Sunday Telegraph: Престъпна българска мафия плячкосва парите на ЕС

Престижният британски вестник публикува твърде критична кореспонденция за страната ни
16 ное 2008 17:36,
46
Sunday Telegraph: Престъпна българска мафия плячкосва парите на ЕС
Снимка: Dnes.bg

Обработвани до ден-днешен с плугове с конски впряг, просторните пасища на селскостопанска България открай време са известни с евтините си вина, силния тютюн, сладкия мед и сочните кайсии.

Така започва кореспонденцията на британския вестник Sunday Telegraph за „престъпната българска мафия, която плячкосва от ЕС“.

Но само една година, откакто това бивше кътче на съветската империя стана член на Европейския съюз, и неговите селски пътища кънтят от грохота на чисто нови джипове, а редом с порутените селски колиби са поникнали елегантни нови вили.

Сред местните, посръбващи ракия в селските кръчми, няма съмнение коя е най-изгодната реколта тия дни – тя се получава не от земята или лозята, а от купищата молби за субсидии с надпис САПАРД, пише авторът Колин Фрийман.

Официално Специалната предприсъединителна програма за селско стопанство и селско развитие е многомилиарден проект, създаден от Брюксел, за да помогне на страните от бившия източноевропейски блок да вкарат изостаналия си аграрен сектор в съвременния свят.

Но в България и в съседна Румъния селскостопанските работници вече бързо схващат това, което колегите им във Франция, Италия и Испания забелязаха за първи път преди 30 години – че при всички щедри субсидии, администрирани отдалеч, процъфтява измамата, пише Sunday Telegraph.

Авторът на кореспонденцията цитира депутата Атанас Атанасов, който разказва как при посещението му в провинциален град местните го попитали: "Знаете ли как се познава кой наоколо има субсидия от САПАРД? Просто вижте кой кара най-скъпите джипове. Не е случайно, че тези хора изведнъж забогатяха и това не е само в този град, а навсякъде".

Фондовете – крайъгълен камък от плана за разширяване на ЕС - първоначално целяха да отдалечат 8-милионното предимно славянско население на България от сферата на влияние на Москва - да го съблазнят, като ремонтират разпадащите се пътища и железопътни линии и заменят мрачния съветски стил на училищата и кметствата.

Но кампанията пренебрегна факта, че в България корумпираната, командвана от гангстери политическа класа, зародила се във вакуума на комунистическия крах, вече дължеше на Русия много повече, отколкото на Европа, пише Sunday Telegraph.

През 90-те години в българското правителство проникнаха бивши комунисти, бивши агенти от секретните служби и организирани престъпници, т.нар. дебели вратове, които до ден-днешен кръстосват булевардите на София, придружавани от бодигардове, и уреждат бизнес споровете с поръчкови убийства, вместо в съда.

За мнозина от тях субсидиите от ЕС са шансът на живота им, но не да възстановят страната си, а да напълнят джобовете си.

Въпреки че по-голямата част от корупцията остава неразкрита, няма никакво съмнение, че слуховете, които чува Атанасов при пътуванията си, са нещо повече от селски клюки. Това показа поредицата от дела, които започнаха в българските съдилища през последния месец - първите от лакмусовия тест, според израза на Брюксел, за готовността на София да си почисти къщата, се казва още в статията.

При едното дело осем членове на криминална мрежа, съставена от над 50 български предприятия, както твърдят българските следователи, ще се изправят пред съда за предполагаема злоупотреба с 4 млн. паунда от САПАРД за замяна на остаряло месопреработвателно оборудване.

Една от личностите - Марио Николов, който имал "близки връзки с българското правителство", е обвинен в прехвърляне на около 200 000 лв. на Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев през 2005 г., пише Sunday Telegraph, позовавайки се на доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
яааааа преди 15 години
БСП е престъпно формирование.Генерира всепроникваща корупция ,която обхваща всички слоеве от населението.Организатор, вдъхновител,предводител и подбудител на всички престъпни включително корупционни деяния, отслабващи, подриващи и разлагащи българското общество и държавност.Забраната и по законодателен път , ще бъде началото на борбата с престъпността в България и гаранция за политическа воля за борба срещу организираната комунистическа мафия в балканска държавичка.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В Испания с 5 дк.земя Пако Лусио храни седемчленно семеиство,а аз с 60 дк. затънах до гуша.Печеля 2 лв.. Искат ми 3.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе ***,но дори и те са забелязали уловката.Най-новите и най-скъпи модели джипове от една страна и гладуващите хора от друга.Тия пари наистина едва ли са за нови джипове,а нпр. за това нашите плодове и зеленчуци да могат да не са на една цена с вносните,а по-евтини и за откриване на някое и друго работно място,а не хората да се блъскат до Испания за гроздобер нпр.Но *** го разправяй на хората без морал,които си мислят,че са хванали Господ за шлифера.В наша защита може да се каже,че много субсидии бяха спряни и отказани на България,за това да не винят нас за кризата.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе като сте толкоз умен народ защо не си седите в Англия ,ами идвате тук в мафиотска България и изкупувате керпичените къщи та после се радвате като невиждали и неимали дом абе *** народ сте вие англичаните ама нейсе идвайте ,е да ви поебаваме мръсни кучета да не кажа *** лакоми за кокал.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Турците и мафията ли са ти виновни Иво ? Не, ти си си виновен. Но те е страх да си го признаеш.
20
0
 
0
 
! Отговори
ivo преди 15 години
Земеделието е в ръцете на турците.Мафията е в апоге си.Статията е истинското българско дередже.Ние сме един разграбен двор.От изложените мнения следва че си заслужаваме дереджето.
19
0
 
0
 
! Отговори
Haho преди 15 години
Тая статия е толкова ала-бала, че неможе да бъде!Според нея ВСЕКИ българин, който се включи в програма на ЕС е мошенник. всеки, който е предприемчив и намери начин да подобри с труд, ум и късмет и субсидия от ЕС материалното си състояние е корумпиран мафиот. Драги ми Фрийман-робе английски, пий си шибаното английско уиски, в миризливата си монархия и дзяпай на Нейно величество фустата. Да ние сеем с рало на село, но храната ни е най-чиста, а на вас ягодите ви зреят некорумпирано за половин ден и тровите половин свят с тях. Освен това драги ми английски ***, това, че някой в Бг е построил вила и я продал успешно на някой британец, не е повод да завиждаш и да плюеш по нас... Също така в майка Британия няма никаква корупция - вие сте света вода ненапита, но много обичате да ходите по света и като не е на вашата да сочите с пръст и да правите гнусен пиар, кой е корумпиран и кой точи парите на ЕС... Разбира са, че за простия Джак бой е много приятно да чете, че българите крадат, а той е злато за мирисане....ай сектир. Не се вързвайте на подобни публикации... и да знаете те нямат нищо общо с това кой управлява държавата, те просто промиват мозъка на англичаните и насаждат негативно отношение към нас...
18
0
 
0
 
! Отговори
Смачкан преди 15 години
българските мафиоти ще се разкарат от властта и политиката!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аве брат,то вече и керван не остана,а кучетата *** ги направиха на шкембе чорбахахахата какво казваше че кервана вървял,хахахахвърви на майната си
16
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
кучетата лаят ... керванът си върви ... спокойно дами и господа кораба бавно потъва и вода ще има за всички
15
0
 
0
 
! Отговори
ujas преди 15 години
TOVA TRIABVA DA GO PRO4ETE ONIA NE6TASNIK PREMIERA PI4KA MU MAI4INA PAK I SE GLASI ZA VTORIMANADAT IHO DE PUTA!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Статията е много вярна, всичко си е самата истина, това е. Докато повечето българи живеят в мизерия или едва свързват двата края, други забогатяват на чужд гръб и рушат страната си без да им пука.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
та нали ангийският премиер снощи се молеше на комунистически Китай и на саудитските шейхове да му отпуснат доларов заем че заради английската строителна мафия анаглийските банки са източени и пред фалит
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като сме толкова зле и долни, според тях, защо те са в рецесия, а ние имаме растеж а ? АААА ????
11
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Много бих искал,Серго , който управлява успешно ,или Масларова,със добрата си социална политика да коментират малко тази статия.Може и Р.Овч.Нали са непогрешими!Аааааааа, да!Това май е платена публикация !!!НА ББ, или Волен, стремяща се да разклати стабилните основи на правителството.Как не Ви е срам!Да живее Триглавата ламя, и нейните три глави!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
AKO MOGEHA DA SVARZVAT EDNOVREMEMNNO UDOVOLSTVIETO SAS ZADALGENIETO.....SHTESHE DA E IDEALNO.INACHE ME KEFAT CHE SA KRALI. E ZASHTO DA NE KRADAT, SAMO DETO RABOTA NE VARSHAT, VSE PAK ZA OBSHTESTVOTO.NISHTO, LOSHATA POLULQRNOST PAK E POPULQRNOST.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
щом източника им е депутата Атанас Атанасов ясно.То и книгата на Рот е толкова "точна" защото основен източник са хора ката г-н Атанасов ,г-н Борисов,които се самохвалят че са големи борци срещу мафията.А господа "Sunday Telegraph" що не пишат с колко ощети бившият комисар на евро съюза и сегашен министър в правителството на Брун?
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Sunday Times да си пишат за Англия и САЩ. понеже нашите гангстери са подчинени на техните - амаериканските и английските. я вижте как в Испания Марбея ако не се лъжа, български и испански гангстери си построиха цял град с хотели и палати от кокаина и испанските власти не ги закачат:) смях
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Dokato horata ne se promenqt, vinagi shte zhiveem v mizeriqta...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добро утро! Така е от поне 20 години, а може и повече :( Но нали Сергей, Бойко, Доган и сие не са част от мафията. Те нито са лук яли, ни лук мирисали.