Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ

Едва 28,4% от хората са решили твърдо да гласуват
15 авг 2024 18:25, Красимир Ангелов
142
Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Едва 28,4% от имащите право на глас ще гласуват със сигурност на предстоящите предсрочни парламентарни избори, показват данни на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. по поръчка на БНТ сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 
От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“, като трябва да се имат предвид нюансите, които произтичат от факта, че август не е най-удобният месец за демоскопска картина, неяснотата в изборните списъци, несигурността в каква посока декларативната активност ще се отрази на самия терен и т.н., посочват социолозите.

Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,2% от гласовете, ПП-ДБ – 15,2%, ДПС – 14,5%, „Възраждане“ – 14,2%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ, трето или четвърто място. Неяснотата на явяване при различните формации и разпадните процеси допълнително затрудняват картината и показват известно цялостно разколебаване в електоралния корпус на ДПС, отчитат от „Галъп“.

От там допълват, че социологически експеримент с директен въпрос за избор между формации на Ахмед Доган и Делян Пеевски дава почти единодушна подкрепа сред електоралния сегмент за Ахмед Доган.

БСП пък биха имали 7,3%, като и при тях не е ясно дали и как ще се отразят процесите на вътрешни противоречия, както и на външна консолидация. Според прогнозите на социолозите обаче ново обединение не повлиява чувствително на потенциални резултати.

ИТН имат към този момент 6,2%. На сравнително удобна позиция за атака на „летвата“ са „Величие“ с 3,6%, които претърпяват видима щета от ситуацията, както и МЕЧ с 3,4%, които пък явно укрепват.

Не е възможно към август да се каже коя формация се представя по-добре, а и е сложно да се калкулира разломът в средите на „Величие“. Директен въпрос показва, че потенциалът около Михайлов е по-висок от този при Марков, отчитат от „Галъп“.
 
Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНТ. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
28 процента- държавната администрация ще гласува. Ще гласува с парите на данъкоплатеца. Пародия на Държава гласуващи с корпоративен вот.
72
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП-ДБ са им преувуличени процентите! Тия са по-зле и от ББ. Направиха дълга двоен и гепиха яко...
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 28% активност, изборите легитимни ли са ?
70
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без ГЕРБ управление на България нямада има
69
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ е системна партия коалиция с ГЕРБ и още две три партии това е останалото е саботажи на платените това е
68
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Стига с тия 10%, искаме 18-20% за да има мир.
67
9
 
6
 
! Отговори
sd преди 1 месец
нещата ще се влошат защото ще излезат да гласуват само платените и не-нормалните дето верват на ц-и-г-а-нина от максуда, циркаджиите от величие, падение, меч, щит и т.н.
66
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЛКОТО ПО МАЛКО ГЛАСУВАТ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ ВДИГА ЦЕНАТА НА ГЛАСУВАЩИТЕ, ЦЕНАТА Е ВЕЧЕ 200 КИНТАНА ЧОВЕК ПОМИСЛЕТЕ
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агенциите като "познават" толкова много, да кажат колко ще е избирателната активност, при която Буци ще ги бие с 10% твърди ядра с твърдо плащане? Ако избирателната активност не е 50%+ 1, изборите са невалидни, непредставителни!
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При избирателна активност 20% , Гербб ще водят 10%.
63
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
без изключване на герб заради престъпленията им за легитимни избори не може да се говори, няма да си направим труда да ходим изобщо.
62
2
 
6
 
! Отговори
До 65 преди 1 месец
Поименно ли Ви трябват кои са? За всеки влак си има пътници. При системните партии избирателите са от твърдо ядро. При партиите с политически инженеринг или еднодневки партии, избирателите са бояджии и чамови дъски. Който им плати, за него гласуват. При системните партии избирателите са системни и последователни. Вали, гърми, не си променят идеологията и не се продават. Хора разни. Всеки според морала си или принципите си. А за експерименти винаги ще се намерят хора, стига да има кеш.
61
3
 
5
 
! Отговори
ГРОБИЩЕН ВОДАЧ преди 1 месец
Баща ми и сестра ми ще гласуват за мене с което ще спечеля над 52% на изборите но си търся още един човек да гласува за мене защото възнамерявам да гласувам НОВА КОНСТИТУЦИЯ в държавата България
60
3
 
8
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Няма да познаят. Хората се отвратиха от избори и няма да гласуват. Ще гласуват само твърдите ядра на партиите и тогава ще се види кой колко има и кой разбира от партийно строителство. Изборите Октомври ще поднесат изненада на ПП/ДБ, ИТН, плюещите по ГЕРБ.
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че ПП-ДБ пак ги спрягат и ми става ясно, че изборите отново са манипулирани. Кой ще гласува пак за отрочетата на Посолството, които са хем засмяни, хем нас...ани. И след тези избори ще има нови, докато не ги направят абсолютни фаворити. Ще ни мъкнат на избори, докато тия не им изкарат тотален успех на избори. Казвам, ви. Ще видите. Посолството ги иска и няма да миряса, докато тия не съставят собствено правителство и не ни вкарат във война.
58
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се откажа от гласуването, не си струва да си губя времето за лъжците в парламента!
57
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, и доста странно, че има хора, които продължават да гласуват за Бойко.Сякаш избирателите им са едно твърдо ядро, като на ДПС, но е неясно какви са тия хора, от държаваната адмнистрация, от мафията ли..
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами като ви води ГЕРБ с 10%, да ви води в джендема. Повече от 15 години, не си научихте урока. Насила няма хубост.
55
5
 
7
 
! Отговори
А Моята Социология преди 1 месец
сред Народа, показва че Ивелин Михайлов ще е Следващият - Премиер!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали даже 20% от имащите право на глас ще гласуват ? За кого да гласуват, 34 години се въртят едни и същи, 34 години не напривиха така, че народа да живее по добре , 34 години средствата се " усвояват" от едни и същи ако не са ГЕРБ са ДПС - те са едно. Най дебната страна в ЕС и най корумпираната. Как да гласуваш като нищо не се променя.