Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна

ЕС да продължи дипломатическите усилия, но и да увеличи помощта
24 юни 2024 10:13, Елка Василева
82
Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

След мирната конференция в Швейцария за Украйна, където бе отворен дипломатически път, видяхме отговора на (руския президент Владимир) Путин с посещения в Северна Корея и навсякъде, откъдето може да получи оръжие, явно се подготвя за дълга война. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред журналисти преди началото на днешното заседание на европейските външни министри в Люксембург.

Трябва да продължим дипломатическите усилия, но и да увеличим помощта за Украйна, настоя той. Борел съобщи, че ЕС разполага с възможност да заобиколи досегашната съпротива на Унгария за използване на приходите от запорираното руско имущество в полза на Киев. Има правила, според които страна, която не е подкрепила дадено решение, не е необходимо да го прилага, поясни той.

По думите на Борел следващата седмица се предвижда да бъде получена първата част от общо 2,5 милиарда евро приходи от запорирано руско имущество, които трябва да бъдат насочени за осигуряване на военна подкрепа за Киев. Той посочи, че днес ще предложи решение на външните министри от ЕС, за да може да се заобиколи съпротивата на Будапеща.

По повод на събитията в Грузия Борел предупреди, че вратата за ЕС може да се затвори пред Тбилиси. Вратата за ЕС е отворена, но ако правителството продължава в същата посока, ще се затвори и грузинците ще платят цената, ще страдат, европейската перспектива може да бъде отменена, допълни той.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Свободно време.
Седмичен любовен хороскоп за 24 - 30 юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин се готви сериозно да си разшири задната халка, като за последно преди да му затегнат вратовръзката - веднъж завинаги.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По изкукали бюрократи от тези в брюксел има само в София
64
0
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 4 дни
Че нас кво ни пука за украйна, нито е в ЕС, нито е в нато ! Путин да я п04571рави квото си иска !
63
0
 
9
 
! Отговори
Как преди 4 дни
Лопати, перални, танкове от ВСВ, затворници. Или има пари да се делят. За милиардерите. Не, че Путин не е ....., ама тия забравят какво са казали вчера.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Айде бе ??? Затова ли ви избрахме отново ??? За да ни плашите пак с Путин ??? Докато си пиете Дом Периньона с черен хайвер в швейцарските алпи на чужд гръб ??? Отдавана плачете вие за калъчката, ама докато тракторите не дойдат у вас, няма да мирясате....!!
61
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
До Анонимен/23 "и освен да почнат да пращат нас да се бием с руснаците" - че матрял дет 85% гласува да го командват от брюксел и вашингтон става ли за друго?
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Украинците са чисти ентически руснаци, това всички го знаят. Следователно и от двете страни умират руснаци. И това трябва да продължи не дълго, а безкрайно.
59
0
 
12
 
! Отговори
Родена 1935 преди 5 дни
Този не мисли ли за жени,а само фантазии в главата му?
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нали този беше дето искаше да побеждава Русия на бойното поле? Сега що се оплаква? Путин ще воюва докато бъде победен или победи. Като гледам първото няма как да случи. А второто ще означава край на ЕС и НАТО. Което катонсе замисли човек няма да е лошо. Тогава ще паднат всички ограничения като Шенген примерно, за който ни се подиграват вече 10 години. А иначе за украина ще има предимство, веднага в ЕС и всички предимства на галеник на САЩ.
57
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Като му позволявате!
56
1
 
18
 
! Отговори
Пловдив преди 5 дни
А вие европейски тарикати ни лук яли ни лук мирисали , само където правите някакви саботажи , бази , врете се в вътрешната политиката на всяка една страна членка на ЕС за да ви харесват американските тарикати който пък от своя страна нямат една спечелена битка като хората .
55
1
 
13
 
! Отговори
ъ преди 5 дни
Дъртият Жозеп какво се учудва? Когато се събраха послушковци от няколко десетки страни и проведоха "мирна конференция" без участието на Русия, не се учудваше. Когато ония 7 карикатури + Урсула и Шарл заявиха, че ще подкрепят Зеления "до постигане на победа", не се учудваше. Или когато се сключваха "двустранни пактове" между разни пудели на САЩ и Хунтата. Пък сега се учудва. Прави се на луд дъртият Жозеп.
54
11
 
0
 
! Отговори
Българин преди 5 дни
Войната приключва когато приклюи оръжието наследено в Русия от СССР. Още около 3 години.
53
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Путин е лесен, той ще си води войната дълго, щото има кой да му помага за тая работа и да струпва оръжие на другата страна. Само дето не се знае кой ще го ползва, та може и да не воюва дълго Путин.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нещо за градината и джунгли да каже този "дипломат"?
51
1
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 5 дни
"вратата за ЕС може да се затвори пред Тбилиси. Вратата за ЕС е отворена, но ако правителството продължава в същата посока, ще се затвори и грузинците ще платят цената"Все едно слушам Хитлер. В какво се превърна Европа?
50
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какво толкова е казал? Истината! От 24.02.2022 насам си е много време!
49
1
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 дни
А за Македония и Мицкоски какво обешава тоя? Я ни светнете в някоя статия.
48
1
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 дни
ЕС днес вече е постигнатият идеал на Хитлер, борещ се за единна Европа. Постигнаха го нацитата.
47
0
 
18
 
! Отговори
Вълканов преди 5 дни
Този господин неможа да горазбере,, че Украйна е средство за изтощение между новото и Старото разпределение на власта навред по Земятя. Европа вече гуи под двойния натиск на Щатите и Русия Аковойната продължи и през идущата зима, Европа ще рухне економически и финансово. Ще останат трите свръх сили - Русия, Щатите и Китай. Украйна е без значение и ще изчезне, като държава.