Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година

Има голям недостиг на математици, химици и биолози, каза Янка Такева
2 сеп 2024 14:30, Анисия Иванова
159
Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година
Снимка: БГНЕС

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

Според нея кадровото обезпечаване в образованието трябва да се планира, като би могло студентите, искащи да следват математика, да бъдат освободени от такси за обучение в университетите. Другото важно е в министерството на образованието (МОН) да бъде разработена стратегия, защото държавата няма такава политика и върви по инерция, разчитайки на пенсионерите. Кадровото обезпечаване трябва да е трайно и стабилно, да не се люшкаме, коментира синдикалният лидер и допълни, че всяка година между 2800 и 3200 млади учители влизат в клас и трябва да има устойчивост, за да бъдат те задържани. „В общи линии ние успяхме в тези години да издигнем статуса на българския учител на по-високо ниво, да му създадем самочувствие, но ако искаме повече млади хора в системата трябва да увеличим заплатите, за да не изтичат кадрите в частния сектор“.

Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, като е намалена за последните шест години, когато е била 55 и това е положителен знак, посочи още Такева. Тя съобщи, че за 2025 година ще се иска ново увеличение на заплатите в системата, защото те са ниски за мъжете, а трябва да има баланс и професията да не е феминизирана. Синдикатът ще поиска минимум 15 процента увеличение на възнагражденията, за което са необходими 689 милиона лева допълнително и тези изчисления са изпратени в МОН и министерството на финансите и още от 15 септември т.г. започва преговор за бюджета за догодина, уточни Такева, цитирана от БТА.

Отново ще бъде повдигната и темата за увеличаване на учебната година, каза още Янка Такева във Варна. Според нея това е наложително, за да се преподаде всичко по учебната програма и да се затвърдят знанията. „Трябва да се промени отношението към историческата ни зависимост от откриването на учебната година на 15 септември и то да се състои със седмица по-рано. В края е трудно да се добавя време, защото е много горещо“, заяви синдикалистката и уточни, че пред МОН е поставен въпроса за осигуряване на климатици във всички учебни заведения.

По темата на форума за изкуствения интелект, Янка Такева коментира, че той вече се използва през най-различни програми в класната стая, служи за обогатяване на методите и това е изключително интересно за учениците. Прилага се по всички учебни предмети и е много подходящ за децата със специални потребности. Изкуственият интелект е нещо, без което българският учител вече не може, но ние разработихме правила за използването му, за да не доведе до понижаване на комуникативните и речеви умения на децата. На това се противодейства с акцентиране върху хуманитарните дисциплини и обогатяване на речевия запас.

Такева участва участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от Община Варна на тема изкуствен интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Образование
Добрият родител дава крила на детето си, за да отлети самостоятелно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Школските директори са свързващото звено в опадъка на образованието. Машината за пари и производство на неграмотни ученици е затворен цикъл: мон-руо-общини-директори, които са политически назначения - "учители", куцо и сакато връзкари, но удобни. Малкото останали качествени учители са се снишили, защото ако не са щедри в оценките като техните "колеги" и не "работят за имиджа" на училището, ще бъдат уволнени.Кой би се унижил самоволно да работи в такава среда?
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Учител 143 - Как така, историята била "измислена" дисциплина? Да не се преподава история в училищата ли? Да се учи само физика, химия, математика и информатика?! Деде, ти добре ли си? Завършил се МЕИ навремето, когато е било достатъчно на приемните изпити да изкараш (3), за да станеш студент. Тройка са слагали на онези кондидат студенти, които са успели да решат поне една от трите задачи на конкурсния изпит, а се е знаело, че най-простата от трите задачи е било възможно да се реши дори наум.
144
0
 
0
 
! Отговори
Ми преди 1 седмица
Няма и желаещи да ги учат. Защо се напрягат? Очевидно няма да им трябва за висшето.
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ще иска да работи в тия зверилници, в които директорите са превърнали училищата..... от алчност, защото парите следват ученика. Учители се назначават само с връзки, невежи,некадърни, които осакатяват цели випуски и на никого не му пука.Образованието е пълен провал.
142
6
 
3
 
! Отговори
Учител преди 1 седмица
Аман от неграмотни коментари тип "позната завърши и не може да си намери работа, назначават само с връзки, държат пенсионери и т.н." Това важи за специалностите, бълващи на конвейер - начална педагогика, философия, история и други измислени дисциплини, по които реализацията по специалността клони към 0. В големите градове, особено пък в София, училищата ще се избият дори за полуадекватни учители по математика, информатика и ИТ, физика и химия, които могат да научат на нещо смислено учениците.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е вината в държавата. Държавата се състои от хора. Хората, които са заели тези длъжности по министерства не искат да работят. Те са оставили нещата да се случват от самосебе си. Но не става. Лостовете са в тези хора, които се почесват и не правят нищо, за да има дългосрочна стратегия за учители, за лекари, за медиц. сестри, за полицаи, за работещи в БДЖ ....
140
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Янка Такева е на 76 години. Впрочем, нощес припаднах и се надрисках в чаршафите.
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Беновска пипа, добави и 45те години преди това. Онова е основата, на която стъпва това днес. Почти няма разлики!
138
1
 
10
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 седмица
Това е резултат на от усилията на всички правителства през последните 30 години за унищожаване на образованието в България. Стремежът да се създаде неграмотна и болна нация, която само да гласува и да се управлява лесно.
137
4
 
13
 
! Отговори
Fena преди 1 седмица
Прстъпление е да се назначават пенсионери на работа, която вече е добре платена, има много привилегии и има доста отговорности. 2200 лева за старт, 55 дни платен отпуск, работа до обяд.... Едва ли няма кандидати. Просто оставяме на работа родата и приятелите.
136
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бе какви са тия глупости? Винаги се е почвало на 15 септ. Какво ще научат повече за 1 седмица??
135
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Познавам много млади учители,които работят като магазинерки,защото не могат да си намерят работа като учители.Директорите са калинки и не назначават , млади и умни учители.Почти всички директори са назначени с връзки , а не че са достойни да са директори. Познавам учители ,които са 67 и 68 годишни ,назначени с връзки. Учителите,които не са доволни от заплатите си и другите добавки към заплатите да отидат в частния сектор , има и частни училища . Пенсиониран учител.
134
4
 
2
 
! Отговори
Стокхолмски синдром преди 1 седмица
14 години по-късно, имам по-високо образователно ниво от нея, взимам около 4000 хиляди на месец, и се издигнах в службата. Въпросната е дър та мома, над 50, без деца, живеейки в мизерния наследствен, тика детска количка пълна с весници, и има нужда от лечение в психиатрия. Като разбра, че съм я надминал с много, и в работата, и в семейството, и с парите, и имотите, умря си от злоба. Но така им се пада на такива, които си затварят очите за нередностите!
133
2
 
3
 
! Отговори
Стокхолмски синдром преди 1 седмица
Класната ми(уж психолог)от 9 до 12 клас имаше стокхолмски синдром, защитаваше гамените, имаве слуячай на ножеве и газови пистолети в училище, караха коли без книжка, блъснаха полицай на улицата, побойща и още какво ли не и накрая тези същите се заклираха. Замеряше я с хартийки, правеше и сексуални намеци, оная се хилеве като п а ч а. Накрая стана така, че мен увика, избесня, побесня направо, защото я попитах защо не вземе мерки, че я унижава, и започна да го защитава.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
дд
131
1
 
15
 
! Отговори
Сахар преди 1 седмица
По разни забити училища сигурно има недостиг, ама в големите градове не може да се вместиш от пенсионери...
130
0
 
11
 
! Отговори
Стефи преди 1 седмица
Не е много вярно това за големите градове, за селата може би, но не и за добрите училища. Има много кандидати и почти винаги трябват връзки и за това е почти невъзможно да си намериш работа като млад специалист. Свободни места особено пък постоянни се обявяват изключително рядко. От големите градове може би София е изключение просто заради многото ученици, школи и училища, но там с начална учителска заплата не може да имаш приличен стандарт, наемът е половин заплата.
129
1
 
10
 
! Отговори
Мартина преди 1 седмица
Понеже видях, че се споменава няколко пъти погрешно, учителите не са първа категория и не се пенсионират на 50. Пенсионирането е на 58 години (ранното) и с по-ниска пенсия, за да си взимаш всичко внесено като осигуровки, пенсионната възраст е като на всички и се покачва непрекъснато. И изобщо работата не е два часа на ден, има срещи с родители, съвети, консултации, административна работа, подготовка на уроци, проверка на тестове, екскурзии и т.н. Отпуската е 48 дни, не е четири или пет месеца.
128
0
 
2
 
! Отговори
LoL преди 1 седмица
Тоа па, на 45 и детето му знае повече за интернет. У село ли си расъл или у гората са те държали досега??? Дори тираджия и шофьор на такси вече изисква интернет познания. Неграмотни родители, пък с претенции после.
127
1
 
15
 
! Отговори
Любо преди 1 седмица
Лъжат. Напълниха училищата с калинки по партийна линия, няма прочистване поне 10 години. Те бягат щото не могат да преподават, на тяхно място слагат веднага други калинки. Затова си бачкам в частно училище, а калинките оставям да доубият и погребат и без това умиращото образование!