом под 1/3 от хората не желаят да гласуват, то гласуват само партии и членове и администрациите. Те, обаче не само че не са България, а са най-гнусната й част. Време е за смяна на системата и това скоро ще се види.
40
8
 
4
 
! Отговори
Почна се преди 1 месец
Промиването на Мозъче! Истината е 51% за Величие и тогава да ги Видиме!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Виновен е светът че е направен криво и не ни се появавят читави политици да гласиваме за тях да се грижат отговорно за нас и да ни осигуряват нормален живот, да си имаме дом, работа, достойно заплащане, достъпно и качествено здравеопазване, сигурност и безопастност, функциониращи държавни институции, социален пакет - мед-обслужване, пенсии и грижа за възрастните и децата, ей така искам аз, да си живеем леко и приятно, нали. Ние имаме право на щастлив живот, това ни се полага, но светът е създаден криво.
38
7
 
4
 
! Отговори
sd преди 1 месец
още по-Пирова победа за герб се очертава. пълно раздробяване. освен кр-ете-нои-дите от исторически парк ще се намърдат и други циркаджии като щит, меч и противогаз.Правителство няма и не може да има докато русия не се разпадне на съставните си части. докато има русия няма да има България.
37
4
 
9
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
Народе сам ще си го вкараш, безразличието апатията и гласуването за тиквата и шиши ще видите дали кон боб яде ли и турчин в джамия фърфори ли
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
борисов унищожи и пеевски, санкциите не успяха, но борисов успя
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление до като тези престъпници от ЦИК организират изборите, починалите гласували ще са повече от живите гласуващи
34
1
 
15
 
! Отговори
<><> преди 1 месец
Целта е под 20 % да са гласоподавателите ....100% махленци и купени ! Така нещата ще си дойдат по старому и кервана ще си върви кучетата ще си лаят .....Бойо и Пейо ще делят държавата , народа ще събира капачки за ковиози и вече сигурно и за пожарни машини .....Всичко ще се качва само заплатите бегло ...колкото да залъжат шилешкия народ !